Tratamentul corect în cazul afecțiunilor pielii la bebeluși

powered by LaRoche-Posay

Daca vei ruga vreodata un medic sa iti vorbeasca despre piele, el iti va spune ca ea este considerata cel mai mare organ al corpului omenesc. Avand in vedere cat de mici si de fragili sunt bebelusii, se ridica desigur intrebarea care sunt particularitatile lor din acest punct de vedere si cum se ingrijeste corect pielea lor, fie ea sanatoasa sau cu diverse sensibilitati.

Despre tratamentul corect in cazul afectiunilor pielii bebelusilor am discutat cu medical dermatolog Irina Panturu, in cadrul unei intalniri organizate de La Roche- Posay pe tema dermatitei atopice.

 Caracteristicile pielii bebelusilor

Pielea bebelusilor are inca de la nastere aceeasi structura ca si pielea unui adult. Ea este alcatuita din 3 straturi: hipoderm, cel mai profund, derm si epiderm, cu rol de protectie. Insa, la micuti pielea este inca imatura, in sensul ca nu a dobandit capacitatea de a indeplini aceleasi functii si nu are inca aceleasi calitati ca pielea unui adult.

La adulti si chiar si la copiii mai mari, pielea are un rol bine definit de protectie, dar reprezinta si o adevarata interfata de schimb. Ea protejeaza corpul de agresorii din exterior, fie ca e vorba despre microorganisme sau despre agenti iritanti, are rol in eliminarea toxinelor si in reglarea temperaturii corpului.

In cazul nou-nascutilor si bebelusilor, raportul dintre suprafata pielii si greutate este de 2 sau chiar de 3 ori mai mare decat in cazul adultului, ceea ce inseamna o suprafata mai mare de absorbtie a substantelor care intra in contact direct cu pielea micutului, dar si o pierdere mai mare de apa si de caldura. Mai mult decat atat, bebelusii sunt mai sensibili la modificarile de temperatura deoarece pielea lor este, natural, mai putin hidratata, deci mai uscata. Glandele sudoripare sunt inca imature, de aceea micutul nu va transpira eficient, deci nu isi va putea scadea prompt temperatura corpului cand e expus la caldura excesiva. De aceea, se considera ca nou-nascutii sunt mai sensibili la caldura decat copiii mai mari.

Si asta nu e totul. Melanocitele prezente in mod normal in pielea oricui, celulele care ne protejeaza impotriva razelor solare, sunt mai putin active in primii ani de viata ai bebelusului, asadar si pielea acestuia este mai sensibila la radiatiile UV.

Citeste mai departe aici despre tratamentul corect in afectiunile pielii la bebelusi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa