Istoria scutecelor- de la cele textile până la cele de unică folosinţă

Marina Rosenfeld
scutece textile la uscat pe sarma

Istoria scutecelor începe cu mult înainte de inventarea produselor de astăzi, fine și delicate cu pielea copilului, care pot reține mizeria timp îndelungat. Scutece se foloseau și acum 50 de ani, și chiar acum 1.000 de ani, evident, sub altă formă. În acest articol, vom face lumină asupra istoriei scutecelor.

În era elisabetană se foloseau scutece textile, însă erau schimbate atât de rar că se adunau foarte multă urină şi fecale în scutec. Alte scutece de demult erau făcute din piei de animale, lână sau muşchi. Bebeluşii ce trăiau în regiuni tropicale nu aveau scutece pentru că stăteau, cel mai adesea, dezbrăcaţi.

O evoluţie majoră în istoria scutecelor a avut loc imediat după 1800. Deja se foloseau scutece textile, dar erau rar spălate, cel mai adesea erau doar puse la uscat şi folosite din nou. Totuşi, oamenii au început să-şi dea seama cât de importante sunt scutecele pentru protejarea mobilierului, dar mai ales a pielii bebeluşului. În curând, scutecele textile au început să fie mai de calitate şi se puteau respecta astfel câteva norme de bază de igienă.  În 1940 s-a întâmplat o astfel de schimbare, iar anii 60-70 au adus un mare progres în ceea ce priveşte scutecele de unică folosinţă.

Primele invenții notabile

În anii ’50 s-a produs din nou o mare schimbare în ceea ce priveşte scutecele. Doamna Hellerman, proprietară a unei manufacturi de scutece în Milwakee, s-a dus la Kendall, compania care a produs scutecele Curity, cu o nouă invenţie  Scutecele aveau un pliu în care se puneau fâşii de bumbac şi se făceau la mărimile potrivite pentru bebeluşi. Pliul era cusut şi aşa s-a născut scutecul prefabricat.

Istoria scutecelor continuă, scutecele evoluează în anii 80-90 cu o nouă tehnologie, material mai uşor, mai absorbant cu design mai drăguţ. Astăzi, scutecele devin tot mai confortabile, subţiri şi sigure pentru mediu. Comparând vechile scutece cu cele noi, oricine vede diferenţa majoră. Dar scutecele tot se mai chimbă. Se pare că este o istorie fără sfârşit.

Evoluţia scutecelor:

Pe vremea antichităţii: documentele  arată că se foloseau frunze de lăptucă, piei de animale şi alte chestii din natură. În Europa, bebeluşii erau înfășuraţi în feşe făcute din  lână, care erau înfăşate strâns în jurul fiecărui membru şi apoi peste tot corpul. Inuiţii şi eschimoşii puneau muşchi sub o piele de focă pe care o foloseau ca scutec. Nativii americani şi mamele din triburile Inca din America de Sud puneau iarbă în scutec şi îl înveleau în piele de iepure. În climatul tropical, copiii stăteau dezbrăcaţi, iar mamele încercau să anticipeze momentul în care copilul face pipi sau caca, ceea ce azi am numi comunicarea excretiei, care se practică încă în anumite comunităţi.

La finalul secolului al XIX-lea, bebeluşii din Europa şi America de Nord purtau precursorul scutecului de astăzi. Un pătrat sau dreptunghi de bumbac sau flanel era împăturit sub formă de pătrat şi fixat cu ace de siguranţă.

În secolul 20- în prima parte, cei care utilizau scutece textile le fierbeau pentru că ştiau deja că există bacterii. În timpul celui de-al doilea răzbi mondial, mamele munceau, aşa că aveau nevoie de ajutor cu scutecele.

Primul scutec de unică folosinţă absorbant făcut din celuloză neînălbită care se plasa în chiloţei de cauciuc a fost produs în 1942 în Paulistr, Suedia. Folosirea celulozei creponate a apărut din cauză că bumbacul era necesar ca material în război. Câtiva ani mai târziu, în SUA, o casnică din Westport pe nume Marion Donovan a inventat “The Boater” primul scutec care a rezistat umezelii. Primul model de scutec de unică folosinţă a fost un scutec de pânză introdus într-o perdea de duş de plastic. Marion a omologat patru patente pentru design, incluzând folosirea capselor, care au înlocuit cu mult mai periculosul ac de siguranţă.

În 1950 s-au inventat scutece textile -ele au fost produse de Curity.  Tot  în 1950  s-a inventat scutecul „Safe-T Di-DEE”, scutecul avea deja o formă şi era primul ce nu necesita fixare. A fost inventat de Sybil Geeslin (Kennedy) care a  vândut patentul fără prindere când a avut nevoie de bani să-şi cumpere o casă. S-au vândut sub numele de „KeystoneSafe-T Di Dee” şi s-au distribuit la nivel naţional.

În anii ’60, scutecele de unică folosinţă au evoluat rapid, iar folosirea celulozei în loc de hârtie a îmbunătăţit performanţele scutecului.

În ultimii ani au apărut îmbunătăţiri la scutecele de unică folosinţă. În anii 90, scutecele textile au reapărut din cauza preocupărilor legate de mediu. Din anii ’90 până la începutul următorului deceniu, multe manufacturi de scutece s-au deschis.

În 1995 a luat fiinţă compania „Motherease” şi a început să vândă prin poştă în SUA. Proprietara Erika Foese vindea scutece încă din 1991 (mai ales în Canada) şi folosea materiale textile din 1981. Sunt scutece cu mărime unică numite Sandies, după unul dintre copiii ei.

Catherine McDiarmides  a creat  „BornToLove”, o resursă grozavă şi astăzi.

În 1999, „Poochies” şi „HoneyBoy” au lansat scutece ce au devenit foarte populare. Au fost atât de populare încât proprietara, Jodi Mack, a scos la licitaţie unicate a 200 de dolari scutecul.

În 1999 au apărut scutecele textiule ca scutece cu marime unică care se potriveau si bebeluşilor mici şi celor care începeau antrenamentul la oliţă. Toate aceste branduri au devenit accesibile publicului larg pentru a fi cusute prin licenţe acordate fiecărui cumpărător în parte. Ele sunt deţinute acum de „BabyByYou”. Tot în 9999, Kassaluvs a început o afacere online pentru a vinde scutece de diferite mărimi şi modele. În aceşti ani au înflorit afecerile mamelor care produc singure scutece.

Secolul 21

În 2000, până şi popularul „Fuzzi Bunz” a dechis un magazin online care a vândut Scutecul cu Buzunar, care a fost inventat de proprietarul WAHM, Tereson. La început erau din fleece şi la interior şi la exterior.

Scutecul din fleece a apărut în 2000 şi a devenit foarte popular, iar mamele s-au întrecut să găsească scutecele cele mai greu de găsit de pe hyenacart.com  care sunt prietenoase cu mediul şi sunt scutece unicat. Kendell de la „Freshies” spune glumind despre cumpărătoare” că sunt “o haită de hiene care se adună ca să ucidă”. În orice caz aceste scutece sunt foarte căutate.

Anii 2000 i-au adus pe cei de la „Diaper Pin”, un website cu scutece.  Este un loc în care poţi să şi citeşti recenzii despre toate scutecele disponibile.  În 2002 „Happy Heinys”, cu scutecele lor cu buzunar cu inserţii s-au dovedit tare folositoare.

Cel mai important este că în 2003 „WAHM Boutique” şi T”uesday Bear” (primele afaceri WAHM) s-au deschis publicului şi vor evolua în marea afacere care este azi reţeaua WAHM (Work at Home Moms- Mame care lucrează de acasă).

Războiul producătorilor de scutece

În 2003 au apărut pantalonaşii scurţi tricotaţi din lână de pus peste scutecele textile. Dintre producări, „DryBees” au dat lovitura şi au devenit preferaţii publicului.

În 2004 şi 2005, pantalonași scurţi tricotaţi au evoluat la pantalonaşi lungi tricotaţi.

2002 şi 2003 au fost ani dificili, cunoscuţi ca “anii războiului scutecelor”. Marile companii producătoare de scutece au acţionat în judecată micii producători pentru încălcarea patentelor pentru scutece cu mărime unică. „Motherease” a încercat să-şi protejeze patentul şi Fuzzi Bunz a ameninţat cu procese pentru patentul lor cu inserţii. Multe afaceri mici s-au închis.

În 2004 şi 2005, Karen Fegelman, proprietara „Kool Sheep Soakers” a inventat un sistem simplu de cumpărături care va fi destul de ieftin pentru cei de la WAHM. Aşa s-a născut „Hyena Cart”. Este folosit peste tot ca o metoda complementară de vânzări. În 2004 şi 2005 a fost o explozie de mici afaceri care produc scutece.

În 2004 şi 2005 scutecele de designer au fost la modă. Unele branduri au vândut scutecele cu 200-300 de dolari,uneori chiar 500 de dolari pentru un scutec unicat. Forumurile online s-au specilizat în comunităţi dedicate scutecelor. Confecţionarea scutecelor este un hobby deja şi sunt disponibile multe resurse online, tipare şi magazine de materiale textile speciale pentru scutece.

În 2006, „Cotton Babies” a introdus  scutecele „bumgenius”, catalogate drept cele mai absorbante scutece. Și „swaddlebees” au avut mare succes.

În 2009 a apărut scutecul textil hybrid, patentul fiind deţinut de „BoSoaker”.

În 2011 „Namaste Mama” a primit patentul pentru scutecul cu elastic cu mărime unică.

In 2012 scutecele textile au început să fie cumpărate pe Facebook de către grupuri, în cantităţi mari direct de la producător şi apoi cumpărate de membrii grupului- mai ales Lalabye baby.”Lalabye baby” a combinat dragostea pentru textile cu pasiunea pentru design. Ei au creat un scutec prietenos cu mediul şi destul de ieftin.

În 2013 „Cotton Babies” a primit patent pentru scutecul bumgenius, ceea ce a reaprins războiul între companii şi micile afaceri.

În 2014 „Diaper Diamond” a primit un patent pentru sprayul de scutece, un dispozitiv care indepărtează prin apă cu presiune conţinutul, ca aici.

În 2015 bumGenius a mai scos un model de scutec-buzunar cu inserţii, care are inserţii ce rămân uscate şi sunt elastice ca să se potrivească oricărui copil.

Iată şi istoria scutecelor pe scurt

  • În antichitate, bebeluşii  aveau drept scutec frunze, piei de animale şi erau înfăşaţi strâns
  • 1800 aduce un mare progress , cel al scutecului textil care era un dreptunghi sau pătrat îndoit, care se prindea cu ace de siguranţă
  • 1900- scutecele textile erau singura opţiune, însă se dezvoltă curăţătorii de scutece care le livrau înapoi curate şi proaspete
  • 1950-primul scutec absorbant de unica folosinţă din celuloză creponată, din 1942 până la inventarea chiloţelului impermeabil de către Marion Donovan. Tot în 1950 apare „Safe T Di-Dee”, primul scutec fară prindere.
  • 1960-1980 evoluţie rapidă a scutecelor de unică folosinţă. În loc de material textil s-a introdus fibra de celuloză, ceea ce a făcut scutecul mai performant în a reţine umezeala. Cele mai cunoscute mărci au fost Nikki şi Curity.
  • 1991-1995 reapariţia scutecelor textile. „Motherease” a fost cea mai cunoscută firmă
  • 1995- ia naştere siteul „BornToLove”
  • 1999- „Poochies”, „HoneyBee” au devenit foarte cunoscute. HoneyBee a vândut şi la licitaţie scutece unicat cu 200 de dolari. Mamele încep propriile lor mici afaceri cu scutece.
  • 2000-2003-apar Fuzzi, Bun,  Sacinator şi Diaper Pin, încep afacerile sub franciză odată cu primele mici magazine WATH. Pantalonaşii scurţi tricotaţi devin o modă.
  • 2004-2005: s-a deschis „Hyena Cart” şi se dezvoltă comunitatea micilor producători de scutece. Scutecele de designer, unicat, se vând la 200-300  de dolari bucata.
  • 2006-apariţia scutecului bumGenius de la „Cotton Babies”
  • 2007-2008 apare şi câştigă popularitate scutecul G, care se poate arunca la toaleta sau se poate tranforma în compost.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa