ARTICOL SUSȚINUT DE

Deficiența Vitaminei D la copii și cum trebuie urmărită prin analize de sânge

În cazul copiilor anxioși, cu temeri față de ace, care au nevoie de analize periodice pentru urmărirea nivelului de vitamina D, recoltarea cu realitate virtuală poate fi soluția ideală. Acestă nouă tehnologie este disponibilă în 10 centre de recoltare din rețeaua laboratoare Synevo din România

Theodora Fintescu, redactor
copil la ortoped
Lipsa vitaminei D poate duce la probleme ale sistemului osos și la o postură greșită a corpului.

Vitamina D3 este strâns legată de sănătatea copiilor și a adulților, influențând atât sistemul lor osos, cât și pe cel imunitar. Carențele de Vitamina D îi afectează în diverse moduri atât pe adulți, cât și pe copii, iar administrarea la timp și în cantitățile corecte este esențială. Dacă în cazul copiilor mici dozele de vitamina D se dau conform unui protocol general valabil, pentru copiii mai mari și pentru adulți sunt necesare analize de sânge care indică nivelul vitaminei în sânge, iar în funcție de acesta se stabilește doza optimă.

Cum se asimilează Vitamina D

Expunerea la soare, alimentația și suplimentele alimentare reprezintă cele trei modalități prin care Vitamina D3 ajunge în organism. Dacă alimentația corectă le asigură în mod normal copiilor necesarul de nutrienți, în cazul Vitaminei D, hrana corespunzătoare nu poate asigura necesarul.

Alimentele care sunt sursă importantă de Vitamina D sunt: cod, somon, sardine, ficat, carne de vită, lapte și iaurt, cereale fortificate, avocado, migdale, portocale, gălbenușul de ou. Chiar dacă cei mici consumă des mâncare de acest tip și chiar dacă petrec zilnic câteva ore afară, cantitatea de Vitamina D3 poate să nu fie suficientă pentru necesarul organismului, în special în perioada rece.

Dezvoltarea oaselor și aportul de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru buna dezvoltare a oaselor, prin intermediul ei asigurându-se absorbția corectă a calciului și creșterea densității minerale osoase.

În felul acesta, se previn rahitismul și demineralizarea osoasă, atât la copii, cât și la adulți. Rahitismul poate să apară atât din cauza carenței de calciu sau fosfor, cât și a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea defectuoasă a oaselor lungi în perioadele de creștere ale copilului. Lipsindu-le duritatea, oasele devin moi și se curbează.

Oamenii de știință au observat, în studiile lor, că un nivel redus de vitamina D poate fi asociat cu diverse afecțiuni, inclusiv cele autoimune, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a fi determinată o cauzalitate clară. Există totuși cercetări care arată că un nivel optim de vitamina D în organism susține buna funcționare a sistemului imunitar și previne îmbolnăvirile repetate, influențând reacția organismului în fața virusurilor și a bacteriilor.

Cum se administrează vitamina D

Dozele recomandate de Vitamina D diferă de la o țară la alta, în funcție de climă și de deficiențele înregistrate în rândul populației. Conform protocoalelor din România, copiii trebuie să primească Vitamina D zilnic, până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar apoi, în lunile reci, până la 6-7 ani. În foarte multe cazuri, însă, dozele standard nu sunt suficiente, iar medicii de familie sau cei pediatri adaptează dozele în funcție de rezultatele analizelor de sânge, administrarea vitamina D făcându-se în toată perioada copilăriei daca analizele de sânge le impun.

Pentru adulți, Vitamina D3 este prescrisă de medici în doze de 500-1000 UI pentru a preveni demineralizarea, precum și în osteoporoză sau boli tiroidiene. Atenție, este important ca administrarea Vitaminei D să se facă exclusiv în urma analizelor de sânge, pentru că un eventual exces poate afecta grav rinichii. Cu dozele corecte, deficitul se poate corecta în 2- 3 luni, iar ulterior medicul decide dacă e nevoie de o doză de menținere și stabilește frecvența cu care se repetă în timp dozarea nivelului din sânge.

Deficitul de Vitamina D: semnale

Deficitul de Vitamina D crește riscul de infecții recurente, așa că îmbolnăvirile repetate ale celor mici pot fi un semnal de alarmă și îi pot determina pe medici să recomande verificarea nivelului de D3 din sânge.

Alte semne ale deficitului pot fi erupția dentară întârziată, cariile, stridor laringian, întârziere în dezvoltarea psiho- motorie, deformările osoase, fracturile, durerile osoase sau articulare, slăbiciunea și durerile musculare, crampele musculare, oboseala. În cazul copiilor mari și al adulților, tulburările de dispoziție și chiar depresia pot fi asociate cu deficitul de vitamina D3.

În privința deformărilor osoase la copii, iată care sunt cele mai frecvente dintre cele ce pot fi asociate cu deficitul acestei vitamine:

– deformările membrelor inferioare în O (genu varum) sau în X (genu falgum)
-deformări ale toracelui, stern înfundat
– deformări ale claviculelor
– modificări ale cutiei craniene, cu persistența fontanelei anterioare după 18 luni
– modificări ale coloanei vertebrale: cifoza, lordoza, scolioza

Recolatarea de analize cu tehnologii moderne la Synevo

În 10 centre de recoltare  din rețeaua Synevo  România , în 9 orașe, este disponibil sistemul de recoltare a analizelor prin realitate virtuală

Medicul de familie sau pediatrul copilului decide frecvența cu care trebuie verificat nivelul D3 în cadrul analizelor de rutină, în funcție de particularitățile copilului și al factorilor de risc care predispun la deficit de vitamina D. Analizele de sânge făcute exclusiv pentru dozarea vitaminei D nu necesită pregătire specială, iar copiii pot mânca înainte de recoltare. Rezultatul este disponibil în 2-5 zile.

Pentru ca recoltarea să fie o experiență pozitivă pentru copii, Synevo a lansat un program inedit, Kids Virtual Reality, prin care copiii sunt încurajați să poarte un dispozitiv, asemănător ochelarilor 3D, iar în timpul recoltării să urmărească o animație sincronizată cu pașii procedurii. În felul acesta, teama și anxietatea se transformă în curiozitate și încântare.

Întreaga animație presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală, cu imersiunea copilului în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă, în timpul careia nivelul de teamă, frică, anxietate scad treptat, iar în locul lor apar curiozitatea, încântarea și bucuria. Astfel, copilul rămâne cu o amintire plăcută, oferind o premisă pozitivă pentru o viitoare recoltare.

Totuși, această procedură nu este recomandată în urmatoarele situații:

  • copii cu probleme de vedere
  • copii mai mici de 6 ani, care au nevoie de contactul cu părintele
  • copii care doresc să fie în control deplin, perferând să fie conectați la ceea ce se întâmplă în cabinetul de recoltare.

Recoltarea cu realitate virtuală este un proiect-pilot Synevo, care debutează în 2021 în mai multe orașe și care urmează să fie extins. Mai jos, găsiți centrele de recoltare unde acestă nouă tehnilogie este disponibilă.

Centre de recoltare Synevo cu Kids Virtual Reality 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa