VIDEO. Buricul bebelușului – cum îl îngrijim corect. Sfaturi de la dr. Ilinca Tranulis

Theodora Fintescu, redactor
Buricul bebelușului cum îl îngrijești corect

Cordonul ombilical, legătura directă, intrauterin, a bebelușului cu mama, se întrerupe odată cu nașterea. Nu este nimic grav, ci un proces firesc. Din această legătură rămâne bontul ombilical, ombilicul sau buricul bebelușului –așa cum este cunoscut în limbaj popular – care, cel puțin în primele două săptămâni de viață, primește o atenție deosebită.

Nu ne vom referi acum la miturile care circulă despre ombilic și nici la zecile de sfaturi, adesea neavizate, deci nocive, legate de îngrijirea acestuia, ci vă vom oferi informații pertinente în acest sens, așa cum au fost ele prezentate în primul volum semnat de Dr. Sears la ”Cartea bebelușului”.

Ce trebuie să știi tu, proaspătă mămică, este că trebuie să acorzi o grijă specială îngrijirii bontului ombilical, însă, așa cum este firesc, nu trebuie să exagerezi. ”De regulă, asistenta, moașa sau, în unele cazuri, neonatologul sunt acele persoane care înlătură clama de plastic cu care este prins bontul ombilical, după 24 de ore”, spune DR. Sears.

În România, însă, clema este lăsată până la despinderea totală a bontului ombilical.

Ce-i drept, nu este tocmai confortabil la schimbarea scutecelor, dar nevoia te invață și vei reuși imediat să îi pui copilului scutecul astfel încât să nu-l jeneze clema și nici să nu provoci vreo leziune.

Despre cum să îngrijești corect bontul ombilical poți vedea în filmulețul de mai jos, special realizat în acest sens de către pediatrul Ilinca Tranulis pentru TOTUL DESPRE MAME.

Tot de la Dr. Sears aflăm că, în primele zile, este posibil ca zona să fie inflamată și să aibă consistența jeleului. În zilele următoare, bontul va începe să se usuce și să se încrețească, pentru ca în două, maximum trei săptămâni, acesta să cadă. Nu te speria dacă la cădere vei observa câteva picături de sânge – ele nu apar în toate cazurile, dar, dacă, totuși, apar, află că sunt normale.

Cu ce îngrijești buricul bebelușului?

Recomandările diferă, în funcție de medic. Unii recomandă Betadina și Baneocinul pentru prevenirea eventualelor infecții, alții spirtul / alcoolul medicinal. Bazându-se pe studiile recente, Dr Sears spune că, în mod normal, bontul ombilical nu trebuie tratat nici cu spirt și nici cu Baneocin sau Betadină, pentru că majoritatea bonturilor se vindecă foarte bine și fără acestea.

”Dacă, totuși, începeți să observați că secrețiile din zona respectivă au un miros ciudat sau că apare o roșeață neobișnuită, aplicați un tampon cu alcool sau picurați puțin alcool pe bont de trei ori pe zi, până la retragerea infecției ușoare”, este sfatul oferit de Dr. Sears în ”Cartea bebelușului”.

Însă, dacă bontul va continua să prezinte o secreție suspectă și / sau să dezvolte un miros din ce în ce mai neplăcut, mergeți la doctor, car epoate aplica o soluție de nitrat de argint ce ajută la uscarea mai rapidă.

”În cursul procesului de uscare, este normal ca bontul să capete un ușor miros, însă dacă acesta capătă un iz de putrefacție, este semn că începe să se formeze o infecție și că este momentul să interveniți cu o soluție antiseptică. Dacă pielea din jurul bontului are un aspect firesc și nu este inflamată, nu aveți motive de îngrijorare. Un semn de infecție la care ar trebui să sunați medicul este apariția unei zone roșii, fierbinți, umflate și întărite, de dimensiunea unei monede, în jurul ombilicului”, spune Dr Sears.

Pentru a evita iritarea acestuia, nu acoperiți zona cu scutecul sau cu protecția din plastic și aveți grijă să îndoiți marginea scutecelor de unică folosință astfel încât marginea  de sus a acestora să nu jeneze zona bontului ombilical.

Buricul bebelușului. Face sau nu copilul baie până la căderea acestuia?

La fel ca și în cazul discuției despre produsele de îngrijire, și părerile referitoare la baia bebelușului înainte de căderea buricului sunt un pic contradictorii. Însă, așa cum susține și Dr Sears în cartea sa, experiența și studiile au arătat că bebelușul poate face baie în această perioadă, cu precauție, evitându-se scufundarea în apă a zonei respective, mai ales dacă la baza bontului pare că s-ar forma o infecție.

”În astfel de situații, până când buricul bebelușului se va usca și cicatricea se va vindeca complet, este mai indicat să curățăm bebelușul cu un burete îmbibat în apă”, este recomandarea lui Dr Sears.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

https://zyxbooks.ro/produs/cartea-bebelusului?utm_source=articol&utm_campaign=https%3A%2F%2Ftotuldespremame.ro%2Fbebelusul-tau%2Fingrijire%2Fburicul-bebelusului-cum-ingrijim-corect

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa