Cozonac cu stafide și cacao

Iulia Mirică
cozonac-cu-stafide-si-cacao-totul-despre-mame

Gustul copilăriei – cozonac cu stafide și cacao

Câți dintre voi nu își aduc aminte de gustul copilăriei din preajma sărbătorilor, mai exact de cel al unui cozonac cu stafide și cacao? Iată ce pași trebuie să urmați pentru a prepara un desert specific sărbătorilor de iarnă!

Ingrediente pentru cozonac cu stafide și cacao:

pentru aluat:

1 kilogram de făină
50 grame de drojdie proaspătă
300 grame de zahăr granulat
4 pliculețe de zahăr vanilat
600 militri de lapte
100 grame de unt nesărat
6 gălbenușuri de ou
1 linguriță de sare
coaja rasă de la 2 portoclae

pentru umplutură:

300 grame de stafide
3 linguri de cacao
4 albușuri de ou
6 linguri de zahăr granulat

6 pași pentru a prepara cozonac cu stafide și cacao:

1. Făina se pune într-un castron mare. Laptele se încălzește puțin și se amestecă împreună cu zahărul granulat și zahărul vanilat, până când se dizolvă. Între timp, pentru a prepara maiaua, se pune drojdia proaspătă în 2-3 linguri de lapte cald, se toarnă în mijlocul făinii și se acoperă cu puțină făină.

2. Se lasă făina cu maiaua la cald, cât se amestecă bine gălbenușurile cu sarea și coaja rasă de la 2 portocale. Compoziția de gălbenușuri se adaugă peste maia, se adaugă și laptele rămas și se amestecă bine, până când se integrează ingredientele într-un aluat.

3. Într-un bol, se adaugă uleiul și untul, iar mâinile curate se ung cu această compoziție și se frământă aluatul pentru jumătate de oră, după care se acoperă castronul și se lasă la căldură, să crească pentru o oră jumătate.

4. Cât timp crește aluatul, se prepară umplutura. Pentru aceasta, se amestecă bine albușurile cu zahărul. Se adaugă stafidele și cacaoa și se amestecă bine.

5. Aluatul se împarte în 4, pentru a face 2 cozonaci împletiți. Aluatul se întinde cu un sucitor, se unge cu umplutura și se rulează. Procedați așa cu cele 4 bucăți, după care împletiți-le câte două. Se adaugă în tăvi de cozonac în care ați pusă hârtie de copt unsă cu puțin ulei.

6. Se mai lasă aluatul la crescut în tavă, la căldură, până când își dublează volumul. Se ung cozonacii cu gălbenuș bătut și zahăr pe deasupra, cu o pensulă. Se încălzește cuptorul la 175 grade Celsius și se las cozonacii aproximativ 45-60 de minute. Puteți introduce o scobitoare în cozonaci, iar când iese curată, se pot scoate din cuptor.

Citeşte şi:
5 tradiţii de sărbători pe care le voi scoate de la naftalină în acest an
Ciocolată de casă: reţetă uşor de pregătit
Tort cu mousse de ciocolată

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa