Tot ce trebuie să știi despre mastită și antibiotic în alăptare

Dacă te gândești să iei un antibiotic care nu este considerat sigur pentru copil, va trebui să decizi cât de important este să iei medicamentul. Există alternative sigure? Cât timp trebuie trebuie administrat? Poți pompa și arunca, apoi să reiei alăptarea? Cum tratezi mastita?

Ramona Dinescu
mastita

Mastita este o infecție a sânului ce poate apărea în cazul femeilor care alăptează și care nu dispare fără un tratament adecvat.

Sunt una dintre acele mame care s-a confruntat cu mastita la ambii copii. Prima dată nu am aplicat tratamentul rapid și corect și aproape după ureche, recunosc, am renunțat la alăptat din cauza acesteia, însă a doua oară, am învățat din greșeli și la sfatul doctorului Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, am reușit să scap de această problemă, fără complicații majore. Mastita nu este ceva atât de grav, iar cu un tratament prompt oricine poate reuși să țină sub control această infecție și să simtă o îmbunătățire a simptomelor în aproximativ 2 zile.

Tratamentul pentru mastită

De obicei, tratamentul mastitei se reduce la aceste două proceduri:

  • Golirea regulată a sânului prin alăptare sau prin mulgere cu pompa de sân. O golire adecvată a sânului afectat de mastită ajută la prevenirea răspândirii bacteriei la nivelul sânului și la scurtarea duratei infecției.

Medicii susțin că poți alăpta în siguranță în continuare în timpul infecției și al tratamentului pentru mastită. Și, foarte important, bebelușul reprezintă cea mai eficientă pompă pentru golirea sânului. Laptele matern ce provine din sânul infectat este foarte bun pentru cel mic deoarece orice bacterie din el va fi distrusă de sucurile gastrice ale bebelușului.

Sfaturi pentru alăptat în caz de mastită

  • Înainte de alăptat, pune o compresă călduță pe sânul afectat și las-o aproximativ 15 minute. Încearcă să faci acest lucru cel puțin de trei ori pe zi. Prin această procedură ajuți la creșterea fluxului de lapte la nivelul sânului. și masajul sânului ajută la asigurarea unui flux mai bun de lapte.
  • Dacă este posibil, continuă alăptarea la ambii sâni. Ideal ar fi să începi alăptarea cu sânul afectat de mastită pentru a-l goli în întregime. Dacă alăptarea la sânul inflamat este prea dureroasă, atunci poți muta copilul la sânul sănătos. Apoi, după ce laptele începe să curgă, alăptează copilul la sânul inflamat până ce acesta devine moale. Mută copilul apoi la sânul sănătos până ce micuțul își termină masa.
  • Dacă este prea dureros procesul de alăptare, n-ți rămâne decât să extragi laptele din sânul afectat de mastită cu ajutorul unei pompe de sân. Durerea poate fi cauzată și de faptul că bebelușul rămâne fixat de sfârcul inflamat.
  • Bebelușul tău ar putea să pară reticent la a primi sânul dureros. Acest lucru nu se întâmplă din cauză că laptele are un gust ciudat ci mai degrabă deoarece sânul tău se simte altfel și îi este mai greu să sugă din el. Încearcă să mulgi puțin lapte înainte pentru că această operațiune va înmuia puțin sânul și îi va fi mai ușor copilului să se atașeze de el.

Tratamentul abcesului mamar

Dacă ai făcut mastită din cauza unui canal de alăptare blocat și ai întârziat tratamentul, infecția sânului se poate transforma în abces mamar. Tratamentul pentru abces este următorul:

  • Drenarea abcesului. Abcesul se poate vindeca în 5-7 zile.
  • Administrarea de antibiotice orale pentru distrugerea bacteriei ce cauzează infecția (doar în cazuri foarte grave se administrează antibiotice intravenos).
  • Golirea corespunzătoare și frecventă a sânului prin alăptat sau cu ajutorul pompei de sân, este esențială pentru a păstra un stoc suficient de lapte.
  • Multe femei nu pot continua alăptarea la sânul afectat până ce abcesul nu se vindecă. Dacă medicul te sfătuiește, poți acoperi zona afectată de abces cu un pansament din tifon în timpul alăptării.
  • Dacă sfatul medicului este să oprești alăptarea la sânul afectat de abces, poți continua să-ți hrănești copilul la sânul sănătos. Însă trebuie să te asiguri că golești periodic și sânul infectat.
Probleme cu alăptarea? Alungă orice grijă cu „Ghidul pentru alăptare” al doctorului Jack Newman! Comandă cartea AICI

Antibiotic în alăptare

Ne place sau nu și mamele care alăptează au nevoie de antibiotic, pentru că și ele se pot îmbolnăvi! Deși nu toate bolile sau condițiile medicale necesită utilizarea antibioticelor, unele o fac, inclusiv infecțiile urechii sau sinusurilor, procedurile dentare sau mastita.

Dacă ți s-a prescris un antibiotic în timpul alăptării, este normal să fii îngrijorată de siguranța acestuia. Va trece medicamentul în laptele matern?  Este sigur pentru copilul tău? Dacă antibioticul care ți s-a prescris nu este sigur, există alternative mai sigure?

Toate aceste întrebări pot crea o mulțime de stres. E de înțeles. În rândurile următoare întrebările tale își vor găsi răspuns.

Este sigură administrare de antibiotic în alăptare?

În cele mai multe cazuri, antibioticele sunt sigure pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor.

„Antibioticele sunt unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise mamelor și toate trec într-o oarecare măsură în lapte”, explică Academia Americană de Pediatrie (AAP). În același timp, AAP adaugă: „În general, dacă antibioticul ar fi administrat direct unui nou-născut prematur sau unui nou-născut, atunci este sigur ca mama să îl ia în timpul alăptării.”

Deci, ce înseamnă asta pentru tine și copilul tău?

În primul rând, este important să reții cum funcționează în general medicamentele atunci când alăptezi.

După cum explică Clinica Mayo, majoritatea medicamentelor care devin prezente în fluxul sanguin vor fi prezente și în laptele matern. Cu toate acestea, cantitatea din lapte este de obicei mai mică decât cantitatea din sânge și majoritatea medicamentelor „nu prezintă niciun risc real pentru majoritatea sugarilor”.

Cu toate acestea, Clinica Mayo observă că există și excepții și, ca atare, fiecare medicament pe care îl iei – inclusiv antibioticele – ar trebui să fie aprobat de medicul pediatru al copilului tău.

Pe lângă medicamentele în sine, există și alți factori de care trebuie să ții cont, inclusiv vârsta copilului tău. Expunerea la antibiotice va prezenta un risc mai mare pentru bebelușii prematuri și nou-născuții, spre deosebire de bebelușii mai mari și copiii mici, explică Clinica Mayo.

Dacă te gândești să iei un antibiotic care nu este considerat sigur pentru copil, va trebui să decizi cât de important este să iei medicamentul. Există alternative sigure? Cât timp trebuie trebuie administrat? Poți pompa și arunca, apoi să reiei alăptarea?

Ce antibiotice sunt sigure?

Această întrebare este adesea luată în considerare de la caz la caz, în funcție de vârsta, greutatea și sănătatea generală a bebelușului – și întotdeauna în consultare cu medicul pediatru al copilului.

Cu toate acestea, Clinica Mayo enumeră mai multe antibiotice care sunt în general considerate sigure pentru femeile care alăptează, inclusiv:

  • peniciline, inclusiv amoxicilină  și ampicilină
  • cefalosporine, cum ar fi cefalexina (Keflex)
  • fluconazol (Diflucan) – acesta nu este un antibiotic, ci un antimicrobian comun utilizat pentru a trata infecțiile fungice 

Ce efecte poate avea administrarea de antibiotice în timpul alăptării?

Pe lângă îngrijorarea că un antibiotic ar putea dăuna dezvoltării bebelușului tău, există și alte posibile preocupări cu privire la utilizarea antibioticelor de către mamele care alăptează.

Antibioticele funcționează prin uciderea bacteriilor din corpul tău – atât bacteriile care îți fac rău, cât și bacteriile „bune” care te mențin sănătoasă. Ca atare, antibioticele pot provoca anumite situații incomode atât pentru mame, cât și pentru bebeluși:

  • dereglări digestive și agitație pentru bebeluși
  • infecție fungică cauzată de Candida albicans a memei
  • dureri de mameloane
  • afte

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa