articol susținut de

Povestea de naștere prematură a unei mame cu diabet: „Fetița era cât o palmă de om, avea doar 38 de cm și puțin peste 1 kg”

Maria, o mămică care nu spera să mai fie însărcinată, după ce trecuse prin cancer la sân și avea diabet, povestește cum a decurs nașterea și recuperarea Dianei, micuța ei miracol, care a venit pe lume la doar 29 de săptămâni de sarcină la Maternitatea SANADOR

Ileana Mirescu

„Am văzut-o atunci, era cât o palmă de om, străvezie, se vedea prin ea, fața îi era acoperită, unghia mare de la mânuță era cât jumătate de bob de orez. Erau fire… multe fire, multe aparate, iar ea avea doar 38 de cm și puțin peste 1 kg.” Sunt primele momente pe care Maria și le amintește de la nașterea fiicei ei, Diana, un copil care nu și-a uimit doar părinții, ci o întreagă secție de neonatologie. O minune de copil, după cum au numit-o chiar medicii, deși a venit pe lume mult la 29 de săptămâni. În ciuda greutății foarte mici și a problemelor asociate prematurității, Diana s-a luptat pentru viață ca o leoaică și cu fiecare zi care trecea devenea tot mai puternică.

O mamă greu încercată

Micuța a fost un miracol mai ales pentru Maria, mama ei, care nu credea vreodată că va mai avea un copil. Maria avea 41 de ani când a aflat că este din nou însărcinată, avea diabet de tip II de mai bine de douăzeci de ani, iar în urmă cu cinci ani trecuse printr-o experiență foarte grea, cancerul de sân.

Deși toată lumea s-a mirat că Maria era însărcinată, inclusiv medicii erau sceptici în privința sarcinii și a modului în care o va putea duce până la sfârșit fără complicații, femeia a continuat să spere că totul va fi bine și a făcut eforturi în acest sens:

„Din cauza problemelor de sănătate, m-am mutat în București pentru a urmări cu atenție sarcina, la Spitalul SANADOR. Doamna Dr. Indiana Dincă mi-a spus că s-a întâmplat o minune, însă domnul Dr. Iosif Nicolescu a fost mai rezervat și m-a avertizat în legătură cu riscurile care vor apărea pe parcursul sarcinii. Îmi făceam analizele din 2 în 2 săptămâni, totul părând a fi în regulă, însă, în săptămâna 29 de sarcină, au apărut problemele”, își amintește Maria.

Naștere prematură, de urgență, la SANADOR

Deși în timpul sarcinii mama a fost monitorizată foarte atent, riscul unei nașteri premature nu a putut fi înlăturat. Diana nu a mai avut răbdare și a vrut să își cunoască familia mai devreme.

„Am fost internată de urgență în Spitalul SANADOR, știind că voi avea o naștere prematură. Singurul lucru pe care îl voiam era să îi mai câștig câteva zile în burtică. Dar nu a fost posibil. Corpul meu nu a mai rezistat, așa că, în regim de urgență, a trebuit să aibă loc nașterea naturală. O vedeam atât de neputincioasă, mă simțeam și eu la fel, dar știam că trebuie să o încurajez. Am plâns mult și nu puteam să fac altceva decât să mă rog. Am făcut depresie, când auzeam bebelușii plângând, plângeam și eu. Când ajungeam la etajul 5, îmi înghițeam lacrimile, mă scuturam și încercam să par tare”, își amintește, emoționată, Maria.

După naștere a urmat o perioadă lungă și grea atât pentru mamă, cât și pentru bebelușă. La început, nu se puteau vedea sau atinge. Se uitau una la alta printr-un geam. Iar Maria se ruga să vină mai repede ziua în care își va putea ține la piept micuța. O liniștea doar gândul că are parte de cele mai bune îngrijiri, că întreaga echipă medicală are grijă ca Diana să crească și să se dezvolte așa cum trebuie.

Diabetul zaharat în sarcină trebuie atent supravegheat

Cazurile de diabet în sarcină, precum al Mariei, impun o atentă monitorizare, astfel încât mama și fătul să fie în siguranță. E posibil ca viitoarea mamă să fi fost deja diagnosticată cu diabet înainte de a rămâne însărcinată sau ca boala să se dezvolte în timpul sarcinii. În acest caz, diagnosticul este de diabet gestațional. Indiferent de situație, pacienta trebuie să beneficieze de o abordare multidisciplinară, să aibă alături de ea atât medicul diabetolog, cât și de medicul obstetrician.  

Pentru evoluția optimă și în siguranță a sarcinii, este bine ca pregătirea pentru aceste 9 luni să înceapă chiar înainte de momentul concepției. Există mai multe teste și analize de sânge care ar trebui efectuate în perioada de preconcepție. În cazul diabetului zaharat, medicul diabetolog va urmări periodic valoarea glicemiei, pentru a nu exista riscul unei sarcini cu probleme. În cazul în care mama ia un tratament medicamentos pentru diabet, cel mai probabil acesta va trebui schimbat sau adaptat nevoilor din sarcină. De aceea, trebuie să existe o bună colaborare cu medicul, acesta fiind cel mai în măsură să facă cele mai potrivite recomandări pentru fiecare pacientă în parte.

O maternitate dotată cu echipamente și medici de top

Maternitatea SANADOR face parte din Spitalul Clinic SANADOR, singurul spital privat multidisciplinar din București, care dispune de echipe medicale cu diferite specializări, ce asigură linii de gardă 24 de ore din 24, astfel încât orice situație neprevăzută să poată fi rezolvată rapid și în siguranță. În cazul unor complicații grave care pot apărea în timpul sarcinii, cum ar fi placenta praevia, preeclamsia și eclampsia, dezlipirea prematură de placentă normal inserată, acestea pot fi gestionate corect și la timp numai într-o unitate medicală dotată cu tot ce este necesar pentru situațiile de urgență, care dispune de Secție de Terapie Intensivă adulți și neonatală. La Maternitatea SANADOR, bebelușii născuți prematur sau cu diferite probleme de sănătate sunt îngrijiți cu mare atenție în Secția de terapie Intensivă neonatală, dotată cu aparatură ultraperformantă care să asigure funcțiile vitale ale nou-născutului și dezvoltarea armonioasă a acestuia. De asemenea, bebelușii sănătoși beneficiază de toată atenția unei echipe medicale empatice și foarte bine pregătite în Secția de Neonatologie, dotată la standarde internaționale.

„Șefa secției de Neonatologie a fost alături de mine precum o mamă”

„Doamna Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie, mi-a fost alături încă de la internare. Mi-a dat o iconiță pe care o păstrez cu sfințenie și pe care i-o voi da Dianei cândva. Atunci am simțit că e alături de mine precum o mamă, chiar i-am și spus că e mama noastră. De multe ori mi se adresa cu „fata noastră”, „pisicuța noastră” și tot timpul îmi spunea să mă rog. Dânsa m-a asigurat că Spitalul SANADOR are la dispoziție toată aparatura și medicamentele necesare pentru un bebeluș născut prematur. Timp de o lună și două săptămâni, doamna Dr. Preda m-a ținut la curent cu starea Dianei, asigurându-mă că totul va fi bine. Și așa a fost”. Diana este acum un copil normal datorită tratamentului ca în străinătate și pentru că a beneficiat de medici și asistent personal, dar, în același timp, de iubirea întregului personal al secției, mai spune mama. „Mă bucur că am ajuns la acest spital. Le mulțumesc foarte mult medicilor care s-au ocupat de mine și de Diana, domnului Dr. Iosif Nicolescu, doamnei Dr. Indiana Dincă și doamnei Dr. Cornelia Preda, șefa secției de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR”, conchide Maria.

Te-ar mai putea interesa