Oxitocina și dopamina. Care este formula chimică a căsătoriei?

Anca Vlad
oxitocina

Oxitocina, un hormon cheie în știința dragostei.

Ai putea crede că formezi un cuplu cu partenerul tău datorită atracției reciproce, pentru că împărtășiți aceleași viziuni asupra vieții, pentru că vă respectați etc. Dar știați că sunteți compatibili până și la nivel chimic? Există multe informații despre știința atracției- hormoni și feromoni și este clar că este multă biologie în spatele motivelor pentru care cuplurile rămân împreună.

Dawn Maslar, profesor de biologie, cercetător și expert în „știința dragostei” are explicațiile raționale din spatele sentimentelor de bine și plăcut pe care le simți când îți privești soția.

Perioada de 2 ani de lună de miere

„Când o persoană se îndrăgostește, există o perioadă biologică în care creierul intră într-o revoluție hormonală care durează aproape 2 ani” spune Maslar. „Serotonina ta va fi la același nivelul ca a unui om cu tulburare compulsivo-obsesivă , acesta este motivul pentru care îți dorești să fii cu cealaltă persoană și simți că nu poți mânca sau dormi”

În această perioadă, conform High Fidelity scrisă de Rob Gordon, nu te poți baza pe instincte. Maslar spune că amigdala – acel senzor al creierului care ne evertizează că nu este în regulă să îți tatuezi ințialele ei pe gât- nu mai funcționează. De asemenea, și cortexul prefrontal ventromedial, partea creierului care raționeză dacă vrei să ai o relație cu persoana respectivă, încetează să mai funcționeze. Odată ce ai depașit această perioadă, cu afectare fizică sau psihologică minimă, avansezi spre următoarea fază, când simți nevoia să îi pui un inel pe deget.

Când un bărbat ajunge în faza de luare a unui angajament într-o relație, nivelul său de testosteron scade. Maslar spune că acesta este momentul în care decizi să îți închzi contul de Tinder. „Practic, bărbatul devine neeligibl pentru întalniri amoroase” spune ea. „Nu își mai dorește să iasă, să vâneze și să concureze.”

Testosteronul blochează secreția de oxitocină, hormonul atașamentului, așa că nivelul scăzut de testosteron îți face relația mai puternică , deoarece nivelul de oxitocina este liber să crească acum. Studiile arată că indiferent dacă există o hârtie care să vă legalizeze relația, biologia funcționează oricum.

Când te simți cel mai atras de soția ta

Te simți cel mai atras de soția ta când ea este la ovulație. După cum ai învățat la educație sexuală, aceasta nu se întâmplă când ea este însărcinată, dar în acea perioadă nivelul ei de oxitocină este crescut (ca și al tău), ceea ce înseamnă că vă veți simți mai apropiați. Este considerată un fel de poliță de asigurare pentru trimestrul trei, când sexul dispare deoarece replica ei este „Nu te uita la mine, sunt cât casa”.

Copiii aduc cuplurile împreună

După venirea pe lume a copilului, probabil te întrebi cum plănuiește natura să vă țină împreună pe parcusul lipsei somnului, sexului și a sănătății mintale. „Sexul este doar o parte,” explică Masler. ”Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.”

Cum sexul copilului îți poate afecta relația

De asemenea, Masler evidențiază diferența dintre a avea o fată sau un băiat. Când ai o fetiță, nivelul de testosteron scade „până la nivelul cuiva castrat” spune ea. „Biologic vorbind , este un lucru excelent. Este mai probabil ca el să rămână prin preajmă, să se simtă mai atașat de soție și fiică și devinde mai puțin agresiv sexual.”

Cu băieții este de asemenea o scădere, dar mai puțin semnificativă.

Tratamentul prin vorbit

Dacă tot există acest montagne russe al monogamiei indus chimical, cum putem preconiza când lucrurile stau rău sau „este doar o fază”? „Declinul se sfârșește pe la aproximativ 10 ani de relație, iar satisfacția începe să crească iar,” spune Maslar. „După ce treceți de primii ani, activitatea neurală se schimbă. Dacă un bărbat rămâne într-o relație mai mult, devine mai etic, compătimitor și mai iubitor, odată cu creșterea nivelului de oxitocină.”

„Dacă vrei să îți păstrezi activitatea sexuală, ai nevoie de pasiune și dopamină.” Dar nu te poți baza exclusiv pe hormonii fericirii să aibă grijă de voi. Există o profeție care se adeverește singură în biologie: dacă vă simțiți mai degrabă colegi de cameră decât iubiți, nivelul de oxitocină al soției tale poate fi în scădere. Când ea este supărată, nivelul tău de testosteron scade, ceea ce înseamnă că sunteți amândoi deprimați. Soluția? Discutați despre relație, despre sexualitate, în așa fel încât să dați glas temerilor și stresului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa