Pierderea dinților de lapte la copii. La ce să vă așteptați

Alexandra Constantin
fetita care nu are dinti

Una dintre etapele importante din viața de părinte este reprezentată de pierderea dinților de lapte. Cum decurge procesul, cum îl poți ajuta pe copil – la toate aceste întrebări îți răspundem în rândurile de mai jos.

Pierderea dinților de lapte la copii: primul apărut, primul care cade

Știai că primul dinte care cade dintre cei 20 care apar până la vârsta de 3 ani este chiar cel care a apărut primul? În cele mai multe dintre cazuri ordinea căderii lor coincide cu ordinea în care au apărut, potrivit www.babycenter.com. Asta înseamnă că incisivii centrali de jos sunt primii care cad, de regulă în intervalul de vârată 6-7 ani. Incisivii centrali de sus sunt cei care urmează la rând. De cele mai multe ori dintele de lapte nu tinde să cadă până când nu este împins de cel permanent ce urmează să apară.

Cu toate acestea, există și situații când dintele de lapte cade, iar cel permanent apare după mai mult timp, mai ales dacă există probleme dentare sau dacă s-a lovit copilul la nivelul dinților. În astfel de situații, medicul stomatolog poate pune un distanțier special pentru a face loc pentru dintele permanent ce urmează să apară. Astfel sunt prevenite problemele legate de spațierea dintre dinți.

Bine de știut este că există cazuri când dinții de lapte încep să cadă în jurul vârstei de 4 ani sau cel mai târziu la 7 ani. Legat de acest lucru, specialiștii susțin că dantura de lapte tinde să cadă mai repede dacă a apărut la vârste mai mici. Nu ezita să mergi totuși la un control stomatologic dacă observi că dinții de lapte cad înainte ca micuțul să împlinească 4 ani. De asemenea, posibil este ca un copil de 7-8 ani să aibă încă dantura de lapte, căderea acesteia fiind puțin întârziată.

Ce trebuie să-i explici copilului

Încurajează-l să perieze cu grijă dantura pe perioda căderii dinților de lapte, cu atât mai mult cu cât rădăcina dinților care urmează să cadă este fragilă. Bine este și să-i explici copilului să nu umble sau să grăbească procesul lor de cădere. Și asta deoarece crește riscul de apariție a infecțiilor la nivelul rădăcinii fragile a dintelui. Cel mult medicul stomatolog poate să intervină pentru a ușura căderea unuia dintre dinți. Sunt foarte rare cazurile când pierderea dinților de lapte poate să fie dureroasă, la fel ca și apariția lor.

Pierderea dinților de lapte la copii: ce schimbări pot apărea

Nu trebuie să te panichezi dacă observi că dinții permanenți par mai mari decât cei de lapte, mai ales primii care apar. Și asta deoarece ei nu sunt folosiți încă pentru mușcături sau mestecat. De asemenea, bine este să știi că uneori dinții permanenți nu sunt la fel de albi ca și cei de lapte. Există însă cazuri rare când dinții permanenți apar (în spatele celor de lapte) înainte ca cei de lapte să cadă, fapt ce poate face să existe două rânduri de dinți. Dar această etapă este una trecătoare, situația fiind cunoscută sub numele de dinți de rechin.

Este posibil și ca în jurul vârstei de 6-7 ani copilul să acuze dureri atunci când apar molarii permanenți, situație care poate să fie rezolvată prin administrarea unor calmante ușoare, de tipul ibuprofen. Nu trebuie să uiți că periajul dentar este acum mai important ca oricând, așa că nu ezita să-l înveți pe copil să respecte rutina de îngrijire a danturii. Urmărește modul în care se spală pe dinți chiar și până la 8-9 ani. Specialiștii de la Asociația Americană de Stomatologie recomandă folosirea pastelor de dinți care conțin fluor după vârsta de 2 ani (de dimensiunea unui bob de mazăre puse pe periuță), schimbarea periuțelor la dinți la fiecare 3 luni, dar și controlul stomatologic la fiecare 6 luni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa