„Când bebe regurgitează îi iese lapte atât pe gură, cât şi pe nas. Cât de grav este?”

Alexandra Constantin
sughițul și regurgitatul, două situații comune la bebelusi

Ce ne facem când bebe regurgitează? Regurgitarea la bebeluşi este una dintre problemele care îi fac pe părinţi să se îngrijoreze, cu atât mai mult dacă este vorba de primul copil. De ce regurgitează, ce tratament este indicat – la toate aceste întrebări răspund medicii pediatri consultați de publicația franceză Sante.

De ce continuă să regurgiteze bebeluşul dacă îi dau laptele prescris de medicul pediatru?

Dacă bebeluşul continuă să regurgiteze laptele recomandat de medic, dar goleşte biberonul şi reuşeşte să ia în greutate şi să se dezvolte bine, situaţia nu trebuie să te îngrijoreze. Medicul pediatru poate indica în astfel de situaţii tratamentul cu antiacide sau pansamente gastrice, notează e-sante.fr.

,,În schimb, dacă cel mic nu mănâncă bine şi nu creşte în greutate (sau ia în greutate foarte puţin), este posibil să sufere de esofagită, o iritaţie a esofagului ce apare de regulă în urma episoadelor frecvente de regurgitare. Bine de ştiut este că această complicaţie necesită tratament medicamentos. Important este să ceri sfatul medicului pediatru pentru a afla care sunt opţiunile de tratament, dar şi care dintre ele se potriveşte copilului tău”, explică medicul Christelle Pierrot.

Când regurgitează îi iese lapte atât pe gură, cât şi pe nas. Cât de gravă este situaţia?

Regurgitarea pe nas nu este un semn de îngrijorare în sine, ci contează foarte mult care este cantitatea de lapte regurgitată. Deşi nu este o problemă gravă, regurgitarea pe nas este mult mai incomodă pentru cel mic, spre deosebire de cazul când regurgitează pe gură.

De ajutor în astfel de situaţii este să nu strângi prea tare scutecul în zona abdomenului, dar şi să se evite pe cât posibil fumatul în locuinţă. Poţi cere şi sfatul medicului pediatru dacă este cazul să îi dai copilului un lapte special anti-regurgitare, în cazul în care cel mic este hrănit cu lapte formulă.

Până la ce vârstă este normal ca micuțul să regurgiteze?

Refluxul gastroesofagian este o problemă destul de des întâlnită la bebeluşi, ea fiind cauzată de faptul că valva esofagiană nu este suficient dezvoltată, cu atât mai mult în rândul prematurilor. Pe măsură ce copilul creşte, valva esofagiană se dezvoltă, iar problemele de reflux ajung să dispară treptat.

În general, episoadele de regurgitare devin tot mai rare în perioada de diversificare, în special în primele patru luni de la începutul acestei etape. Includerea piureurilor de legume în dietă face ca în stomac să fie o cantitate mai mică de lichide, prin urmare bebeluşul nu mai regurgitează la fel de des.

În cele mai multe dintre cazuri, bebeluşul ajunge să nu mai aibă episoade de regurgitare în jurul vârstei de 8-9 luni, mai ales că el mănâncă în poziţie verticală (când stă în scaunul de masă).

Am urmat tratamentul recomandat de medicul pediatru, dar cel mic continuă să regurgiteze. Ce este de făcut?

Există situaţii când copilul continuă să regurgiteze chiar dacă este hrănit cu un lapte special şi urmează şi un tratament recomandat de medicul pediatru. Dacă el este energic, ia în greutate şi continuă să se dezvolte conform graficelor de creştere, nu trebuie ca părintele să se îngrijoreze.

Bine de ştiut este că episoadele de regurgitare vor deveni tot mai rare pe măsură ce copilul creşte, iar problema se va rezolva de la sine în primul an de viaţă. Dar dacă cel mic nu mănâncă suficient, nu este vioi şi nu ia în greutate, este cazul să mergi din nou la medicul pediatru.

El îţi poate indica în urma altui set de investigaţii medicale un tratament diferit pentru regurgitare, dar poate verifica şi dacă bebeluşul nu suferă de alergie/intoleranţă la proteina din lapte de vacă.

Îți recomandăm și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de copil. Vei afla răspunsuri la toate întrebările și rezolvări pentru toate problemele. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa