„Sânii mei mari ascundeau cauza pentru care nu puteam rămâne însărcinată”

Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alăptează și nu sunt însărcinate poate duce la lipsa ovulației și infertilitate. Citește povestea unei mame care a depășit o astfel de problemă cu ajutor de la un medic inspirat.

Georgiana Mihalcea, redactor
sânii mari sarcina
Sânii mari i-au dat un indiciu medicului de ce sarcina întârzia să apară. SURSĂ FOTO: pixabay.com

Cum poate ascunde un bust generos o problemă de sănătate? O cititoarea Totul despre mame ne-a trimis povestea sa, în speranța că poate fi de folos și altor femei care se confruntă cu aceeași problemă.

Sunt foarte multe cauze pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată. Infertilitatea este o problemă comună multor femei, tocmai de aceea un consult de specialitate se impune din ziua în care îți dorești să aduci pe lume un copil.

Există o serie de boli care duc la infertilitate feminină, o afecțiune frecventă cu care se confruntă cuplurile. Pe lângă vârstă, care influențează puternic fertilitatea, există o mulțime de afecțiuni sau tulburări care împiedică femeile să rămână însărcinate. Experiența povestită mai jos ascunde o cauză de infertilitate puțin conștientizată, pentru care se impun analize și medici pregătiți:

Sânii mari și sarcina. Ce problemă ascundea pieptul geneors

„Întotdeauna am avut sânii mari, dar nu m-am gândit niciodată că ei ar ascunde o problemă de sănătate.  Timp de 4 ani am încercat să rămân însărcinată și am făcut tot felul de analize, în urma cărora mi se spunea că sunt sănătoasă și doar stresul mă împiedică să rămân însărcinată. După atâtea încercări, ajunsesem să plâng instant doar dacă vedeam reclame cu bebeluși…

Într-o zi am luat decizia să merg la o doamna doctor foarte bună din Iași să mai cer pentru ultima dată o părere. De când am trecut pragul cabinetului m-a întrebat dacă mereu am avut sânii asa mari și dacă mi-am făcut vreodată analize pentru prolactina.

Știam ce este, dar nu făcusem niciodată analize pentru ea. În urma analizelor, rezultatul a indicat o valoare de peste 800, ceea ce se însemna că al meu corp considera ca sunt deja însărcinată și respingea orice posibilitate de fixare a unei alte sarcini (la o femeie, în general, este pana în 300, iar la una însărcinată undeva în jur de 600). Mi-a recomandat niște pastiluțe care să reducă nivelul rezultat și mi-a spus că, în momentul în care acesta va scădea, voi rămâne însărcinată (poate dura luni, ani).

VârstaValori normale prolactină barbațiValori normale prolactină femei
1-30 zile<1720 µUI/mL<2010 µUI/mL
1-12 luni<610 µUI/mL<640 µUI/mL
1-3 ani<280 µUI/mL<360 µUI/mL
4-6 ani<360 µUI/mL<280 µUI/mL
7-9 ani<250 µUI/mL<280 µUI/mL
10-12 ani<280 µUI/mL<210 µUI/mL
13-15 ani<360 µUI/mL<300 µUI/mL
16-18 ani<320 µUI/mL<380 µUI/mL
>18 ani 98-456  µUI/mL127-637  µUI/mL
Valori normale pentru prolactină

 În timpul sarcinii, concentrația de prolactina crește. Mai mult, un nivel normal de prolactină nu exclude prezența unei tumori hipofizare.

„Am rămas însărcinată destul de repede după începerea tratamentului”

După două luni și jumătate de la începerea tratamentului am rămas însărcinată (la 27 de ani), am luat ovule pentru fixarea sarcinii și după 3 luni totul decurgea asa cum trebuia. Cu 3 săptămâni înainte de termen, în urma unui consult, mi-a spus să fiu foarte atentă la mișcările copilului. Intrasem în panică, dar nu am spus nimănui nimic, nici măcar soțului, ca să nu mă agite și mai tare.

Zi de zi monitorizam copilul și la 39 de săptămâni mi s-a rupt apa (la 2:00 noaptea). M-am dus la spital, m-au conectat la aparate și m-au întrebat dacă copilul s-a mișcat în ultimele ore. Fusesem la slujba de Înviere și toată noaptea copilul se mișcase, dar acum pe foile scoase de aparat nu se înregistrau nici mișcările, nici bătăile inimii.

Cei de acolo se uitau la mine, șușoteau și doar atât mi-au spus: ,,O sunăm pe doamna doctor!” Începuseră contracțiile, dar până la 11:00 dimineața, când a ajuns doamna doctor, dilatația era 0. Inițial trebuia să nasc natural, dar, în urma controlului,  mi-a expus situația:

„Nu aveți dilatație, cordonul ombilical este înfășurat de 2 ori în jurul gâtului, mai aveți foarte puțin lichid, iar aparatele nu înregistrează  mișcările și bătăile inimii, asa cum ar trebui, dar mai așteptam 15 minute și verificăm din nou. Au fost femei care au reușit să nască în condițiile acestea, rămâneți la decizia de a naște natural sau facem cezariană de urgență?”

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

„Am născut cu un medic minunat și am un copil sănătos!”

După cum știți deja, intuiția mamei este cea mai bună,  așa că am decis să nasc prin cezariană.  A fost o decizie foarte bună, pe care nu o regret și sincer, nu știu dacă situația ar fi avut un final fericit dacă m-aș fi încăpățânat să nasc natural, indiferent câtă încredere as fi avut în medicul meu. Am născut un copil sănătos și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a scos acest om în cale, care a avut grijă de noi, chiar și după ce am născut. 

Mereu am simțit-o aproape și am apreciat felul sincer și direct în care mi-a vorbit de fiecare dată. A fost la un moment dat o situație în care a venit să îmi schimbe pansamentul și alăptam. A plecat și m-a lăsat să termin, spunându-mi că revine după ce voi termina. A fost un gest încărcat de respect și emoție, din punctul meu de vedere.

În schimb, situația în care una dintre asistente a venit să îmi facă nu știu ce injecție în umăr, în timp ce alăptam, fără să se gândească că ar fi putut aștepta 10 minute, nu a fost. Fiecare dintre noi avem experiențe plăcute și mai puțin plăcute legate de drumul lung pe care a trebuit să îl parcurgem ca să ne ținem copiii în brațe, iar superputerea pe care o căpătăm o dată cu noul rol este intuiția de mamă. 

De aceea, indiferent de părerile celorlalți legate de ceea ce este mai bine pentru copiii voștri, trebuie să știți că intuiția voastră e cel mai bun indicator care vă oferă răspunsurile atunci când sunteți în impas și aveți de luat decizii cu privire la ceea ce este bine, sănătos și potrivit pentru ei. Aveți mereu încredere în voi!”

Trebuie să știm că fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei femeii și vârsta maternă singură poate prezice care este probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani șansele de a concepe sunt în jur de 25 % lunar, la peste 40 de ani scad sub 5 %.

Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV

Analize specifice pentru infertilitate

Cum problemele infertilității pot fi cauzate fie de disfuncții ale ovarelor, trompelor, spermatozoizilor ori de factori imunitari, este necesar ca fiecare dintre parteneri să descopere cauzele. Iar pentru a le afla, este necesară efectuarea unor analize specifice pentru infertilitate, recomandate numai de medicul specialist.

Pentru femei. Sânii mari și sarcina, precum și alte cauze

  • Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alăptează și nu sunt însărcinate poate duce la lipsa ovulației și infertilitate.
  • Analize de sânge, pentru a stabili cu precizie profilul hormonal, inclusiv analiza AMH – hormonul anti-Mullerian.
  • Ecografie transvaginală pentru a vizualiza cavitatea uterină și pentru a identifica eventualele anomalii ale uterului sau ovarelor.
  • Histerosalpingografia este o analiză cu ajutorul căreia se stabilește gradul de permeabilitate a trompelor uterine. Această investigație presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter și, cu ajutorul razelor X sau a ecografiei, se urmărește dacă substanța ajunge din uter în trompe.

    Testul CA 125. Dacă valorile acestei analize sunt mari, acest lucru poate fi cauzat de boli inflamatorii pelviene, dar și de prezența endometriozei.

Pentru bărbați

Pe lângă examenul fizic al zonei genitale, partenerul are nevoie de o spermogramă. Aceasta va indica foarte precis calitatea și cantitatea spermei și a spermatozoizilor. Spermograma este una dintre principalele metode de testare a fertilității bărbatului și este utilă în determinarea diverselor cauze ale infertilității masculine.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa