articol susținut de

Studii în străinătate pentru copilul tău. Ce avantaje aduce o astfel de experiență și cum te pregătești financiar pentru ea

Studiile în străinătate nu înseamnă doar acces la un alt fel de educație, ci și la culturi și stiluri de viață diferite.

Theodora Fintescu, redactor
Studiile în străinătate presupun o experiență inedită: trebuie să te descurci singur într-o altă țară, printre necunoscuți, vorbind o limbă străină.

Pentru copiii din generațiile actuale, dorința de a studia în străinătate vine ca o consecință firească a stilului de viață pe care îl duc și care presupune acces neîngrădit la multiculturalism, la tehnologie și informație variată, conectarea permanentă cu mediul extern și cunoașterea, de la vârstă mică, a avantajelor oferite de stiluri moderne, aplicate, de educație.

Să-ți faci o parte din studii în străinătate, fie că e vorba de facultate, de master, doctorat sau cursuri aplicate, reprezintă, pentru mulți tineri, drumul către o carieră de succes și o experiență personală plină de învățăminte, care le va lărgi orizonturile pe viață. Pentru a susține financiar o astfel de experiență, pot fi accesate burse integrale/ parțiale, studenții pot munci sau chiar accesa credite.

Chiar și în cazul în care se obțin burse de studiu, costurile pe care le implică viața în străinătate pot fi destul de ridicate. Mulți părinți pun bani deoparte sau deschid conturi de studii încă de când copiii sunt mici și virează lunar sume mici care, la majorat, îi deschid copilului drumul către studiile în afara țării.

Avantajele unei astfel de experiențe sunt nenumărate, de la cele educaționale și până la cele de dezvoltare personală. Le vom dezvolta în cele ce urmează pe cele mai relevante:

Calitatea studiilor: materie aplicată, relevantă pentru viața de zi cu zi și pentru piața muncii

Mulți tineri care au studiat în afara țării spun că un an în străinătate le-a fost mai util decât trei ani de studii în țară. Și asta pentru că universitățile bune și-au adaptat conținuturile atât la piața muncii, cât și la interesele și modul de a gândi al studenților.

Materia este însoțită și de mult exercițiu practic, ceea ce face ca studenții să învețe cu plăcere, având convingerea că ceea ce învață le va fi util și după finalizarea studiilor. Un alt avantaj este faptul că disciplinele de studiu sunt variate și nu se rezumă exclusiv la profilul ales.

Predare modernă, interactivă și profesori prietenoși

Relația profesor – student este, de obicei, prima surpriză plăcută pe care o au tinerii. Profesorii sunt percepuți ca niște îndrumători care, cu o atitudine prietenoasă și deschisă, fac tot ceea ce le stă în putință pentru a-și îndruma studenții către cele mai bune surse de informare și pentru a obține cele mai bune rezultate la disciplina respectivă.

Predarea este mai degrabă interactivă, rareori se întâmplă ca profesorul să stea la catedră și să dicteze materia, fără niciun fel de interacțiune cu studenții.

Oportunități de carieră

Pentru angajatorii de top, existența studiilor în străinătate este un atu și o dovadă a unei experiențe relevante și a dorinței de dezvoltare personală. În multinaționale, faptul că ai interacționat cu persoane din alte țări, că te-ai descurcat cu o limbă străină, că ai cunoscut stiluri de viață diferite și că ai experimentat traiul într-un mediu multicultural îți poate oferi șanse sporite de a obține un job bun.

De asemenea, este relevantă pentru angajator și experiența practică dobândită în timpul studiilor.

Prietenii cu oameni diverși și acces la stiluri de viață diferite

În marile universități, diversitatea și multiculturalismul sunt valori de bază, iar studenții veniți din diverse părți ale lumii sunt prilejul perfect de a cunoaște direct stiluri de viață, moduri de a gândi și obiceiuri total diferite.

Din punct de vedere personal, aceasta este o șansă de a-ți face prieteni buni, pe viață, din diverse colțuri ale lumii, de a înțelege cum se raportează alte popoare la diverse valori și de a-ți confirma sau infirma diverse convingeri. Universitățile organizează diverse evenimente în care studenții sunt încurajați să-și reprezinte țările și culturile din care provin, cu mâncare tradițională, muzică și dansuri.

Un pas spre independență

Să fii pe cont propriu în străinătate, făcând față unor provocări noi de unul singur, departe de familie și prieteni este o dovadă de maturizare, la finalul căreia devii o persoană independentă și încrezătoare în propriile forțe.

Faptul că gestionezi singur tot ceea ce ține de viața ta, de la mâncare și buget, la siguranță și provocări emoționale îți dovedește că ai pășit deja cu dreptul în lumea adulților. Și pentru părinți este un moment de evoluție, pentru că trebuie să-și arate de la distanță toată încrederea și susținerea.

Perfecționarea unei limbi străine

Indiferent cât de stăpân te simți pe cunoștințele tale și cât de bine cunoști regulile gramaticale ale unei limbi străine, experiența nu e completă până nu ajungi să o vorbești în viața de zi cu zi.

Majoritatea marilor universități din străinătate oferă studii în limbi precum engleză, franceză, germană, spaniolă etc. De obicei, studenții străini folosesc engleza sau franceza în comunicarea cu colegii și profesorii, iar în rest sunt expuși și limbii țării respective, ceea ce reprezintă un alt mare avantaj.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa