Arta de a mânca. Masa, un ritual în care să te implici cu trupul și mintea

Psiholog Miruna Jovin
mancatul constient

Copil fiind, ai auzit cel puțin o dată spunându-ți-se: ”La masă nu se vorbește”. Și, da, este adevărat. La masă mănânci pur și simplu cu toată ființa ta: cu ochii, cu papilele gustative, cu creierul. La masă guști, simți, savurezi. Acesta este un ritual care stă în puterea ta să-l insufli corect și copilului tău. Un ajutor important în acest sens vei găsi în “Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” , de Andy Puddicombe, care va fi lansat joi, 9 iunie, începând cu ora 10:00, in cadrul unui event cu experimentare inclusă, la Therapy Bistro, cu sprijinul Biocorner.

La masă, lăsați avioanele la sol!

Privesc cu duioșie o poză a copilului meu dormind în scaunul de masă. Avea pe atunci mai puțin de 1 an și mesele lui și ale mele semănau mai mult cu un război în care principalele arme erau sosul, fructele storcite și legumele molfăite. Pentru că nu știu exact ce se întâmplă la mesele voastre dar la noi el pipăia fiecare bucată care trebuia să fie de fapt băgată în gură, uneori o mirosea, de cele mai multe ori o storcea bine în mână ca apoi, într-o mișcare stângace dar foarte drăguță să și-o îndese în gură. Nu de puține ori mi se părea că acest proces durează mult, produce multă dezordine și mizerie și că, în final, nu ne va aduce nimic bun.

Un copil știe să mănânce conștient

Au trecut zece ani și câteva cărți de parenting peste mine că să descopăr că de fapt copiii fac exact ceea ce trebuie: mănâncă cu toate simțurile. Și bine fac! Se pun astfel la adăpost în fața obezității, a problemelor legate de alimentație a mâncatului nervos. Sau măcar ei încearcă. Depinde numai de noi să îi lăsăm să reușească.

Pentru că, da, este foarte important să mâncăm în mod conștient. Să simțim, cu toată ființa sau mai bine zis cu toate simțurile ce mâncăm. Astfel vom fi mai atenți la calitatea alimentelor pe care le alegem, cantitatea va fi mai redusă pentru ca vom înțelege din timp semnalele corpului nostru și ne vom opri înainte de a fi mâncat prea mult. A mânca în mod conștient, înseamnă, printre altele a trăi din plin, a savura, a te bucura de un anume moment. Și ca să o faci nu ai nevoie de lucruri care să te distragă. Știu acum te vei gândi că citești acest articol în timp ce mesteci liniștit la sandwich-ul tău pentru că cel mai probabil ești în pauza ta de masă. Închide ecranul și încearcă, măcar pentru o clipă să vezi mâncarea din perspectiva de copil. Acordă-ți câteva minute să explorezi și să o savurezi cu aceiași concentrare cu care o făceai când ai descoperit-o. Pentru că de fapt asta facem de fiecare dată când mâncăm: descoperim ceva despre mâncare, un gust nou, o senzație nouă, trăim de fapt o experiență nouă.

Lăsați copiii să savureze mâncarea

Cum puteți să modelați aceste lucruri în copilul vostru? Lăsați-l să descopere, pe îndelete, mâncarea. Va putea așa să simtă plăcerea de a mânca și să învețe să descopere alimentele. Închideți televizorul în timpul mesei, lăsați avioanele la sol și discutați cu copilul despre gusturi, proveniența mâncării, diversele texturi, culori și ce trezește în voi un anumit aliment. Mujdeiul este pentru mine o zi împlinită, iubesc textura pepenelui roșu iar pentru omleta pe care o mănânc dimineața sunt recunoscătoare găinilor și tuturor care au făcut posibil ca eu să o primesc pe masa mea.

Am învățat asta treptat, străduindu-mă să trăiesc cât mai mult în prezent după ce am înțeles că acest prezent este cam tot ceea ce avem și mi-am propus să iau din el tot ce este mai bun.

Ghidul headspace

Eu și ciocolata mea

Să facem un prezent cât mai plăcut pentru noi și copiii noștri. Iată mai jos un scurt exercițiu pe care să îl faceți cu o bucată de ciocolată, da ați citit bine, alegeți o ciocolată, urmează să o savurați.

  1. Înainte de a lua ciocolata, respirați adânc de câteva ori, inspirând pe nas și expirând pe gură, pentru a le permite corpului și minții să se liniștească puțin. Pentru câteva momente, eliberați-vă mintea de tot ceea ce făceați și asigurați-vă că nu vă veți lăsa distrași de nimic altceva – nici măcar de muzică, televizor ori telefon mobil. Sunteți doar voi și ciocolata.
  1. Gândiți-vă pentru un moment la ciocolată. De unde provine? Ce conține? Încercați să vă imaginați diferitele ingrediente în mediul lor natural și chiar pe oamenii care ar fi putut cultiva boabele de cacao.
  1. Înainte să începeți să o mâncați, opriți-vă pentru a observa dacă aveți o senzație de nerăbdare, dacă pur și simplu vă doriți să o mâncați cât mai repede. Remarcați dacă simțiți plăcere și încântare ori senzații de vinovăție și de disconfort în ce privește ideea de a mânca ciocolată.
  2. Desfaceți încet ambalajul și așteptați o vreme, dându-vă astfel posibilitatea să o explorați cu privirea, cu mirosul și prin pipăit. Priviți-o cu atenție, mirosiți-o cu grijă și apoi atingeți-o să vedeți ce simțiți. Emoțiile pe care le trăiți se schimbă când faceți asta? Unele devin mai intense, iar altele mai puțin?
  3. În acest punct, probabil că sunteți mai mult decât pregătiți să o gustați. Luați o gură mică (sau băgați toată bucata în gură), dar încercați să nu mestecați. Înregistrați ce senzații vă creează, temperatura și textura. Conștientizați gustul pe are îl are – este dulce, amară, cremoasă etc. Încercați să lăsați ciocolata să se topească în gură, plimbând-o ușor cu limba.
  4. Pe măsură ce se topește, lăsați-vă pe spate în scaun și bucurați-vă de această clipă. Rețineți-i gustul, savurați și desfătați-vă! Alte exerciții pentru a vă ajuta să trăiți în prezent sunt de găsit în cartea lui Andy Puddicombe ”Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă”, pe care o puteți comanda online, în avans, AICI.

Cartea tratează în același timp subiecte precum adicția și mâncatul compulsiv două subiecte care mie mi se par importante și despre care dacă aș putea, mi-aș dori să știu cât mai multe informații.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa