Când ai de ales între copii și scris

TOTUL DESPRE MAME
Lauren Sandler Totul despre mame
Lauren Sandler, apărătoarea copilului singur la părinți
Lauren Sandler Totul despre mame
Scriitoarea Lauren Sandler: secretul succesului este să ai un singur copil

Cum arată viața mamelor scriitor?

„Nu există schimbare socială fără schimbare lingvistică. Femeile trebuie să rupă tăcerea. Trebuie să scrie.” (Elif Shafak, „Lapte negru”)

Un copil, mai mulţi sau niciunul?

Care este numărul ideal de copii dacă vrei să ai o carieră într-un domeniu artistic, în care orele de munca nu depind de programul 9-17, ci de inspiraţie, chef şi dispoziţie?

Iată o întrebare care de curând a provocat discuții aprinse între cele mai cunoscute dintre scriitoarele lumii.

Soluția scriitoarei Lauren Sandler: un singur copil!

Pe la sfârşitul anului trecut, scriitoarea Lauren Sandler, mama unei fetiţe, publica în The Atlantic un articol intitulat Secretul pentru a fi atât o scriitoare de succes, cât şi mamă: să ai un singur copil!

Articolul, extrem de bine scris şi de argumentat, a adus în față cariera şi viaţa personală a celebrelor scriitoare Susan Sontag, Alice Walker, Margaret Atwood şi Joan Didion, toate mame a câte unui singur copil. Alice Walker, spre exemplu, îşi argumenta sfatul dat altor scriitoare de a avea un singur copil astfel: „Because with one you can move!” („Cu unul singur ai libertate de mişcare!”)

Sandler publica textul ca urmare a unei ample documentări ce a stat la baza celui mai recent volum al său „One and Only – The Freedom of Having an Only Child, and the Joy of being One”. Sandler se întreba sincer: cum oare poţi avea timp suficient pentru scris şi pentru copii, atâta vreme cât nu faci parte din clasa bogătaşilor şi nu ai de ales decât între a te lupta şi a te zbate între joburi sau a deveni o cloşcă (a sitting duck)?

3 mituri legate de copilul unic la parinți

Volumul lui Sandler îşi propune în primul rând să dărâme nişte mituri, mituri oarecum oficializate de către unii cercetători celebri în domeniul studiilor legate de „copilul singur la părinţi”, precum Toni Falbo.

Cele trei etichete şi pe care Sandler le dezlipeşte în cartea sa sunt: singuratic, egoist, neadaptat. Pe post de concluzie, autoarea scrie pe blogul personal: „din nefericire, oamenii nu consideră posibilă asocierea dintre a fi părinte şi a te simţi liber”.

Zadie Smith atacă teoria lui Sandler

Deşi Lauren Sandler are foarte mulţi susţinători care îi citesc blogul, o mulţime de scriitoare au sărit ca arse atunci când The Atlantic a publicat articolul cu pricina. Comentariile curgeau gârlă, Twitterul fierbea. Probabil cea mai neaşteptată şi incendiara replică a venit din partea scriitoarei britanice Zadie Smith, de două ori mamă, într-un comentariu direct la articolul din The Atlantic: „ideea că maternitatea este în mod inerent o ameninţare pentru creativitate este absurdă! Ca mamă a mai multor copii (parent of multiples), o pot asigura pe doamna Sandler ca doi copii care se joacă unul cu celălalt în camera alăturată îi pot oferi mamei o grămadă de timp liber, pentru scris, pe care altfel nu l-ar avea.”

Ea continuă: „Oare femei precum Heidi Julavitz, Nikita Lalwani, Nicole Krauss, Jhumpa Lahiri, Vendela Vida, Curtis Sittenfeld, Marilynne Robinson, Toni Morrison şi aşa mai departe, care au mai mult de un singur copil, sunt mai puţin scriitoare? Sunt cei patru copii o problemă pentru scriitorul Michael Chabon – sau pentru soţia sa, scriitoarea Ayelet Waldman?” se întreabă Zadie Smith retoric.

La rândul său, Waldman a răspuns pe Twitter: „DA! Sunt! Pentru că sunt foaaaaaarte neproductivă cu toţi copiii în jur… Soluţia evidenta? Un partener de viaţă care să te ajute (an equal life partner).”

Câștigătoarea Premiului Pulitzer, Jane  Smiley, și soluția sa

Încurajată de replică dură a lui Zadie Smith, scriitoarea Jane Smiley, autoare a 23 de cărţi, câştigătoare a Premiului Pulitzer, mama a trei copii şi mama vitregă a altor doi, intra în discuţie și scrie: „Soluţia nu este a avea un singur copil, ci a trăi într-un loc în care să existe grădiniţe bune şi în care comunitatea să permită şi să încurajeze taţii să ia parte activ în creşterea copiilor. Ames, Iowa, acolo unde am locuit mulţi ani, este un astfel de loc. Astfel de comunităţi îţi dau posibilitatea de a te dezvolta atât ca scriitoare, cât şi ca mamă.”

Nici scriitoarea britanică Louise Doughty, mama a doi copii, nu a tăcut: „ideea că o scriitoare de succes ar trebui să aibă un singur copil este o prostie imensă şi complet ridicolă”.

Mame scriitoare Elif Shafak Totul despre mame
Elif Shafak: "S-ar putea să fiu silită să fac o alegere între uter şi creier."

Elif Shafak și decizia sa de a deveni mamă

La vremea la care urmăream aceasta controversă citeam „Lapte negru”. Volumul lui Elif Shafak porneşte ca un jurnal, în ale cărui pagini autoarea disecă gândul cel mai infricoşător – maternitatea! Îndrăgostită de scris, vede maternitatea ca pe ceva ce o va îndepărta pentru totdeauna de cuvinte. „Moştenirea lăsată de scriitorii faimoşi îmi dă de înţeles că, pentru a supravieţui şi a excela în domeniul literaturii, s-ar putea să fiu silită la rândul meu să fac o alegere între uter şi creier. Dacă se va ajunge vreodată la asta, n-am nici o îndoială ce voi alege.”

Citindu-l, ai avea impresia că Shafak îi dă o replică lui Lauren Sandler (deşi „Lapte negru” a apărut cu şapte ani înaintea controversei cu pricina). Cu toate că începe amintind de Anaïs Nin, în ultimele capitole va scrie despre Marguerite Duras, Rebecca West, Alice Walker, Toni Morrison sau Susan Sontag, mame-scriitoare, dar pentru care maternitatea a fost o piatră de moară, femei despre care criticii nu au scris niciodată fraza „mama perfectă”, dar despre ale căror texte au avut cuvinte precum „minunat”, „puternic”, „perfect”! Sunt pasaje întregi în care Elif Shafak îşi legitimează teama de a avea o familie prin eşecurile personale ale autoarelor pomenite. Ochiul sau critic cade cu atenţie în special pe relaţiile extrem de reci, uneori pline de certuri şi chiar scandaluri publice, dintre scriitoare şi copiii lor, odată ajunşi la vârsta maturităţii.

O frază din epilogul volumului îi demonstrează însă, în cele din urmă, alegerea făcută: „În tot ce am făcut şi am scris, mi-am găsit şi încă îmi mai găsesc inspiraţia, în mare măsură şi cu multă recunoştinţă, în Zelda şi Zahir, în frumuseţile şi profunzimile condiţiei de mama.”

Scriitoare celebre care au ales să nu aibă copii

Discuţiile pe subiect nu sunt noi. O mulţime de scriitoare minunate au ales de-a lungul timpul să nu aibă copii (sau nu au putut deveni mame). Jane Austen, George Eliot, Virginia Woolf, Lou Andreas Salome, Elizabeth Gilbert, Dorothy Parker, Anaïs Nin, Simone de Beauvoir, Charlotte Bronte şi chiar numeroase autoare de cărţi pentru copii precum Margaret Wise Brown, Beatrix Potter, Louisa May Alcott.

Foto: http://laurensandler.com, http://www.telegraph.co.uk, http://blog.joannamaxham.com, http://www.theguardian.com

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa