5 lucruri pe care este bine să le știi înainte să începi un curs online

Theodora Fintescu, redactor
înainte să începi un curs online

Trăim astăzi în epoca ”totul este la un click distanță”. E bine? E rău? Eu cred că are părțile lui bune. Câți dintre voi își doresc o coadă la Poștă pentru a plăti facturile de curent, telefon și alte utilități?

Tot la un click distanță, pe lângă servicii medicale, comenzi de taxi, cumpărături și altele se află astăzi și cursurile de toate felurile.

Biblioteci și universități de prestigiu și-au pus volumele și cursurile online și le oferă, unele gratuit și altele contra unei sume modice, publicului larg.

La o căutare atentă vei găsi cursuri de gastronomie, project management, statistică și lista poate să continue cu ce vrei tu.

Flexibilitate, adaptabilitate, versatilitate sunt doar câteva dintre caracteristicile care îmi vin în minte când mă gândesc la cursurile online. Ele au mult mai multe și pentru fiecare este important altceva.

Miruna Jovin, trainer de Disciplină pozitivă pentru părinți și Disciplină pozitivă din partea Asociaţiei pentru Disciplină Pozitivă din Statele Unite ale Americii, va susține un curs online gratuit, pe 17 noiembrie, de la ora 20.00. Cursul se numește DISCIPLINĂ POZITIVĂ – PRIMII TREI ANI și se adresează părinților care își doresc să știe cum gândesc copiii lor, de ce spun NU și, uneori, sunt nervoși și care vor să identifice nevoia reală din spatele unui anumit comportament al copilului. Participarea la acest Masterclass este gratuită,  pe bază de înscriere, care se poate face accesând următorul link: http://bit.ly/2bO2Kep

Totuși, ce este bine să știi înainte să începi un curs online, ca să poți profita la maximum de pe urma lui?

Sunt cursurile online drumul mai ușor?

Deși varianta cursurilor online îți oferă o anumită flexibilitate, asta nu înseamnă în același timp un volum mai mic de muncă sau o cantitate mai mică de informații ce trebuie acumulate. Înainte să începi un curs online trebuie să știi că acesta este gândit să ofere o cantitate la fel de mare de informație, iar munca individuală trebuie să fie la fel de serioasă și aplicată. Iar flexibilitatea oferită are două tăișuri: pe de o parte ajută, dar în același timp pune o presiune foarte mare asupra acelorași studenți cărora le-a acordat mai multă flexibilitate. Mingea este în terenul studentului: cât de mult se va lăsa distras și cât de bine se va organiza atunci când este propriul său ”profesor” în ceea ce privește punctualitatea, frecvența și atenția.

Cunoaște-ți stilul de învățare

Accesibile unui public foarte larg, cursurile online nu sunt pentru oricine. Dacă înveți mai bine și mai rapid din interacțiunea cu ceilalți, dacă te bucuri când poți să pui întrebări și îți place să intri în polemici cu colegii sau profesorii, poate că un curs online nu este tocmai potrivit pentru tine. Dacă, însă, îți place să asculți prelegeri, să ai timp pentru a găsi cele mai potrivite întrebări și să reasculți anumite pasaje, atunci cursul online este gândit chiar pentru tine.

Familiarizează-te cu tehnologia

Știu, sună penibil, dar vorbesc din experiență. La primul curs online la care am participat, am scris supărată administratorului că nu se aude nimic. Mi-a scris politicos înapoi ”Verificați vă rog ca sunetul să fie pornit.” Este important să te familiarizezi cu platforma pe care are loc cursul și să înveți toate funcțiile pe care le poți folosi. Acest lucru te va ajuta să obții cât mai multe informații și să folosești cât mai eficient sistemul.

Scrie-ți orarul!

Da, ai citit bine. Stabilește-ți un interval orar pe care îl vei dedica cursului. Respectă termenele limită care ți se impun. Un orar bine structurat te va ajuta să eviți procrastinarea și nu te va lăsa să amâni, uneori pe termen nelimitat, ceea ce ți-ai propus să faci. Cursurile online presupun mai puțină interacțiune și mai mult studiu individual și autocunoaștere. Alocă timp suficient acestor lucruri. Deși nimeni nu îți verifică tema, este bine să o faci și să nu trișezi. Interesul este al tău, în primul rând. Planifică-ți așadar cu grijă timp pentru teme și exerciții suplimentare.

Informează-te

Ce înseamnă diploma de absolvire a unui curs online? Unele pun așa ceva la dispoziție, dar asta presupune realizarea unor lucrări și, eventual, promovarea unor examene. Există variante de curs care pot fi urmate fără costuri dacă nu se dorește o certificare, la fel cum există și certificări care nu valorează mai nimic. Alege cu atenție, cântărește bine la ce îți va folosi acest curs și ia decizia potrivită pentru tine.

Ca părinte ești de multe ori împărțit între viața de familie și dorința de a te dezvolta profesional sau personal. Iar când este vorba despre un curs de parenting, lucrurile devin cu atât mai dificile pentru că te simți împărțit între a face un lucru pentru copil în timp ce îl privezi de prezența ta. Cursul online poate fi o bună soluție pentru când copiii sunt mici.
Spor la învățat!

Dacă ți s-a părut util acest articol despre ce trebuie să știi înainte să începi un curs online, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa