Cum să găseşti echilibrul între casă şi serviciu

TOTUL DESPRE MAME

După ce concediul de îngrijire a copilului se termină, întoarcerea la serviciu impune o schimbare  majoră în viaţa ta de zi cu zi. E posibil să fii entuziasmată de faptul că vei avea zile variate, vinovată că îţi „părăseşti” copilul, emoţionată de reîntoarcerea în mijlocul colegilor sau stresată la gândul că nu ştii cum vei reuşi să le faci pe toate.

Urmează să te întorci la serviciu? Vrei să știi cum se poate să fii mamă cu normă întreagă și să te ocupi și de carieră? Citește ”Dacă eu am reușit poți și tu” și află ce e de făcut. Aceasta este disponibilă AICI.

Sfaturi vizavi de întoarcerea la serviciu

Pentru a uşura tranziţia, fă schimbări înainte să începi munca.  Te-ai putea gândi la cum va fi de acum rutina ta zilnică. S-ar putea să fie lucruri de care te-ai putea ocupa de acum, cum ar fi să îl obişnuieşti pe cel mic cu mersul la grădiniţă.

Discută cu familia, prietenii şi îngrijitorii copilului. S-ar putea să aibă idei de economisire a timpului sau să depisteze probleme înainte ca ele să se ivească.

Merită să te interesezi de avantajele pe care serviciul tău le oferă mămicilor. Cercetările arată că locul de muncă joacă un rol important în sănătatea şi starea de bine a unui părinte.

Naveta zilnică serviciu-casă ar putea fi mai uşoară dacă laşi obligaţiile de serviciu la birou. Acum că ai mai puţin timp cu copilul, vei vrea să profiţi la maximum de el.

Petrece timpul cu familia şi prietenii ori de câte ori poţi.

Pregăteşte lucrurile de cu o seară înainte. Pentru a uşura agitaţia de dimineaţă, ai putea călca rufele sau ai putea pregăti pachetele cu mâncare din timp.

Caută modalităţi de a te uşura de problema meselor. Acum că lucrezi, micul dejun şi cina ar putea fi o provocare foarte mare. Când găteşti, încearcă să faci porţii mai multe, pe care le poţi lăsa în frigider. Caută în reviste sau pe Internet reţete de preparate şi feluri de mâncare ce nu necesită mult timp în bucătărie.

Cum să-ţi ajuţi copilul să se adapteze la întoarcerea ta la serviciu

Tranziţia de la timpul petrecut în majoritate cu copilul la a sta despărţiţi câteva ore bune poate fi dificilă pentru amândoi. Părinţii se îngrijorează deseori de impactul pe care îl poate avea separarea pentru copil şi, drept urmare, sunt foarte sceptici în a-l lăsa la grădiniţă sau în grija altcuiva. Iată câteva sfaturi care să vă ajute deopotrivă să vă adaptaţi:

Discută cu micuţul tău despre schimbările care vor veni de acum încolo. Dacă este prea mic ca să înțeleagă, încearcă o serie de exerciţii de separare. Spre exemplu, înainte de a începe să lucrezi, încearcă să îl laşi cu noua bonă pentru perioade scurte de timp, să vezi cum reacţionează şi cât de uşor se adaptează.

Petrece timp cu copilul înainte şi după muncă.

Stabileşte o rutină pentru înainte de a merge la serviciu. Copiii se simt în siguranţă atunci când au rutine uşor de prevăzut.

Spune-i întotdeauna „la revedere”, chiar dacă este supărat.

Sună-ţi bona sau educatoarea de la grădiniţă să vezi cum s-a obişnuit copilul. Adesea, copiilor nu le trebuie mult timp să se adapteze şi să şi înceapă să se joace cu alţi copii.

Fă-ţi mai mult timp pentru partenerul tău!

Întoarcerea la serviciu poate afecta într-o anumită măsură şi relaţia cu partenerul. Iată câteva sfaturi de cum să profiţi de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie.

Fă-ţi timp să recuperaţi discuţiile nepurtate şi să întreprindeţi activităţile cu care aţi rămas restanţi. Puteţi discuta făcând curăţenie sau gătind, sau împărţiţi-vă treburile în aşa fel încât să vă rămână timp şi doar pentru voi doi.

Profită de tehnologie ca să păstraţi legătura – sunaţi-vă, scrieţi-vă mesaje sau e-mailuri de la locurile de muncă.

Stabiliţi să vă întâlniţi la prânz sau la cină în oraş, sau chiar şi acasă, la televizor.

Gestionarea stresului legat de întoarcerea la serviciu

A echilibra familia şi serviciul poate fi foarte solicitant şi stresant. Vei avea mai multe responsabilităţi şi obligaţii şi din ce în ce mai puţin timp pentru tine. Stresul are un fel al său de a te surprinde când te aştepţi mai puţin şi să se manifeste  ca un vulcan exploziv, mai ales dacă dificultăţile se adună şi la serviciu şi acasă.

Iată câteva sfaturi pentru reducerea stresului:

Ai grijă de tine. Mănâncă sănătos şi fă sport în mod regulat. Sportul este soluţia ideală să scapi de stres dar să îţi şi pui în ordine gândurile.

Discută cu superiorul tău dacă simţi că nu mai poţi face faţă. Ar trebui să îţi poată oferi câteva sugestii de cum să îţi gestionezi responsabilităţile la birou acum că ai un copil.

Sunt schimbări pe care le poţi face la serviciu pentru a reduce nivelul de stres? Poate e nevoie să te eliberezi de nişte responsabilităţi, să îţi scurtezi programul sau să îl faci mai flexibil. Ai putea să încerci să faci aceste schimbări pe cont propriu sau apelând la ajutorul colegilor.

Asigură-te că ai mereu planuri de rezervă, pentru orice eventualitate. Pregăteşte-te din timp cu un scenariu pentru cazul în care copilul tău se îmbolnăveşte, ca să nu intri în panică.

Dacă te organizezi mai bine la serviciu, e mai puţin probabil să te mai copleşească greutăţile. Dacă lucrezi într-un birou, gestionează-ţi timpul în mod eficient făcându-ţi o listă de priorităţi pe care să le bifezi în funcţie de programul tău.

Ai parte de timp pentru tine? Ar putea partenerul sau o rudă să pregătească cina în locul tău, iar tu să ieşi la o scurtă plimbare seara? Sau să aibă grijă de copil cât ieşi tu la o cafea cu o prietenă?

Urmează să te întorci la serviciu? Vrei să știi cum se poate să fii mamă cu normă întreagă și să te ocupi și de carieră? Citește ”Dacă eu am reușit poți și tu” și află ce e de făcut. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa