Mama lucrează de acasă… până când?

Ruxandra Mateescu
Mama lucreaza de acasa/Totul despre mame

Biroul din bucătărie versus biroul din… birou

Sunt mamă şi lucrez de acasă. După trei ani de acrobaţii între jocuri, jucării, mailuri şi clienţi am decis că e timpul să spun stop şi să îmi mut biroul din bucătărie la… birou. 

Super-mama în acţiune!

În urmă cu trei ani şi ceva am luat decizia de a lucra de acasă. Mi se părea formula perfectă, ceva demn de reclamele la asigurări de viaţă: mama lucrează zâmbind în timp ce copiii se joacă pe covor, în linişte. A şi mers o vreme, într-o formulă oarecum asemănătoare. Câteva ore pe zi scriam, schiţam sau răspundeam la mailuri. Când intrăm în zona de atelier, copiii închideau frumuşel uşa după ei până terminam eu comanda. Ajunsesem într-un rai al mămicilor carieriste!

Ca orice business aflat la început de drum, nu m-am confruntat încă de la început cu proiecte mari. Două, trei ore de muncă efectivă în fiecare zi au fost suficiente… o vreme. Apoi, precum copiii, şi afacerea a crescut, s-a dezvoltat, proiectele au devenit şi ele mai ample şi mai numeroase. Cele trei ore de muncă au devenit curând trei zile de muncă legate între ele de doar câteva ore de somn pe noapte. Încetul cu încetul, copiii şi-au pierdut şi ei răbdarea şi au început, firesc, să îşi ceară dreptul: dacă mama e acasă, e acasă să se joace cu noi!

Curând, au apărut frustrări de ambele părţi. Eu simţeam că nu pot face ceea ce îmi place, că nu pot să îmi ating obiectivele profesionale propuse, în timp ce copiii încă se luptau pe primele trepte ale piramidei lui Maslow, în faţa uşii camerei în care lucram eu.

Prioritizare şi planificare

Am decis atunci să îmi iau câteva zile libere şi să pun pe hârtie un program bine structurat de lucru, ţinând cont de particularităţile afacerii mele – zile pline vs zile aglomerate; timp de lucru în linişte (când sunt copiii la şcoală sau în parc) vs timp în care facem teme împreună; ore dedicate întâlnirilor cu clienţii vs orele dedicate copiilor etc.

Un următor pas, poate cel mai greu, a fost să îmi prioritizez proiectele. Să ştii ce proiect accepţi şi ce proiect refuzi se învaţă în timp şi chiar şi oamenii de afaceri cu mult mai multă experienţă decât mine mai dau greş uneori.

Părea că descoperisem reţeta succesului unui business condus de acasă. Jonglam eficient, după regulile bine stabilite, printre jucării, teme, proiecte şi clienţi.

Ce semeni, aia culegi

Zicala aceasta e la fel de valabilă şi în afaceri. „Semănasem”, în urma planificării anterioare, timp şi calitate dedicată businessului pe care îl creşteam. Îmi dorisem să crească şi a crescut. Numai că, inevitabil, a început „să ceară” din nou timp, din ce în ce mai mult timp şi spaţiu de lucru. Astfel încât, la trei ani de la momentul zero, tot apartamentul nostru arata mai mult ca un atelier de lucru decât ca un cămin iar între mine şi copiii se ţesea o relaţie asemănătoare mai degrabă cu relaţia patron – angajat decât cu cea de părinte copil. Până în ziua în care fiul meu, acum de zece ani, mi-a spus-o răspicat: „Munceşti prea mult! Cu mine nu mai stai deloc!”

Vorbele lui m-au lovit în moalele capului. Brusc, am realizat că are dreptate. Ba mai mult, nu doar că muncesc prea mult, în detrimentul timpului pe care ar trebui să îl petrec cu ei, dar că muncesc „peste tot”. Ba răspund la un mail de pe telefon în timp ce jucam Monopoly, ba îmi întind materialele de lucru prin toată casa, pentru că mai apoi să îi cert că au umblat cu ele…

Stop! Şi de la capăt

Lucrul de acasă este start-up-ul perfect pentru afacerile iniţiate de mămici. Atâta vreme cât copiii sunt mici şi businessul la început se poate jongla cu uşurinţa cu ambele domenii. Mai târziu, când afacerea creşte iar copiii pot merge la grădiniţă sau şcoală, decizia de a rămâne tot în biroul din bucătărie îţi poate duce businessul spre faliment.

Am stat de vorbă cu mai multe mămici de afaceri, întrebându-le cât timp au rezistat biroului de acasă. Am primit răspunsuri care variau între un an şi trei ani, ca în cazul meu. Oricare ar fi şi răspunsul tău, un lucru este sigur: ai nevoie doar de puţin curaj pentru a lua cea mai bună decizie, atât pentru afacerea ta cât şi pentru familie. Însă de acum eşti deja o mămică de afaceri cu experienţă, sigur vei şti ce ai de făcut!

Mult succes!

Vrei să știi cum se poate să fii mamă cu normă întreagă și să te ocupi și de carieră? Citește ”Dacă eu am reușit poți și tu” și află ce e de făcut. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa