Ce influențează viața sexuală a femeii

Roxana Ristache
sexualitatea femeii

Relaţia cu propriul partener, dar şi cu propriul corp sunt doi dintre cei mai importanţi factori care afectează viaţa sexuală a femeii. Ce alţi factori au un impact asupra vieţii sexuale şi ce poţi face pentru a o îmbunătăţi afli în cele ce urmează.

Un rol important asupra vieţii sexuale şi a calităţii acesteia îl are imaginea propriului corp. Felul în care o femei se simte în corpul ei îi influenţează dorinţa de a face dragoste şi satisfacţia sexuală. Sentimentele de vinovăţie, de insecuritate, gândurile negative despre cum arată, ideea că ar trebui să arate ca un fotomodel pot determina ca femeile să renunţe la a-şi mai dori să aibă o viaţă sexuală activă.

Cercetările au arătat că femeile mai plinuţe sunt tentate mai mult decât bărbaţii să evite raporturile sexuale. Mai mult, acestea spun că nu se simt atractive şi evită să fie văzute dezbrăcate.

Un studiu la care au participat peste 3.600 de femei a evidenţiat faptul că femeile care sunt mulţumite de corpul lor au o viaţă sexuală mai activă, se simt mai bine atunci când sunt dezbrăcate, acceptă să aibă relaţii sexuale cu lumina aprinsă, sunt deschise să încerce lucruri noi şi sunt mai preocupate să îşi satisfacă partenerul, comparativ cu acelea care sunt nemulţumite de felul în care arată.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici  https://goo.gl/shL9hf

Ce poţi face pentru a te simţi cât mai bine în pielea ta? E de preferat să te concentrezi asupra acelor părţi ale corupului tău care îţi plac cel mai mult şi să nu te gândeşti la acele părţi care te nemulţumesc. O altă sugestie este practicarea unui sport sau exerciţiile fizice, activităţi care te vor ajuta să te împrieteneşti cu corpul tău şi să îl iubeşti mai mult.

Relaţia de cuplu – în topul cauzelor disfuncţilor sexuale la femei

Un alt factor care are un impact major asupra vieţii sexuale a doamnelor este relaţia de cuplu. Astfel, potrivit unei cercetări efectuate în SUA la care au participat 987 de femei, relaţia cu partenerul s-a aflat în topul factorilor de distres asupra vieţii sexuale.

Alte cercetări au arătat că cel mai important factor pentru satisfacţia sexuală îl reprezintă satisfacţia în relaţia de cuplu. Femeile au nevoie să se simtă susţinute emoţional de către parteneri, iar micile certuri se pare că au un impact destul de mare asupra satisfacţiei sexuale. Un aspect important din relaţia de cuplu care are o contribuţie decisivă în privinţa satisfacţiei sexuale îl reprezintă, pentru femei, comunicarea. Un studiu din 2015, la care au luat parte peste 2.000 de femei, a evidenţiat faptul că o bună comunicare între cei doi parteneri, pe toate planurile, nu numai în privinţa sexului, este asociată cu un nivel crescut de satisfacţie sexuală.

Schimbările hormonale contribuie şi ele la satisfacţia sexuală

Schimbările hormonale afectează comportamentul sexual al femeii. Efectele hormonilor variază însă de la o femeie la alta. Estrogenul şi progesteronul sunt doi hormoni produşi de ovare. Nivelul acestora variază pe durata ciclului menstrual. Estrogenul contribuie la creşterea dorinţei sexuale a femeii, iar nivelul acestui hormon este în creştere în primele două săptămâni ale ciclului. După ovulaţie, nivelul estrogenului scade (şi implicit şi dorinţa sexuală) şi creşte nivelul progesteronului.

Importanţa stilului de viaţă şi al dietei

Cee ce mănânci influenţează felul în care te simţi, energia şi starea în care te afli. Alimentele procesate şi bogate în grăsimi au un impact negativ asupra dorinţei sexuale. Exerciţiile fizice şi mişcarea sunt asociate cu o implicare sexuală mai mare, precum şi cu o plăcere sexuală crescută. De asemenea, o serie de probleme de sănătate (precum diabetul, colesterolul crescut, hipertensiunea sau depresia) afectează negativ plăcerea sexuală.

Stresul poate duce la tulburări sexuale

Stresul afectează direct orgasmul şi poate duce la o serie de tulburări mentale şi sexuale. Iar acest lucru este valabil atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atunci când eşti stresată, corpul tău funcţionează în starea de „luptă sau fugi”, în care toate resursele sunt folosite pentru supravieţuire. De aceea corpului îi este dificil să găsească resursele necesare pentru a răspunde dorinţei sexuale.

Viaţa sexuală este afectată şi de naştere, precum şi de alăptare

Se estimează că aproximativ 60-70% dintre femei sunt afectate negativ, în planul vieţii sexuale, de naştere. Un studiu din 2014, efectuat în Polonia, a scos în evidenţă factorii care afectează viaţa sexuală a femeilor după naştere. În primele şase luni, femeile au raportat oboseală, teama de a nu rămâne însărcinate din nou, dureri ale sânilor, precum şi teama ca raporturile sexuale să nu fie dureroase.

Înaintarea în vârstă scade dorinţa

Studiile demonstrează că satisfacţia sexuală şi libido-ul scad pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Menopauza influenţează şi ea dorinţa sexuală. Iar acest lucru se explică prin faptul că, o dată cu menopauza, scade nivelul estrogenului, hormonul responsabil cu dorinţa sexuală a femeii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici  https://goo.gl/shL9hf

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa