Cum copilăria mi-a distrus căsnicia

Roxana Ristache
a distrus căsnicia

Chiar dacă este dorită, aşteptată, sau poate chiar planificată, apariţia unui copil aduce după sine o serie de schimbări în ceea ce privește căsnicia. Pe lângă faptul că soţul şi soţia capătă noi roluri – cel de tată, respectiv de mamă – cei doi parteneri sunt puşi în faţa unor situaţii imprevizibile şi inedite.

Apariţia unui copil afectează negativ relaţia de cuplu: nivelul fericirii percepute de cei doi este în scădere, conflictele şi distanţa emoţională cresc. Femeile percep imediat deteriorarea relaţiei de cuplu, în timp ce bărbaţii au nevoie de câteva luni pentru a deveni conştienţi de ea.

Daniel Gilbert, profesor la Harvard, a arătat că satisfacţia în cuplu scade o dată cu apariţia primului copil şi începe să crească abia după ce ultimul copil a părăsit casa părintească. Alte cercetări au evidenţiat faptul că nivelul de fericire, satisfacţia maritală, starea de bine sunt mai scăzute la părinţi decât la cuplurile care nu au copii.

Ce schimbări aduce în cuplu apariţia unui copil

Ce se schimbă concret în cuplu? Aproape totul. O dată cu apariţia copilului, cei doi parteneri mai dispun doar de o treime din timpul pe care îl petreceau împreună când nu erau părinţi. Iar acest lucru poate duce la resentimente faţă de noul membru al familiei.

Nopţile nedormite, oboseala inimaginabilă, extenuarea, îi fac pe proaspeţii părinţi să fie iritaţi şi predispuşi la certuri. Tensiuni pot apărea şi din cauza viziunii nerealiste asupra treburilor din gospodărie. De obicei, partenerul care lucrează are impresia că “dacă stai acasă cu copilul, ai suficient timp” pentru treburile casnice. În realitate, îngrijirea unui copil este mai mult decât un job full-time.

Apariţia copilului influenţează şi relaţiile de prietenie şi cu familia extinsă. Date fiind noile voastre preocupări de părinţi, unele relaţii se vor răci, vor deveni mai distante, în timp ce alte legături vor deveni mai strânse decât aţi fi crezut: unii prieteni sau rude se vor îndepărta de voi, iar alţii vă vor fi mult mai apropiaţi.

Da, şi banii sunt o altă încercare. Un nou membru în familie presupune cheltuieli mai mari, imprevizibile, iar acest lucru poate fi o cauză de stres şi de ceartă între cei doi soţi.

Cele mai frecvente greşeli făcute de mame în relaţia de cuplu

Dincolo de schimbările inevitabile în viaţa de cuplu pe care le presupune prezenţa copiilor, există şi o serie de greşeli făcute de mame care le afectează negativ relaţia cu propriul partener. Iar efectele sunt pe termen lung, putând pune capăt căsniciei. Uite câteva dintre ele:

  • Începi să “contabilizezi” tot ce face fiecare dintre voi pentru copil, pentru casă, pentru cuplu. Iar această contabilitate mai mult sau mai puţin secretă o foloseşti ulterior în relaţia cu partenerul pentru a-i face reproşuri sau a-l critica.
  • Îi ceri partenerului să te ajute. Iar acest lucru înseamnă să facă lucrurile exact aşa cum spui tu, cum vrei tu. De parcă există un singur mod “corect” de a îmbrăca un copil, de a spăla vasele sau de a face curat.
  • Partenerul tău nu mai este prioritatea ta, îi arăţi şi îi spui acest lucru frecvent: “Acum copilul e pe primul plan. El e cel mai important!”
  • Nu te interesează să afli cum a fost ziua lui de muncă. Iar dacă îţi vorbeşte despre problemele lui de la serviciu, nu îi arăţi înţelegere sau susţinere. Din contră, îi recomanzi să se ocupe el de copil, în locul tău.
  • Ţi se pare că îţi cere prea des să faceţi dragoste. Iar în timpul preludiului îi reaminteşti frecvent că deja aveţi copii.
  • Nu te mai ocupi de relaţia voastră de cuplu şi te dedici întru totul copilului. Te porţi de parcă ai fi numai mamă, nu şi soţie.
  • Nu îi mai faci complimente soţului, nu îi mai mulţumeşti pentru nimic din ceea ce face pentru tine sau pentru familia voastră.

Ce poţi face pentru binele relaţiei de cuplu

Creşterea copiilor este o piatră de încercare pentru relaţia de cuplu. Există câteva lucruri simple care pot fi făcute şi care contribuie la trăinicia căsătoriei:

  • Comunicaţi. Vorbiţi despre dificultăţile voastre, susţineţi-vă unul pe celălalt. Nu luaţi lucrurile personal. Rămâneţi conectaţi unul la celălalt chiar dacă aveţi foarte puţin timp de petrecut împreună.
  • Faceţi ceva zilnic unul pentru celălalt: pregăteşte-i cafeaua de dimineaţă, du tu, în locul ei, copii la grădiniţă, etc.
  • Distraţi-vă, râdeţi împreună. Fie că vă uitaţi la o comedie, că pregătiţi masa, profitaţi de orice moment ca să vă simţiţi bine împreună.
  • Faceţi-vă complimente şi arătaţi-vă aprecierea unul faţă de celălalt.
  • Ajutaţi-vă unul pe celălalt astfel încât fiecare să aibă puţin timp pentru el însuşi, dar şi pentru voi doi, ca şi cuplu.
  • Visaţi despre viitorul vostru împreună sau faceţi planuri pentru viitor: ce fel de casă vreţi să vă cumpăraţi, în ce vacanţă doriţi să mergeţi.
  • Stabiliţi ore fixe de culcare pentru copil. Acest lucru îl ajută şi pe el să aibă o rutină a somnului, dar vă este de folos şi vouă în relaţia de cuplu, pentru că vă rămâne puţin timp şi pentru voi doi.
  • Încurajaţi independenţa copiilor: cu cât fac mai multe lucruri singuri, cu atât câştigaţi timp pentru voi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa