Stresul în cuplu. Cum să îl gestionezi în 10 pași simpli

Raluca Dumitrică
stresul în cuplu

Nu lăsa stresul în cuplu să îţi şubrezească relaţia!

Stresul, maladia care pare să afecteze din ce în ce mai mulţi indivizi în acest trepidant secol 21, nu ocoleşte nici viaţa de cuplu. Vedem în jurul nostru cupluri în care unul sau amândoi partenerii suferă de stres într-o formă mai mult sau mai puţin gravă, dar care afectează bunul mers al relaţiei.

Dacă de la un timp şi partenerul tău este teribil de stresat, află că există o serie de soluţii pentru a face faţă acestei situaţii delicate. Haideţi să vedem care sunt paşii pe care poţi să-i urmezi pentru ca problemele provocate de stresul în cuplu să dispară, iar partenerul să treacă cu bine prin această perioadă!

Stresul în cuplu.10 sugestii de gestionare

Dacă vrei să elimini stresul în cuplu, încearcă să urmezi etapele de mai jos, adaptându-le în funcție de particularitățile relației voastre.

Identifică problema

Stresul în cuplu nu are mereu o sursă uşor de ghicit, deşi majoritatea oamenilor care suferă de stres pun acest lucru pe seama serviciului. Un program de muncă solicitant, perspectiva unei restructurări a postului, un şef cu care nu se poate colabora sunt doar câteva dintre cauzele stresului datorat muncii.

Nici relaţia cu colegii nu este de neglijat, cum nici alte aspecte aparent mărunte, dar care ajung să îşi arate colţii în timp: distanţa mare până la birou sau chiar naveta, timpul petrecut în trafic, deşi drumul nu e foarte lung, condiţiile de lucru.

Stresul poate să apară şi din pricină că un prieten sau un membru al familiei extinse este grav bolnav. Uneori este adus cheltuieli neprevăzute şi semnificative, atingerea unui anumit prag de vârstă sau teama de eşec pe mai multe planuri.

Stresul în cuplu. Nu transforma stresul celuilalt în motiv de distrugere a relaţiei voastre

Problemele pe care le-a adus stresul în cuplu sunt atât de mari, încât ai impresia că sunteţi pe marginea prăpastiei?

Nu lăsa stresul celuilalt să vă zdruncine definitiv legătura sentimentală, ci luptă cu el pentru a duce relaţia mai departe. Fii conştientă că este doar un hop pe traiectoria familiei voastre, şi nu cântecul de lebădă al acesteia.

Acordă-i partenerului spaţiul necesar să se adune

Uneori, partenerul afectat de stres simte nevoia de izolare şi de linişte. Chiar dacă te enervează solitudinea lui, lasă-l să se reculeagă aşa cum simte el mai bine. În acest timp poate medita la ceea ce-l întristează şi-l face să fie stresat şi neliniştit, dar şi la găsirea unor variante de a ieşi din zona de disconfort psihic.

Stresul în cuplu. Ascultă şi oferă un umăr pe care să plângă

Poate că nu înţelegi nici tu foarte bine de ce e atât de sresat partenerul tău, dar asta nu înseamnă că nu poţi să fii disponibilă pentru a-l asculta şi a-l consola. De foarte multe ori, un umăr pe care să plângă este medicamentul perfect pentru tratarea unor probleme de acest fel.

Încearcă să-ţi degrevezi partenerul de o parte din sarcinile zilnice

În cazul în care stresul de la muncă e cel care l-a transformat pe partener, iar treburile domestice care se adaugă îl copleşesc, fă efortul de a elimina o parte din acestea din urmă.

Mergi să iei copilul de la şcoală, lasă casa pe mâna unui specialist în curăţenie şi profită de timpul rămas pentru a-l petrece în familie, împreună cu partenerul şi cu cel mic, pregăteşte un fel de mâncare preferat sau, şi mai bine, comandă sau cumpără mâncare gata făcută, ca să fiţi mai mult timp unul alături de celălalt.

Planifică o schimbare de rutină ca să elimini stresul în cuplu

Dacă stresului i se adaugă şi o monotonie soră cu depresia în care jumătatea ta a intrat mai demult, atunci încearcă să faci mici modificări în programul zilnic, ca rutina să fie îndepărtată.

Sugerează-i să schimbe drumul spre birou, mergeţi periodic după serviciu să practicaţi un sport relaxant, ieşiţi mai des la restaurant, la teatru sau la film ori, de ce nu, la cumpărături.

Ce trebuie să știi despre stresul în cuplu. Nu o lua personal

Dacă ai impresia că întreg comportamentul partenerului este făcut să te enerveze pe tine, mai gândeşte-te un pic. Totodată, nu sări la ceartă cu omul care-ţi stă alături doar pentru că nervozitatea de moment îţi dă impresia că e ok să fii şi tu cu capsa pusă.

Nu minimiza problemele partenerului, nu face comparaţii şi nu te creiona în termeni de superioritate

Când auzim care sunt lucrurile stresante din viaţa celuialt, avem tendinţa de a ne aşeza pe un piedestal de superioritate în acest sens şi de a crede că ceea ce ni se întâmplă nouă este de departe mult mai important şi mai grav. Chiar dacă ar fi aşa, nu trebuie să uiţi că oamenii sunt diferiţi şi ceea ce ţi se pare ţie îngrozitor poate pentru atcineva nu este chiar deloc.

Stresul în cuplu. Fii tolerant cu problemele celuilalt

Încă de când ai intrat în această relaţie ai dat dovadă de multă toleranţă faţă de micile lucruri care te deranjau la celălalt. Încearcă să demonstrezi toleranţă şi faţă de problemele acestuia, pentru că şi aşa vei reuşi să-l ajuţi să le ţină piept şi să le depăşească.

Întreabă-ţi partenerul ce ajutor ar vrea să primească de la tine

Nu vezi niciun fel de ameliorare în diminuarea stresului partenerului, deşi ai făcut eforturi serioase în această direcţie? Întreabă-l direct ce anume şi-ar dori ca să se simtă destresat şi mai liniştit.

Unele persoane şi-ar dori o ieşire de weekend fără copii, alţii ar vrea să meargă la un meci de fotbal să-şi strige fără reţinere nervii în tribună, iar alţii şi-ar dori să se întâlnească cu cel mai bun prieten şi să piardă orele alături de el.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa