Monica Reu și Ian Peatey, un cuplu victorios la Serile TOTUL DESPRE MAME

Raluca Dumitrică
Monica Reu | Totul despre mame
Monica Reu si Ian Peatey, la editia 14 a Serilor TDM
Monica Reu | Totul despre mame
Monica Reu și Ian Peatey, la ediția 14 a Serilor TDM

Monica și Ian, specialiști în comunicare nonviolentă, au oferit un ghid verbal de supravieţuire în cuplu

Cuplul, problemele care apar după venirea copiilor pe lume şi ideile bune care ajută la însănătoşirea relaţiei dintre parteneri au fost temele abordate de Monica Reu şi Ian Peatey, traineri de comunicare nonviolentă, la ediţia a 14-a a Serilor TOTUL DESPRE MAME desfăşurată la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Cei doi au discutat în faţa unui public numeros despre transformarea cuplului după apariţia unui copil, explicându-le celor prezenţi cum să-şi asculte partenerul şi să descopere care sunt lucrurile care îi frământă şi cele care le creează frustrări. Seara a fost începută de Monica, ale cărei voce caldă şi sfaturi pertinente vor putea fi ascultate live peste câteva săptămâni la Braşov, la prima conferinţă TDM din ţară.

O poveste de dragoste plină de surprize

Căsătoriţi din anul 2009, Mona şi Ian au o fetiţă de cinci ani, pe nume Emma, şi conduc Asociaţia pentru Comunicare Nonviolentă. Deşi experienţa lor profesională pare să le garanteze lipsa conflictelor în familia lor, nici ei nu sunt feriţi de încercări personale, care îşi pun amprenta asupra evoluţiei pozitive de cuplu. Cu seriozitate, dar şi cu un umor folosit pentru destinderea atmosferei şi pentru a ne confirma faptul că şi această caracteristică contribuie la întărirea unei relaţii, cei doi au vorbit pe rând despre cum a început povestea lor de dragoste, dar şi despre dificultăţile cu care s-au confruntat după naşterea fetiţei lor.

Monica şi Ian s-au cunoscut în 2006, s-au îndrăgostit pe parcurs, şi-au acceptat diferenţele şi au facut anumite concesii de dragul celuilalt şi cu gândul că micile renunţări vor pune o cărămidă la relaţia lor. Una dintre aceste concesii a fost căsătoria, la care Monica nu se gândea în mod special, dar care a venit în urma dorinţei lui Ian. Nu o concesie, ci o surpriză a fost, sarcina Monicăi, ce nu a fost deloc planificată.

Toate cuplurile se confruntă cu dificultăţi mai mici sau mai mari

Deoarece fiecare cuplu este diferit, prin prisma personalităţii diverse a celor doi şi din pricina bagajului socio-cultural cu care vine fiecare în relaţie, problemele existente diferă în mod evident. Monica şi Ian au subliniat că multe dintre problemele existente în cadrul unei familii se pot ivi şi din pricina reiterării unui model deloc ideal deprins în copilărie din propria familie. Acesta e motivul pentru care părinţii de azi trebuie să fie mult mai conştienţi că ceea ce le oferă copiilor ca exemplu îi poate influenţa decisiv în relaţia lor ulterioară de cuplu.

Ceea ce au învăţat de când sunt părinţi, însă, este că legătura lor cu Emma depinde foarte mult de relaţia lor de cuplu şi de calitatea acesteia. Au observat că tensiunile din cuplu îşi pun amprenta asupra copilului şi au început să creeze un mediu sigur în care să trăiască întreaga familie şi în care Emma, centrul vieţii lor, trebuie să se dezvolte armonios şi cu încredere în ea, ca să aibă o viaţă sănătoasă de adult.

Provocările personale şi de cuplu, una dintre sursele problemelor

Deşi au recunoscut amândoi că nu există reţeta magică pentru a obţine armonia de cuplu, fiecare dintre cei doi parteneri având rolul lui şi străduindu-se să găsească un echilibru, Monica şi Ian au prezentat câteva experienţe personale cu scopul de a-i ajuta pe cei prezenţi. Astfel, pornind de la una dintre cele mai mari provocări pentru un cuplu, şi anume apariţia unui copil, cei doi au accentuat că lucrurile se schimbă, iar ceea ce fusese preocupare constantă în viaţa celor doi, relaxarea în cuplu, micile hobby-uri ce ofereau sare şi piper relaţiei, pot cunoaşte o diminuare uriaşă sau chiar o dispariţie, iar părinţii pot cădea în capcana retrăirii momentelor pierdute. Chiar dacă realitatea este alta, noi trebuie să găsim alte feluri de reconectare ca să facem cuplul să revină pe făgaşul fericirii anterioare.

Pe lista altor provocări ce apar ca din neant când avem un copil sunt cantitatea uriaşă de lucruri de făcut, raportată la timpul insuficient, dar şi dorinţa mamei de a-şi continua cariera şi de a jongla cu cele două zone diferite ale vieţii sale: maternitatea şi profesia. De ajutor poate fi planificarea, deşi pentru oamenii care adoră spontaneitatea să fii organizat şi să te laşi pe mâna unei agende poate fi dificil.

Oboseala şi chiar epuizarea este o a doua provocare majoră, cu efect imediat asupra mamei şi a tatălui. Ei i se adaugă singurătatea care se instalează perfid în perioada de după naştere, stilurile diferite de parenting ale părinţilor, care ar fi bine să se gândească la obiectivele pe termen lung, nu la cele pe termen scurt, dar şi banii, un măr modern al discordiei.

Ponturi pentru o relaţie armonioasă de cuplu

Seara s-a încheiat prin prezentarea unor ponturi menite să-i ajute pe cei prezenţi să remedieze problemele din relaţia lor de cuplu. Monica şi Ian sugerează folosirea unui dialog permanent cu partenerul (părinţii unui copil mic nu mai vobesc deloc sau conversaţiile lor sunt limitate), evitarea criticii sau a reproşurilor, să spui mereu ce simţi, în loc să ataci, să asculţi mereu şi să ştii că ascultarea e o abilitate ce poate fi învăţată, să profiţi la maxim de toate oportunităţile ivite, să spui de ce ai nevoie şi să nu presupui că celălat ştie ce vrei, să îţi faci timp exclusiv pentru celălalt şi să fii recunoscător pentru orice lucru ce-ţi provoacă bucurie şi mulţumire, învăţându-i şi pe ceilalţi să facă la fel. Nu ultimul pe listă a fost să facem un lucru care ne place şi ne aduce satisfacţii, pentru că acel lucru poate încărca rapid bateriile oricărui părinte surmenat.

Copiii care au venit alături de părinţii lor la acest eveniment au avut parte de multă voie bună datorită echipei de la TĂPUŞELE, care a venit cu „Şezătoarea copilăriei” – un mix jucăuş de teatru de umbre, teatru cu păpuşi de mână şi ateliere creative.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa