Nu-ţi creşte copilul într-o relaţie toxică!

Ce înseamnă relație toxică?

O relație toxică nu înseamnă că nu mai există iubire între voi, ci mai degrabă faptul că apar lucruri care vă fac să nu mai fiți voi înșiși: compromisuri, gelozii absurde, lipsă de atenție sau chiar ostilitate. Problema este că de multe ori așteptăm și dăm șanse după șanse de dragul vremurilor demult apuse, însă lucrurile ar trebui să stea altfel. O relație toxică trebuie încheiată la timp, fără păreri de rău și fără resentimente.

Nu e vina nimănui că relația nu a mers așa cum v-ați dorit, dar nici nu trebuie să vă refuzați dreptul la fericire. Așa că, faceți-vă curaj și asumați-vă ceea ce se întâmplă!

Citește și: De ce ne este atât de greu să iertăm?

Iată de ce nu ar trebui să-ți crești copilul într-o relație toxică:

  1. Ai dreptul să fii fericită. Și tu și tatăl lui. Așa cum tu îi dorești tot binele din lume, asta și-ar dori și copilul pentru tine. Este adevărat că poate acum n-ar ști să-ți explice asta, însă vor trece anii și cu siguranță n-ar vrea să știe că ți-ai pierdut tinerețea și fericirea într-o relație doar de dragul lui. Așa că, oferă-ți dreptul de a fi fericită.
  2. Nu te simți tu însuți. Când ai parte de o relație toxică, știi și tu că nu te mai regăsești! Uiți să te bucuri de micile plăceri ale vieții, devii frustrată de ceea ce ai putea face și nu poți, iar toate lucrurile astea se vor răsfrânge și asupra copilului. Indiferent de vârsta lor, se simt vinovați pentru nefericirea părinților.
  3. Te jignește atunci când aveți o discuție. Cuvintele urâte nu au ce să caute într-un cuplu, cu atât mai mult dacă asta se întâmplă de față cu cel mic. Indiferent cât vei încerca să-l protejezi, copiii aud și simt ceea ce se petrece în familie, așa că nu-i oferi o imagine atât de eronată despre ceea ce ar trebui să însemne familia!
  4. Te critică. Faptul că îți reproșează în mod constant că nu faci lucrurile suficient de bine, te va face să-ți pierzi încrederea în propria persoană. Când un copil vede asta, va face la rândul său la fel în momentul în care va deveni adult.
  5. Este gelos. Și gelozia este un semn că trăiești într-o relație toxică și când spun asta nu mă refer doar la relațiile pe care le poți avea cu alți bărbați, fie ele de prietenie sau de colegialitate, ci și la relația cu restul membrilor din familie. Un copil nu poate crește într-un mediu în care nesiguranța de sine domnește pentru că va deveni la rândul său un adult cu probleme.
Citește și: „Noi nu ne certăm de față cu copilul!”

Copiii urmează exemplele, nu sfaturile pe care i le dai, așa că pentru bine tău, dar și al lui, fii sinceră! Încearcă să repari acolo unde scârțâie, dar dacă nu merge, nu sta. Compromisurile pot avea consecințe grave.

Un ghid revoluţionar despre creşterea unor copii responsabili, capabili şi fericiţi „PĂRINȚI LINIȘTIȚI, COPII FERICIȚI” îl găsiți aici.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici  https://goo.gl/shL9hf

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație