Semne că relația în care ești e de vină pentru faptul că te simți îngrozitor

Roxana Ristache
Relație toxică

Aşa cum o substanţă toxică îţi face rău şi te îmbolnăveşte având nevoie de tratament medical, tot la fel o relaţie nesănătoasă îţi afectează propria persoană şi propria identitate. Dacă o relaţie sănătoasă îţi îmbogăţeşte viaţa, te face mai fericită, îţi creşte încrederea în propria persoană şi în deciziile pe care le iei, o relaţie toxică face exact pe dos!

Relaţiile toxice (sau nesănătoase) nu înseamnă neapărat că oamenii implicaţi în ele sunt răi. Este vorba mai degrabă de o nepotrivire între cei doi parteneri. Cu alte cuvinte felul de a fi al unei persoane intră în dezacord cu felul de a fi al celuilalt şi pe acest fond apare relaţia toxică. De aceea, cu cât stai mai mult într-o astfel de relaţie, cu atât mai mult rău îţi faci. Şi cu cât ieşi mai repede, cu atât ai şansa să găseşti relaţia potrivită pentru tine.

În timp, orice relaţie nesănătoasă duce la abuz fizic sau emoţional. Abuzul fizic este mai uşor de observat, dar abuzul emoţional este mai subtil şi multă lume nu îşi dă seama de el sau nu îl conştientizează.

Cum îţi dai seama că o relaţie este toxică?

  • Partenerul tău se bazează pe tine pentru propria lui fericire şi te consideră responsabilă pentru nefericirea sau supărările lui. În realitate, fiecare e responsabil de felul în care se simte şi de gestionarea propriilor emoţii.
  • Unul din cele mai puternice semne ale unei relaţii toxice este că te simţi nesigură alături de partener. Trebuie să fii atentă la tot ce spui şi ce faci ca să nu îţi superi partenerul. Te gândeşti de două ori înainte de a vorbi, eviţi anumite subiecte pentru că ştii că îl vor enerva foarte tare.
  • Nu poţi să fii tu însăţi. Nevoile partenerului sunt cele mai importante, iar pe ale tale personale le ignori.
  • Nu te simţi bine în pielea ta, ai mai puţină încredere în tine şi îţi vezi din ce în ce mai puţine calităţi şi mai multe defecte.
  • Nu te simţi acceptată, iar partenerul nu este îngăduitor cu defectele tale. Te dispreţuieşte, îşi bate joc de tine, râde de tine, face glume pe seama ta, fie în cuplu, fie de faţă cu alte persoane. Te critică în faţa prietenilor sau a familiei, sau te compară cu fosta lui parteneră sau cu alte persoane.
  • Eşti nemulţumită de felul în care arăţi şi vrei să te schimbi pentru ca partenerul să fie fericit.
  • Nu reuşiţi să cădeţi de acord asupra a cât timp să petreceţi împreună. Ţi-ai piedut cercul de prieteni, iar el nu vrea să petreacă timp decât cu tine. Tu ai nevoie de mai mult timp pentru tine, iar el cere timp pentru „noi doi”.
  • Părerile tale nu contează. Partenerul tău nu ţine cont de ele şi te face să te simţi ignorantă. Îţi spune frecvent că „el ştie mai bine”, că „tu nu înţelegi”. Practic, îţi desconsideră abilităţile şi te subapreciză.
  • Certurile sunt adevărate câmpuri de luptă în care este important cine câştigă şi nu contează să rezolvaţi problema împreună într-un mod cât mai potrivit.
  • Te simţi de parcă ai fi proprietatea cuiva, iar partenerul este în permanenţă gelos.

Cum te simţi într-o astfel de relaţie?

Cei mai mulţi oameni rămân în relaţii toxice pentru că nu înţeleg că au drepturi şi opţiuni. Sau nu conştientizează că pot avea viaţa mai bună fără acea relaţie nocivă.

Iar cele mai frecvente sentimente trăite într-o relaţie nesănătoasă sunt: teama, exasperarea, neacceptarea, oboseala, vinovăţia, ruşinea, neîncrederea, nesiguranţa. Pe termen lung, persoanele care  rămân într-o relaţie nesănătoasă pot ajunge să sufere de depresie, furie crescută, oboseală cronică  sau anxietate.

Ce poţi face pentru a ieşi dintr-o relaţie toxică?

Relaţiile toxice pot fi reparate. Dar este nevoie ca ambii parteneri să îşi dorească acest lucru, să fie conştienţi de comportamentele lor şi de ceea ce le declanşează. Dacă tu şi partenerul tău sunteţi într-o relaţie toxică, iată ce poţi face pentru a îndrepta lucrurile:

  • Asumă-ţi responsabilitatea. Dă-ţi seama că ceva din tine contribuie la aceste comportamente toxice. Întreabă-te de ce permiţi ca aceste comportamente să continue.
  • Stabileşte limite. Comunică-i partenerului tău care sunt aşteptările tale şi ce îţi doreşti de la relaţie.
  • Concentrează-te pe aspectele pozitive ale partenerului.
  • Cere părerea cuiva neutru asupra relaţiei: un consilier, sau un coach sau un cunoscut.

Dacă nu reuşiţi împreună să schimbaţi relaţia, cel mai sănătos lucru pe care îl puteţi face este să acceptaţi acest lucru şi să puneţi capăt legăturii voastre.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa