Studiu: care e cel mai fericit an de căsătorie, dar şi care e cel mai dificil

Alexandra Constantin
cuplu fericit copil

Care e cel mai dificil an de căsătorie? Dar şi cel mai frumos? Specialiştii au descoperit răspunsurile la aceste întrebări în urma unui studiu de amploare la care au participat aproape 1 milioan de cupluri din Europa.

Nu toate cuplurile realizează că pentru a avea parte de o căsnicie fericită este nevoie de efort din partea ambilor parteneri. De aceea multe dintre ele ajung uneori în impas şi le e greu să găsească soluţiile potrivite. În concordanţă cu aceste date, oamenii de ştiinţă au efectuat o cercetare la care au participat 950.000 de cupluri căsătorite din Europa care au divorţat după mai mulţi ani de căsnicie, arată www.brightside.com. Astfel, specialiştii au descoperit care este cel mai fericit an de căsătorie, dar şi care este cel mai dificil.

Cel mai fericit an de căsătorie: cel de-al 3-lea an

Există o vorbă în popor că iubirea durează doar 3 ani. Apoi cuplul ajunge să se despartă deoarece relaţia nu este la fel de frumoasă ca la început. În realitate, specialiştii sunt de părere că după 3 ani de căsătorie persoanele acceptă mult mai uşor greşelile şi slăbiciunile partenerului, iar acest lucru îi ajută să se simtă mai confortabil în relaţie. De asemenea, multe dintre cupluri decid în cel de-al 3-lea an de căsătorie să aibă un copil, prin urmare şi relaţia devine mai puternică. Prin urmare cel mai fericit an de căsătorie este considerat cel de-al 3-lea.

Cel mai dificil an de căsătorie: cel de-al 5-lea

Multe dintre problemele reale în cuplu tind să apară în cel de-al 5-lea an de căsătorie, sunt de părere specialiştii. Şi asta deoarece în această perioadă copiii sunt încă mici şi necesită multă atenţie şi îngrijire. Iar combinaţia dintre acest lucru, oboseală, sarcinile de la locul de muncă, treburile casnice şi problemele de zi cu zi poate face ca viaţa de familie să fie mai dificilă. Cercetarea a arătat că cel de-al 5-lea an de căsătorie este şi cel mai dificil, de aceea multe dintre cupluri încep să se gândească la separare, fie ea pe o perioadă mai scurtă de timp sau chiar la divorţ.

Al 7-lea an de căsătorie, o încercare pentru relaţia de cuplu

Dacă partenerii rămân împreună după cel de-al 5-lea an de căsătorie, următorul obstacol este doi ani mai târziu, au mai evidenţiat rezultatele cercetării. Iar acest lucru coincide şi cu ceea ce specialiştii cred, anume că cel de-al 7-lea an de căsătorie este cunoscut şi sub denumirea de ,,marele zid”. În multe dintre relaţii intervine în toţi aceşti ani rutina în viaţa de familie. Asta pe lângă problemele financiare, cele ce ţin de îngrijirea copilului/copiilor, dar şi responsabilităţile casnice. Dar obstacolul poate să fie depăşit dacă partenerii găsesc împreună soluţiile potrivite pentru ei.

Ce să eviţi ca să ai o căsnicie lungă şi fericită

Aşteptări prea mari de la partener – Studiile au arătat că multe dintre cupluri ajung la divorţ primăvara sau toamna. Deseori partenerii încearcă să rezolve problemele, iar atunci când nu găsesc soluţiile potrivite ajung la avocatul specializat în divorţuri. Una dintre greşelile care duc la divorţ este şi faptul că aşteptările de la partener devin tot mai mari pe măsură ce timpul trece.

Nu se discută problemele – Problemele care nu se discută nu se rezolvă de la sine. Aşa că discuţiile sincere despre nemulţumirile partenerului sunt de ajutor pentru a avea parte de o relaţie de cuplu fericită. Unul dintre studiile recente au arătat că partenerii care obişnuiesc să discute în timp ce vizionează un film sunt mai departe de divorţ, decât cei care lasă lucrurile să treacă de la sine fără a le rezolva.

Lipsa abilităţilor de a construi în relaţie – Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele care provin din familii numeroase sunt capabile să construiască lucruri alături de partener în relaţie şi nu iau în considerare divorţul la fel de uşor precum cei care sunt singuri la părinţi.

Nu încerci să-ţi asculţi partenerul – Una dintre problemele des întâlnite şi care poate afecta relaţia de cuplu este faptul că unul dintre parteneri nu încearcă cu adevărat să-l asculte pe celălalt în timpul certurilor/discuţiilor.

Dificultăţile financiare – Cuplurile care au des discuţii pe tema banilor sunt mai înclinate să găsească divorţul ca fiind una dintre soluţii. Şi asta chiar dacă veniturile ambilor parteneri nu sunt mici.

Nivelul de educaţie – Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că persoanele care au studii superioare nu se gândesc la divorţ ca la una dintre soluţii, asta indiferent de sex sau de ţara în care locuiesc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa