Viața sexuală după naștere. Când se poate relua și regulile puțin știute ce trebuie respectate

Ramona Dinescu
gravida sot copil

Viața sexuală a oricărei mame va fi categoric afectată după nașterea unui copil. Cât de curând după naștere îți poți relua viața sexuală și cum va fi aceasta afectată?

Nașterea unui copil este un proces destul de traumatizant pentru o femeie. Țesutul vaginal delicat este inevitabil zdrobit și sfâșiat și este nevoie de câteva săptămâni pentru a se vindeca. În 2016, un studiu publicat într-un jurnal de sănătate a evidențiat că aproximativ 85% dintre proaspetele mame suferă de leziuni vaginale timp de câteva săptămâni după naștere.

În plus, nașterea unui copil implică schimbări hormonale considerabile, precum și stres emoțional. De aceea, ambii parteneri trebuie să realizeze că a face dragoste în primele șase luni nu va fi cel mai extraordinar moment. Așa că pregătiți-vă și fiți răbdători.

Cât de curând îți poți relua viața sexuală?

În 2013, un studiu publicat în Jurnalul de obstetrică și ginecologie britanic a anunțat că 41% dintre femeile ce au devenit mame pentru prima dată, au avut primul contact sexual complet abia la șase săptămâni după naștere.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie recomandă reînceperea vieții sexuale după primul control medical după naștere, al mamei, adică tot undeva după vârsta de șase săptămâni a bebelușului.

Până atunci, sunt recomandate și alte activități sexuale care nu implică penetrarea vaginului până în momentul în care medicul pune diagnosticul că totul este vindecat.

Iar orgasmul este chiar recomandat în cazul ambilor parteneri.

Ce ar trebui evitat?

O perioadă de timp, medicul susține că ar trebui evitat sexul oral făcut de către bărbat femeii. De ce? Din două motive: astfel ar putea fi introduse bacterii în zona vaginală. Al doilea motiv ar fi că bărbatul ar putea sufla aer în vagin, iar acesta poate pătrunde ușor în vasele de sânge și poate duce la instalarea unor boli grave.

Cum se reîncepe viața sexuală?

În momentul în care amândoi sunteți pregătiți, ar trebui să începeți ușor, cu blândețe, mai ales dacă ai suferit cusături în zona vaginală.

Pe cât posibil alegeți un moment din timpul zilei când nu sunteți prea obosiți. Apoi, alegeți un moment în care nu este posibil ca bebelușul să se trezească ca să vă bucurați de liniște.

Schimbările hormonale și grijile pot avea ca efect uscarea zonei vaginale a femeii, mai ales în primele trei luni după naștere. Însă nu trebuie să iei hormoni pentru asta, poți încerca lubrifianți.

Pentru primele dăți, ar fi bine să alegeți o poziție în care femeia să poată controla adâncimea penetrării, precum aceea în care stă deasupra.

Dacă ai suferit o operație cezariană, cicatricea ar putea fi încă sensibilă, motiv pentru care poziția misionarului nu este cea mai bună idee. Roagă-ți partenerul să fie blând și răbdător.

Nu uita nici de metodele contraceptive. Este foarte ușor să rămâi din nou însărcinată, mult mai repede decât ai intenționa. La controlul post natal, medicul probabil va discuta cu tine aceasta problemă și îți va oferi alternativele anticoncepționale.

Viața sexuală poate fi afectată de apetitul sexual al femeii?

Majoritatea femeilor, deși există și excepții, nu au mare poftă de sex în primele săptămâni după naștere, iar principalul motiv este foarte simplu: sunt pur și simplu epuizate din cauza oboselii.

Dacă nașterea a fost de lungă durată sau dificilă, femeia ar putea avea o stare de anxietate în ceea ce privește ideea că ar putea rămâne însărcinată din nou.

În general, femeile încep să-și recapete dorința după câteva luni de la nașterea copilului. Dacă libido-ul tău nu revine, poți cere sfatul unui profesionist.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa