5 motive neaşteptate pentru care te îngraşi

TOTUL DESPRE MAME

Ştim că motivul principal pentru kilogramele în plus este alimentaţia nesănătoasă. Dar ce facem atunci când acul cântarului se încăpăţânează să arate din ce în ce mai mult, deşi putem să jurăm că nu am făcut excese alimentare şi încă suspinăm la amintirea pastelor cu parmezan la care am renunţat în favoarea unei salate cu dressing light? Ei bine, în acest caz ar trebui să ne gândim şi la alte posibile cauze pentru faptul că ne îngrăşăm atât de uşor.

 

1. Sari peste mic-dejun? Studiile spun că un mic-dejun sănătos şi consistent te menţine în formă. Dacă sari peste prima masă a zilei, prânzul de găseşte înfometată şi vei sfârşi prin a mânca mai mult decât trebuie. De asemenea, lipsit de un impuls matinal, organismul tău nu va mai produce în număr suficient enzimele necesare pentru metabolizarea grăsimii şi pentru păstrarea unui număr constant de kilograme. Fie că mănânci cereale bogate în fibre, fie că optezi pentru o masă cu multe proteine, cu ouă şi brânză, mic-dejunul îţi asigură o senzaţie de saţietate care este un factor esenţial pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase.

 

2. Mănânci prea repede? Studiile spun că persoanele care tind să mănânce repede se îngraşă mai uşor decât cele care mănâncă încet şi savurează mâncarea. Cei mai puţin rapizi au mai repede senzaţia de saţietate şi îşi „păcălesc” creierul că sunt sătui chiar înainte de a termina toată mâncarea din farfurie. Aşadar, ca să nu te îngraşi este important să mesteci bine fiecare îmbucătură de mâncare şi să laşi furculiţa din mână în timp ce mesteci.

 

3. Nu dormi suficient? Deşi la prima vedere poate părea surprinzător, este demonstrat că metabolismul este încetinit şi de lipsa somnului. În plus, personale care nu dorm suficient au tendinţa să se răsfeţe cu gustări în timpul nopţii, când metabolismul este în mod natural foarte lent. Dacă te gândeşti că un stomac plin te ajută să dormi mai bine, te înşeli. Organismului tău nu îi va fi deloc uşor să se ocupe de digestie în timp ce dormi.

 

4. Te înfometezi? Organismul tău reacţionează la înfometare prin încetinerea metabolismului. Corpul intră într-o stare de alartă în care crede că mâncarea nu este disponibilă şi face eforturi să păstreze energia deja stocată. Când reîncepi să mănânci normal, metabolismul tău este deja încetinit, iar numărul de calorii de care ai nvevoie pentru a-ţi păstra greutatea este mai mic decât era înainte.

 

5. Eşti stresată? Dacă există şi persoane care slăbesc atunci când sunt stresate, mulţi dintre noi ne îngrăşăm. Perioadele stresante duc la încetinirea metabolismului şi influenţează secreţia unor hormoni avorabili stocării rezervelor de grăsime. Unul dintre aceşti hormoni se numeşte cortizol, iar eliberarea lui duce la creșterea apetitului. De asemnea, cortizolul cauzează depunerea grăsimii în zona abdominală.

 

Aşadar, analizează-ţi stilul de viaţă, evită curele de slăbire drastice şi elimină pe rând toate motivele pentru care te îngraşi uşor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa