5 sucuri detox pentru primăvară

TOTUL DESPRE MAME
Suc de sfeclă roșie

3. Sucul din sfeclă roşie şi alte bunătăţi 

Cum se face? Stoarce o jumătate de sfeclă roşie de mărime mijlocie, 2-3 mere golden româneşti, 3 morcovi mari şi o jumătate de lămâie cu tot cu coajă (după ce ai spălat-o cu apă şi bicarbonat de sodiu). Pune câteva cuburi de gheaţă dacă vrei şi bea acest suc dis de dimineaţă.

Tipsurile Anei: Știm cât de important este echilibrul hormonal pentru funcţionarea optimă a organismului nostru, iar asta pentru că hormonii sunt cei care „spun” celulelor ce să facă. Tot ei sunt responsabili de procentul de grăsime din corp, dar şi de nivelul de energie de care ne bucurăm de-a lungul unei zile. Echilibrul hormonal însă este foarte fragil, orice variaţie fiind un factor destabilizator. Şi ce ne facem aşadar când suntem permanent bombardate de estrogen? Pe de o parte, nivelul de estrogen creşte inevitabil o dată cu vârsta, ducând inevitabil la un deficit de progesteron. La aceasta se adaugă acumularea nenaturală de estrogen la nivelul ficatului, cauzele fiind pesticidele folosite în agricultură, plasticul în care se servește mâncarea sau băuturile şi consumul de alimente estrogenice (de exemplu soia). Cum scăpăm de această dominantă estrogenică? Printr-un proces cu nume pompos – metilaţie, adică eliminarea estrogenilor răi din organism prin lipirea lor de anumiţi agenţi. Unul din cei mai de seamă este betaina, care se găseşte în cantităţi foarte mari în sfecla rosie.

 

Suc detox cu chlorella

4. Sucul detox cu chlorella

Cum se face? Stoarce o jumătate de ananas mic, 2 mere golden româneşti şi câteva fire de mentă proaspătă dacă ai la îndemână. În sucul rezultat, omogenizează o linguriţă de chlorella, apoi bea-l cu încredere.

Tipsurile Anei: Chlorella este o algă marină albastră-verde cu un efect de detoxifiere foarte puternic, poate neegalat. Chlorella elimină din sistem metalele grele, curăţând ficatul şi sângele. Grăbeşte digestia şi prin conţinutul imbatabil de clorofilă (10%) facilitează transportul oxigenului către celule. Chlorella este bună şi pentru copii, mai ales cei vaccinaţi. Sucul de ananas şi mere şi aroma puternică a mentei verzi va neutraliza gustul neplăcut al chlorellei, iar tu vei avea o masă nutritivă, detoxifiantă şi – pentru că e lichidă – aproape gata digerată.

 

 

5. Limonadă cu factor maxim de detoxifiere

Cum se face? Amestecă sucul de la o lămâie cu 1 litru de apă, 2 linguri de miere, 1 linguriţă MSM şi 2 linguriţe de zeolit. Se bea în prima parte a zilei, înainte de orice tip de mâcare solidă.

Tipsurile Anei: De-a lungul vieţii, arterele noastre acumulează depuneri de calciu în special de la apa potabilă nu tocmai optimă. Ele cauzează o stare de inflamaţie în organism, care atrage după sine eforturi din partea organismului de a le anihila, dar şi o imunitate în descreştere. MSM-ul este un tip de sulf care ajută la dizolvarea acestor depozite de calciu şi la eliminarea lor din organism. Cel mai evident rezultat va fi că vă veţi simţi articulaţiile cu mult mai flexibile decât înainte, dar şi că vă veţi bucura de o imunitate mai bună.

Limonadă detox

Zeolitul, o pudră asemanatoare argilei, este un mineral încărcat negativ ce atrage şi capturează metalele grele (mercur, cadmiu, arsenic) şi toxinele – cu încărcătură pozitivă, purtându-le apoi în siguranţă în afara corpului prin tranzitul intestinal. Astfel, zeolitul este un antiviral, detoxifiant, antioxidant şi imunomodulator foarte eficient.

 

Cum se face detoxifierea?

Este cunoscut faptul că procesul de detoxifiere este diferit de la o femeie la alta. În funcţie de cum îţi concepi în mod normal stilul alimentar, detoxifierea începe diferit. „Dacă mănânci de toate, detoxifierea ta poate începe cu renunţarea pentru o perioadă la orice tip de proteină animală, deci nu numai la carne, ci şi la lactate. După o săptămână de regim vegan, nivelul de energie creşte, iar kilogramele scad. Pasul doi este să renunţi la alimentele procesate şi rafinate, iar cap de listă sunt făina albă şi zahărul, care lasă locul alimentelor integrale şi mâncărurilor gătite cu ingrediente sănătoase, fără aditivi şi fără excese de grăsimi vegetale. Şi, dacă esti realmente dedicată sănătăţii tale, atunci vei ajunge la decizia de a consuma exclusiv alimente crude – verdeţuri, legume, fructe, seminţe şi nuci – pentru o scurtă perioadă de timp. După care, un ultim pas ar fi să consumi doar sucuri din legume şi fructe”, povesteşte Ana, recunoscând totuşi că aceşti paşi arată ca un scenariu ideal. „Nu toate ne lăudăm cu aceeaşi determinare şi, oricum, nu toate facem faţă la fel frustrărilor inerente unei detoxifieri ca la carte. Cele mai multe dintre noi facem doi paşi înainte şi trei înapoi când vine vorba de mâncare. Însă cu toate ştim că alimentaţia optimă înseamnă legumele şi fructele proaspete, neprocesate, cu mineralele, vitaminele şi enzimele intacte”, punctează Ana Ghica.

În orice caz, chiar și după terminarea detoxifierii (care poate dura în jur de patru săptămâni, câte o săptămână dedicată pentru fiecare etapă amintită mai sus), putem să menținem o parte din aceste obiceiuri bune și sigur nu vom regreta.

 

Cum se încheie procesul de detoxifiere?

Procesul de detoxifiere se face tot gradual: în prima zi mănânci doar câteva fructe crude și vezi cum te simți. Dacă organismul îți dă undă verde, a doua zi mănâncă o salată de legume cu foarte puțin sos vinaigrette (ulei de măsline + oțet balsamic + lămâie). Continui să mănânci timp de o săptămână doar crudități, pentru a maximiza beneficiile din perioada de detoxifiere, apoi reintroduci feluri gătite foarte ușoare. Dar, dacă în acest moment decizi să renunți la produsele rafinate și procesate pe care le consumai înainte, înseamnă că detox-ul a făcut minuni!

Atenție, dacă ești însărcinată sau alăptezi, nu începe nicio dietă fără să te sfătuiești în prealabil cu medicul tău.

Pentru mai multe rețete sănătoase și rapide, uitați-vă la emisiunea Totul despre mame, unde Ana Ghica ne deslușește tainele superalimentelor în fiecare marți de la ora 15.30 pe Prima TV, la rubrica Fast Good!

 

Foto: Uncle Jeb Studio și Ana Ghica

Machiaj: Claudia Livadaru/La Bibliothèque

Coafură: Cătălina Matei/La Bibliothèque

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa