Efectul yo-yo. De ce te îngrași la loc după ce slăbești

Raluca Dumitrică
Efectul yo-yo femeie cu mâncare
Dacă te îngrași la loc după ce ai ținut o dietă înseamnă că ai de-a face cu efectul yo-yo. Iată ce trebuie să faci ca să scapi de influența lui.

Yo-yo este o jucărie foarte simpatică: o minge prinsă cu un elastic, care se întoarce la tine când îi dai drumul din mână. Din păcate, efectul yo-yo, adică revenirea la greutatea inițială imediat după o dietă severă, nu ne trezeşte acelaşi grad de simpatie.

Dacă şi ţie ţi se întâmplă să te confrunți cu acest neplăcut efect yo-yo, încearcă regulile de mai jos!

Evită efectul yo-yo renunţând la dietele severe şi mănâncă sănătos mereu

Dacă urmezi o cură de slăbire drastică, în curând apar şi efectele modului nesănătos de a mânca. Unul dintre ele este încetinirea metabolismului. Un metabolism leneş duce la o mai lentă scădere în greutate şi la o pierdere a masei musculare. În acest punct dieta începe să nu mai funcţioneze, iar tu începi să fii frustrată din pricina kilogramelor de care nu poţi scăpa. Urmarea este că te reîntorci la alimentaţia de dinainte de dietă, ceea ce face să pui la loc toate kilogramele pierdute. Ajunse aici, multe femei se apucă din nou de cură, ca să slăbească iar, şi intră într-un cerc vicios al fluctuaţiilor de greutate.

În cazul în care te confrunţi şi tu cu această situaţie, pune stop dietei pe care o urmezi, oricare ar fi ea. Un sfat foarte important dat de nutriţionişti atunci când vrem să slăbim este să urmăm o dietă responsabilă şi echilibrată, care să ne permită să mâncăm alimentele de care avem nevoie ca să ne menţinem sănătoase. Metabolismul este pus la treabă când nu se sare peste micul dejun, când mesele sunt mai mici şi când între ele se consumă şi gustări.

Dacă recomandările noastre de dietă pentru a scăpa de efectul yo-yo nu funcţionează, fă o vizită la nutriţionist!

Cum să te fereşti de efectul yo-yo atunci când eşti la cură

1. Trebuie să fii sinceră cu tine însăţi când te apuci de o dietă şi să-ţi dai seama dacă poţi să o duci la capăt sau nu. De exemplu, o dietă cu ciorbă de varză sau numai cu fructe este imposibil de dus până la final, aşa cel mai bine ar fi să reconsideri noţiunea de dietă. Cel mai bine este să nu ţii dietă doar pe o anumită perioadă, ci să-ţi construieşti un mod mai sănătos de a mânca în general.

2. Înarmează-te cu răbdare când urmezi o dietă şi nu te da peste cap să pierzi prea multe kilograme într-un timp prea scurt. Un prim obiectiv rezonabil este să-ţi reduci greutatea cu aproximativ 10% de-a lungul a şase luni, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Dacă pierzi kilograme mai încet, îţi vei menţine mai uşor greutatea.

3. Intră în legătură cu femei care au urmat diete şi care acum arată aşa cum îşi doresc. Este important pentru moralul tău să faci acest lucru şi te va ajuta enorm să mergi mai departe când simţi că te încearcă îndoiala şi tentaţiile culinare. Poţi căuta pe internet exemple de persoane care au reuşit, atât pe bloguri sau pe site-uri specializate, cât şi pe grupuri de discuţii tematice de pe Facebook.

4. Învaţă să spui stop. Te enervează că ai ajuns la anumit număr de kilograme şi nu mai poţi să slăbeşti mai mult de atât? Se poate că acea greutate să fie cea normală în cazul tău. Specialiştii spun să-ţi verifici talia, iar dacă mai există grăsime în zona respectivă ar trebui să continui cu sportul. Iar dacă indicele de masă corporală este în limite normale, atunci ar trebui să opreşti dieta şi să menţii un stil de viaţă sănătos.

5. Fii mai tolerantă cu propria persoană. Chiar dacă urmezi o dietă, ai nevoie de mici satisfacţii culinare câteodată. Dă-ţi voie să ai o masă pe săptămână (spre exemplu duminica) în care să mănânci şi alimente nu tocmai recomandate, cum ar fi ceva dulce. Fă-ţi pofta, dar nu exagera, iar de a doua zi continuă dieta.

Urmează acești pași și vei scăpa cu siguranță de efectul yo-yo!

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa