Superlegumele de sezon sunt delicioase!

TOTUL DESPRE MAME

Știm că este foarte la îndemână să te

duci să faci cumpărăturile într-un supermarket, dar sfatul nostru este ca în acest sezon să încerci să ajungi măcar o dată pe săptămână într-o piață. Vei vedea că legumele și fructele de toamnă se întrec în arome și culori. De la varză până la dovleci, ai la dispoziție o lungă serie de superlegume delicioase care nu ar trebui să lipsescă din meniul familiei tale. Nu întâmplător le-am numit „superlegume”: sunt pline de vitamine și de minerale care ne pregătesc pentru lunile de iarnă.

Un alt sfat pe care vi-l dăm este să consumați aceste legume pe cât se poate crude, în salate sau smoothie-uri, fierte la abur sau sotate lejer, pentru a beneficia de toate calitățile lor.

Și ultimul nostru sfat este să și congelați cât mai multe legume, vor fi o adevărată comoară în sezonul rece.

 

5 superlegume de toamnă

 

1. Varza albă și varza roșie

Puțini știu că varza este mai bogată în vitamina C decât portocalele. Bonus, conține vitaminele A, E, B, dar și o mulțime de fibre. Varza este un bun detoxifiant, purifică sângele și ajută la eliminarea toxinelor. Rețetele cu varză clasice – varza călită, supa de varză, salata de varză – sunt foarte gustoase și printre cele mai sănătoase din bucătăria românească.

 

2. Conopida

Din aceeași famile ca varza, cea a cruciferelor, conopida este și ea un izvor de sănătate. Specialiștii spun că previne anumite tipuri de cancer și că este unul dintre dușmanii bolilor cardiovasculare. Conopida conține vitamine din complexul B, (B1, B2, B5, B6 și B9), vitamina C, vitamina K și este bogată în fibre. Nu o fierbe în multă apă, ci soteaz-o sau fierbe-o la abur, gustul său este oricum minunat.

 

3. Țelina

Țelina este parfumată și dulce și dă un gust inconfundabil supelor și ciorbelor. În plus, scade presiunea arterială, scade colesterolul, are proprietăți antiinflamatorii și este un bun diuretic. Țelina este delicioasă și crudă, în sucuri proaspete.

 

4. Dovleacul

Este timpul să ridicăm dovleacul la rang de superlegumă și în bucătăria românească, unde este folosit cu precădere pentru populară plăcintă cu dovleac și… cam atât. Merită din plin acest lucru deoarece este o sursă bună de betacaroten, potasiu, zinc, seleniu, magneziu și fibre. Consumă dovleac cât mai des în acest sezon (poți prepara supe creme, îl poți pune la cuptor sau în mâncăruri de legume) și nu neglija nici semințele de dovleac, neprăjite și nesărate, care sunt o gustare hrănitoare.

 

5. Sfecla roșie

Sfecla este un rezervor de minerale: potasiu, magneziu, fier, fosfor. Este bogată și în vitamine – A, B și C -, acid folic, fibre și antioxidanți. Sfecla poate fi consumată fiartă la abur sau în sucuri proaspete, în combinație cu alte legume sau fructe. Sfecla este o bună sursă de energie și este recomandată în dietele anti-depresie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa