Alăptarea în triburi și în societatea modernă. Unde și de ce s-a pierdut naturalețea?

Monica Gaina

Din multe puncte de vedere, când devii mamă, automat, apar și anumite instincte, iar alăptarea este unul dintre ele. Ai crede că, la cât de natural ți se pare totul, și procedura în sine ar fi una simplă, fără dureri, fără frustrări, fără dubii. Totuși, nu e așa pentru toată lumea. Cum se face că unele femei alăptează fără probleme din prima clipă în care își pun nou născutul la sân, iar altele reușesc să facă acest lucru foarte greu, cu dureri și sacrificii?

Brooke Scelza, antropolog la Universitatea din Los Angeles, California, spune că era convinsă, înainte de primul copil, că alăptarea e floare la ureche. „Am gândit: O să îmi dau seama cum se procedează. Cât de greu poate să fie? Am fost şocată de cât de greu este”.

Ce spun studiile despre dificultatea alăptării

Într-un studiu efectuat acum câţiva ani, 92% dintre femei au spus că au avut probleme în primele câteva zile de alăptare. Copilul nu sugea, procedura era dureroasă, mameloanele erau rănite, iar mămicile, îngrijorate de faptul că nu au destul lapte. „Lucru surprinzător, deoarece, în trecut, alăptarea reprezenta şansa la supravieţuire, iar dacă nu îţi dădeai seama cum se procedează, copilul era în pericol”, spune Scelza.

Alăptarea în Namibia

În Statele Unite, crede ea, instinctul alăptării s-a pierdut. Societatea a stricat lucrurile cu totul, iar Scelza a vrut să înţeleagă de ce, aşa că în urmă cu câţiva ani a călătorit în locuri în care alăptarea este la mare preţ. În deşertul din nordul Namibiei există un grup etnic, în mare parte izolat de lumea modernă, numit Himba, ai cărui membri trăiesc în colibe de pământ şi supravieţuiesc din agricultură.
„Cresc animale, însă au şi grădini în care cultivă porumb, sorg şi dovleci. Mamele încă nasc acasă şi toate alăptează. Sunt femei care nu au destul lapte şi care folosesc ca supliment laptele de capră, lucru des întâlnit. Însă nu se folosesc lapte praf şi biberoane.”

Femeile din tribul Himba fac ca alăptarea să pară ceva simplu. Alăptează chiar şi în mers. “Femeile îşi cară copiii în spate, iar dacă aceştia plâng, îi iau în braţe, îi hrănesc, iar apoi îi pun la loc în spate”. Scelza şi alţi antropologi au emis o serie de ipoteze privind motivul pentru care femeile din tribul Himba şi altele care fac parte din culturi de tip tradiţional alăptează atât de uşor.

Contact neîntrerup cu mama după naștere

O primă ipoteză este aceea că mama şi nou-născutul au contact neîntrerupt imediat după naştere. Având în vedere că femeile sunt acasă, nu există doctori sau asistente care să ia copilul de lângă mamă ca să îl cântărească sau să îi facă analize. Contactul acesta ajută copilul să îşi dezvolte instinctul de a suge la sân. „Fermierii ştiu că, la animale, separarea puiului de mamă duce la dificultatea puiului de a suge”, explică antropologa Meredith Small.”Abia de curând am înţeles că şi la copii se întâlnesc aceleaşi reflexe. Dar dacă iei copilul de lângă mamă în prima oră, se poate da peste cap tot procesul”.

Alăptarea, ajutată de mame, surori, prietene

Cea de-a doua ipoteză spune că femeile din tribul Himba învaţă cum să alăpteze în copilărie, deoarece îşi văd mamele, surorile şi prietenele făcând acest lucru, iar alăptatul în public nu este stigmatizat. Aşadar, la vârsta la care au propriii copii, femeile din trib ştiu ce să facă şi totul vine din instinct.

Și totuși, se pare că niciuna dintre aceste ipoteze nu este corectă sută la sută. „Şi eu am crezut aceste lucruri până când am vorbit cu femeie din trib”, explică Scelza. După ce a intervievat 30 de femei din trib în legătură cu experienţele lor cu alăptarea, mai ales în primele zile după naştere, a aflat că, de fapt, mamele din tribul Himba seamănă cu cele din societatea americană.

„Multe dintre femeile pe care le-am intervievat au avut probleme până să înveţe cum să alăpteze.” Două treimi dintre acestea spun că au avut probleme la început, cum ar fi durerea, teama, probleme în a face copilul să sugă şi gândul că nu au destul lapte. Şi lucrurile nu s-au oprit aici. „Majoritatea a vorbit despre faptul că nu ştiau cum să aibă grijă de copiii mici, cum ar fi să îi ţină în braţe sau cum să îşi dea seama dacă aceştia sunt în siguranţă când dorm.”

Cum scapă femeile din tribul Himba de aceste probleme

Acestea au secret care în societatea americană lipseşte: bunicile. „Când o femeie se apropie de ziua naşterii, se duce la mama sa acasă în ultima perioadă de sarcină şi acolo rămâne câteva luni”. Iar atunci, mama îi arată tot ceea ce trebuie să facă când vine vorba despre alăptare şi îngrijirea copilului.

„Bunicile dorm în colibă cu mamele după ce acestea nasc şi le spun când trebuie să hrănească copilul”, a observat specialista în antropologie. Aşadar, nu este vorba că în societatea noastră s-a pierdut instinctul de alăptare, ci mai degrabă că ne lipseşte o bunică care să ne înveţe ce să facem. „Pe măsură ce am început să citesc despre această practică din trib am observat că nu este specifică doar lor ci şi multor alte culturi”, mai spune Scelza.

Mamele cu experiență le învață pe începătoare

De exemplu, există un mic grup etnic pe Coasta de Fildeş, numit Beng. În această comunitate, femeie învaţă cum să alăpteze de la o altă mamă, explică antropologa Alma Gottlieb.”În primele săptămâni, o femeie ce tocmai a născut, mai ales dacă se află la prima sarcină, este vizitată constant, mai ales de către femei. Multe dintre acestea au alăptat un număr mare de copii aşa că pot să dea sfaturi”.
În multe culturi asiatice, mămicile petrec o lună în casă, timp care sunt îngrijite de bunici, socri şi mătuşi. Acestea gătesc şi ajută mămica să se recupereze după naştere, timp în care o şi învaţă cum să alăpteze.
„Cercetătorii scriu adesea despre această perioadă ca despre una de recuperare,” explică Scelza. „Dar eu sunt din ce în ce mai înclinată să cred că este o perioadă de învăţare pentru proaspetele mame”.

Aşadar, nu-i de mirare că femeile din America au probleme în ceea ce priveşte alăptarea. Ar fi ciudat să nu se întâmple astfel. Fenomenul este prezent pretutindeni. Mamele au nevoie de ajutor, de cineva care să le înveţe cum să procedeze. „Sunt de părere că în societatea noastră se pune o presiune foarte mare pe procesul de alăptare, care trebuie să fie un succes, iar dacă nu reuşeşti, se consideră că nu eşti o mamă bună”, continuă specialista.

Startul în alăptare poate fi unul ușor, însă, uneori, poate fi anevoios. Cu ajutorul acestor sfaturi despre alăptare de la medici profesioniști și cu informații și ajutor de la consultanți, puteți avea o alăptare de poveste! 

„Cartea bebelușului”, vol. 1 si vol. 2, poate fi comandată AICI

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa