Bebeluşii din Islanda dorm iarna în aer liber

Raluca Dumitrică
islanda-totul-despre-mame

Când alţi copii stau în casă, la căldură, bebeluşii din Islanda îşi fac somnul în natură

V-aţi gândit vreodată la cum ar fi să vă lăsaţi copilaşul să doarmă în cărucior, în faţa unui restaurant, a unui magazin sau a unei cafenele în care intraţi? Dar la faptul că aţi lăsa căruciorul afară iarna, la temperaturi deloc simpatice? Dacă această variantă vi se pare de neimaginat, aflaţi că părinţii din Islanda îşi lasă bebeluşii să tragă un pui sănătos de somn la temperaturi aflate sub pragul de zero grade sau un pic peste, fără niciun fel de temeri. Iată povestea lor!

Imaginea unui cărucior lăsat pe trotuar, în faţa unui magazin sau a unui restaurant, şi în care doarme liniştit un bebeluş, nu pare să surprindă pe nimeni în Islanda, ţară în care temperatura medie pe timpul iernii este de 1 grad. Şi nu, nu din pricina faptului că acolo s-ar fuma, lucru ce nu mai e valabil nici măcar la noi, ci pentru că acest obicei de a-i lăsa pe cei mici să pătrundă în lumea viselor pentru perioade destul de lungi de timp în aer liber, la temperaturi scăzute, este o practică absolut banală pentru părinţii islandezi. Potrivit platformei Quiz, cărucioarele lăsate iarna prin oraș nu sunt nici abandonate, nici nu aparţin unor părinţi neglijenţi, care vor să „scape de copii” cât timp stau şi ei la o cafeluţă. Ele sunt în mod intenţionat lăsate afară, pentru ca micuţii să doarmă în aer liber, curat şi care le aduce o serie de beneficii, vizibile pe termen lung.

Un obicei din bătrâni

Deşi pare o practică modernă, lăsatul bebeluşilor să aţipească în aer rece datează de demult, mai precis de aproximativ 100 de ani. La începutul secolului trecut condiţiile de locuit din Islanda nu erau tocmai grozave, numărul persoanelor care locuiau în acelaşi spaţiu fiind ridicat, iar circulaţia aerului era deficitară. Adăugăm la asta afumatul pereţilor şi aburul care se formau de la gătit şi tabloul era complet. La toate acestea s-a suprapus în aceeaşi perioadă, în mod fericit-nefericit, o epidemie îngrozitoare de tuberculoză, startul comercializării cărucioarelor pentru bebeluşi şi apariţia unei cărţi scrisă de un medic ce prezenta beneficiile vieţii în aer liber, pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. De aici n-a mai fost decât un pas pentru ca lucrurile să o ia clar în această direcţie a dormitului în natură, iar de-atunci, toţi bebeluşii din Islanda au început să viseze în aer liber, ceea ce fac şi în ziua de azi.

Speranţa de viaţă din Islanda, de invidiat

Cu o speranţă de viaţă de 82 de ani, mai mult cu zece ani decât media la nivel global, islandezii pun longevitatea lor şi pe seama acestui obicei considerat spartan pentru alţi părinţi din restul Europei. De altfel, dormitul afară nu se face doar când părinţii ies în oraş, ci şi în momentele când aceştia sunt acasă. Nu e de mirare că cei care stau la curte îi lasă acolo să doarmă pe bebeluşi, la fel cum fac şi cei care locuiesc la bloc şi care se folosesc de balcoanele apartamentelor pentru a păstra tradiţia primită din moşi strămoşi. Iar unii dintre părinţi chiar îşi dotează aceste balcoane cu un căruţ special pentru dormit pe care îl utilizează doar acolo.

Şi riscurile?

Pentru că sunt sigură că primul lucru la care vă gândiţi este acela al siguranței fizice a copilaşului din cărucior, trebuie să vă mai spun că bebeluşii islandezi au nişte părinţi foarte responsabili, care nu uită de copiii de afară. În afara faptului că micuţii sunt suficient de gros îmbrăcaţi şi acoperiţi, astfel încât să resimtă foarte puţin gerul iernii, ei sunt şi monitorizaţi cu atenţie de părinţi, atât vizual, chiar dacă de la distanţă, cât şi auditiv, aceştia fiind dotaţi cu aparate de supraveghere. Şi, cum până acum nu s-a auzit nicio poveste tristă legată de aceşti bebeluşi care fac nani la sub zero grade, putem să luăm şi noi exemplul părinţilor islandezi şi să ne lăsăm şi noi copiii să doarmă mai mult în aerul rece şi proaspăt de iarnă.

Citeşte şi:
Ce înseamnă o casă aerisită corect?
Hai să nu ne mai temem de joaca în frig!
Cum îi îmbrăcăm pe cei mici iarna
Bloc sau casă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa