Copiii născuți prematur, eroii de doar câteva sute de grame din maternități

TOTUL DESPRE MAME

18.000 de copii se nasc prematur anual, în România. În fiecare zi se scriu povești triste, cu mame care nu-și pot strânge în brațe bebelușii de doar câteva sute de grame și care îi pot vedea numai cinci minute pe zi, prin geamul unui incubator.

Adela-Ștefana este unul dintre copiii născuți înainte de termen care au primit o șansă la viață. Fetița s-a născut la 32 de săptămâni de sarcină, cântărea 1.830 de grame și nu putea să respire singură, pentru că plămânii îi erau prea mici și insuficient dezvoltați. Medicul i-a spus din prima clipă Mihaelei, mama sa, că este posibil ca micuța să nu supraviețuiască.

Fetița a avut însă șansa să vină pe lume într-o maternitate dotată cu un incubator performant, și astfel Adela a avut parte cele mai bune îngrijiri. Au trecut de atunci aproape două luni, iar fetița este pe drumul cel bun, dar mai are de luptat până când va ajunge la greutatea de 2.300 de grame.

Acum, Mihaela poate să-și vadă copila doar de două ori pe zi, câte cinci minute. În unele zile, atunci când totul este bine, Mihaela poate rămâne chiar 10 minute lângă Adela. Știe însă că, odată acasă, nimeni, niciodată nu le va mai cronometra timpul de stat împreună.

Cel puțin o treime dintre copiii ar putea supraviețui grație echipamentelor medicale performante, precum incubatoarele speciale, unde micuții își pot petrece primele luni din viață, într-un mediu aseptic, la temperatură constantă, sau aparatele de ventilație, care ajută bebelușii să respire.

22.000 de copii și părinți din comunități rurale, beneficiarii Salvați Copiii din ultimii 5 ani

Mii de nou-născuți prematur supraviețuiesc anual, datorită echipamentelor medicale performante. Numărul lor poate fi din ce în ce mai mare: prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizația Salvați Copiii a reușit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare și aparate de ventilație.

Din 2010, Salvaţi Copiii a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. Între 2010 și 2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Cum poți ajuta?

Oricine poate susține programul de reducere a mortalităţii infantile, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 euro, iar fondurile obţinute astfel au fost utilizate pentru a dota 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu aparatură medicală performantă, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.

Completează cu datele personale formularul 230 dacă în 2015 ai obținut venituri doar din salarii, sau formularul 200, dacă ai avut venituri din mai multe surse, precum contracte de închiriere sau drepturi de autor. Ambele formulare pot fi descărcate de pe site-ul http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Până pe 25 mai, depune personal formularul sau trimite-l prin poștă, recomandat, către Administrația Națională a Finanțelor Publice (ANAF) unde ai domiciliul stabil. Nu poți redirecționa 2% dacă ai fost în concediu de îngrijire a copilului anul trecut sau dacă ești pensionar. Fiecare formular completat înseamnă o șansă în plus pentru o familie, un act medical performant și o viață salvată.

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Mai multe informații despre proiectele Salvați Copiii pot fi găsite pe pagina de Facebook a organizației, https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania, și pe site, www.salvaticopiii.ro.

Dacă te-a impresionat acest text, îți recomandăm să citești și: Mai multe șanse la viață pentru copiii născuți prematur

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa