Doi părinți care au luat viața de la capăt își împart sufletul cu alții

Alexandra Irimiea
voluntariat

Liliana Maxim Minculescu și Cristi Minculescu sunt doi părinți care, în ciuda lipsei de timp, aleg să-și facă timp pentru un lucru important pentru ei: voluntariatul. Cum reușesc asta, cu un bebeluș proaspăt venit în familie, ne spun chiar ei în interviul următor. 

Lili și Cristi au participat dintotdeauna la acțiuni umanitare, ea ca jurnalist, iar el ca om de vânzări. Acum un an au înființat un grup de voluntariat, intitulat „Pentru Tine” și au hotărât să facă lucrurile în stilul lor.

S-au cunoscut acum doi ani, iar de atunci viața lor s-a schimbat. Au divorțat de partenerii pe care-i aveau, s-au căsătorit și au un bebeluș de patru luni. Povestea lor parcă a luat un tren de mare viteză, nu glumă! Se bucură de familia lor, de cei trei copii și își hrănesc sufletul cu faptele bune pe care le fac pentru cei din jur.

1. Cine sunt Liliana și Cristi Minculescu?

Lili: Suntem două persoane care s-au găsit în urmă cu doi ani, în cadrul unei emisiuni despre un caz umanitar. Eu eram moderator și realizator de emisiuni la VP-TV, iar Cristi, în timpul liber, coordonatorul unui grup de donații din Câmpina. A urmat o perioadă bună și nebună, cum îmi place s-o descriu, în care viața noastră s-a schimbat radical. Ne-am îndrăgostit nebunește unul de altul, iar în acest interval de aproape doi ani am făcut cât alții în zece. Am divorțat (amândoi eram cu alți parteneri), am aflat că vom deveni părinți, ne-am căsătorit, iar la sfârșitul campaniei de Crăciun din 2016 a venit și cea de-a treia minune din viața noastră. Mai avem două mai mari: Denisa (14 ani) și Alex (7 ani).

De profesie sunt jurnalist. De vreo 13 ani mă „joc“ cu vorbele, dar cel mai mult îmi place modul cum îmi răspund ele acestui „joc“, acum, în cadrul acțiunilor noastre, unde am ales ca fiecare caz în care vrem să ne implicăm să vină cu povestea sa. Am fost timp de un an și jumătate PR la Primăria Sinaia, însă marea dragoste, jurnalismul, nu mi-a dat pace. Așa că, într-un fel sau altul, știu sigur că asta voi face toată viața.

Cristi: Eu sunt Cristi Minculescu, nu artistul :), ci câmpinean get-beget. Am făcut de toate în viață, am luptat să depășesc momentele grele. Întotdeauna mi-am fixat un obiectiv și am făcut tot posibilul să-l ating. Acum mă ocup de cafea, sunt director zonal la o firmă de profil și încerc să-mi împart timpul între serviciu, familie, marea pasiune – muntele și campaniile grupului nostru.

2. Cu ce gânduri ați fondat grupul de voluntariat „Pentru Tine“?

Lili: Faptul că ne-am întâlnit în cadrul unei acțiuni filantropice a fost un fapt care ne-a onorat, dar ne-a și „obligat“. Cristi era implicat în campanii de acest gen, coordona un alt grup. Însă, în urmă cu an, am considerat că ne dorim libertate totală de acțiune, că ne dorim să facem lucrurile în felul nostru. Astfel, a luat ființă, pe facebook, Grupul „Pentru Tine“. Și cred că am făcut bine. La un an de când l-am lansat avem ceva rezultate. Bineînțeles, cu sprijinul celor care ne-au citit poveștile și au dorit să se implice activ.

Pentru unii, înființarea acestui grup și toate demersurile noastre au fost puse pe seama unor scopuri ascunse… Da, sunt cele sufletești! Satisfacția sufletească este ascunsă, dar este una dintre cele mai frumoase trăiri. Și ne bucurăm că, prin activitatea grupului nostru dăm ocazia atât beneficiarilor, cât și donatorilor, voluntarilor să-și „hrănească“ sufletul.

Cristi: Deși am activat în mai multe grupuri mai mici sau mai mari, de fiecare dată am fost condiționat de specificul grupului respectiv de a face sau a nu face unele lucruri. Așa că în primăvara anului trecut am luat decizia să facem propriul grup și să fac treburile “în stilul meu”!

3. Ce înseamnă grupul de voluntariat „Pentru Tine”?

Lili: Acest grup este un alt „copil“ al nostru. Investim în el suflet, timp, energie, bani… Nu ne decontează nimeni benzina pentru a merge și verifica poveștile pe care le aflăm sau pentru a duce donațiile. Punem, de asemenea, în măsura în care ne permitem, pentru completarea pachetelor sau pentru alte lucruri care sunt solicitate. Este ceea ce spunea Cristi adesea, în astfel de acțiuni vii cu bani de-acasă.

Numărul membrilor activi este cu mult mai mic decât al celor înscriși. Însă ceea ce am constatat este faptul că de la o campanie la alta sunt tot mai mulți cei care întăresc rândurile donatorilor. Ne-ar bucura, însă, să ne bucurăm de aceeași mobilizare și pe partea de voluntariat. Pentru că, pe lângă la a da o sacoșă de haine, jucării, alimente, etc., cele primite trebuie cărate, sortate, împărțite și distribuite.

Cristi: Grupul Pentru Tine este unul “public”, deci la vedere. Momentan avem peste 1500 de membri, dintre care activi aproximativ 100, cred. Mult mai puțini decât îmi doresc. În categoria „activi“ îi încadrez inclusiv pe cei care distribuie postările noastre, pentru că astfel ne ajută ca poveștile prezentate să fie cunoscute de cât mai multe persoane care poate pot și vor să se implice. Sincer, nu înțeleg de ce te înscrii într-un grup unde nu participi activ nici măcar la una dintre acțiunile respective.

voluntariat4. Cum reușiți să vă faceți timp și pentru activități de voluntariat, având în vedere că aveți un bebeluș ce necesită multă atenție?

Lili: Ne facem timp în măsura în care putem. În ultima campanie ne-a fost mai greu, am fost mai obosiți. Însă ne e dificil să sărim peste astfel de acțiuni. Dacă nu avem noi inițiativa, sunt alte persoane care ne caută să ne spună fie de donații, fie să ne prezinte un caz… Și așa pornim, din nou, la drum! Cu bebelușul ne ajută părinții. În rest, ni le facem printre picături.

Cristi: Cu greu! 🙂 De obicei mă implic în acțiuni în care știu sau cred că pot rezolva ceva. De aici până la a sta zi și noapte în “campanie” este doar un pas. Când alegi să faci fapte din astea, uiți de tine și, de multe ori, și de cei din jurul tău. De aici și oboseala accentuată și starea de nervozitate de multe ori. Este și motivul pentru care îmi place să fim paroliști și, de multe ori, aleg sau nu am de ales și fac totul sau aproape totul singur…

5. Care au fost rezultatele campaniei „Iepurașul vine Pentru Tine”?

Lili si Cristi: Obosiți, dar plini de satisfacția că am adus, în felul nostru, Lumina și bucuria în zeci de suflete. Campania „Iepurașul vine Pentru Tine!“, ediția a II-a, ne-a scos în cale oameni noi cărora le-am prezentat povestea și le-am întins o mână de ajutor, dar și „întăriri“ în ceea ce privește persoanele care au fost impresionate de cazurile expuse de noi și care au dorit să se implice.

Astfel, am reușit într-o perioadă record, de numai o zi, să rezolvăm situația critică în care am găsit-o pe Valeria Stoican, o bătrână de 80 de ani, din Câmpina, care mânca pe pervaz, dormea pe un pat improvizat pe niște scaune și se învelea cu preșurile pentru a supraviețui frigului din garsonieră. Din acel moment, viața bătrânei s-a schimbat. Un pat adecvat cu așternuturi și lenjerii noi, o masă, alte piese de mobilier în care să-și pună lucrurile înșirate lângă pereți, mașină de spălat, convector, haine, produse alimentare și un pervaz plin cu flori i-au fost asigurate Valeriei Stoican de către oamenii care au fost impresionați de povara grea a bătrâneții.

Un alt caz care nu i-a lăsat indiferenți pe membrii Grupului „Pentru tine!“, din ce în ce mai mulți, a fost cel al Ralucăi Patricia Tudorache, din Sinaia. La numai 13 ani, suferă de o formă severă de scolioză toraco-lombară. Colegii de școală, de la „George Enescu“, dar și cei mai mari, de la Colegiul „Mihail Cantacuzino“, s-au mobilizat. Au strâns aproape o mie de euro care să-i fie de folos la intervenția chirugicală de la sfârșitul lunii aprilie.

O donatoare din Câmpina i-a asigurat materialele necesare pentru amenajarea unei băi, mai puțin cada… elementul de care copila va avea cea mai mare nevoie, după operație, pentru igiena zilnică. A primit, de asemenea, patul cu salteaua ortopedică. Alții i-au donat haine, jucării, rechizite, cărți, dar și un manual de japoneză, ținând cont de pasiunea fetei pentru limba și civilizația niponilor. Mai are nevoie însă de bani pentru operație și tratamente.

De departe, însă, cel mai spectaculos moment a fost cel în care 26 de elevi de clasa a IV-a de la Școala Generală „B.P. Hasdeu“ au pus piatra de temelie a unei case din Comarnic. Impresionați de drama Mariei Radea, a fiicei și nepoatei ei, rămase fără locuință, mistuită de incendiu în decembrie, anul trecut, copiii au confecționat brelocuri și brățări pe care le-au vândut, iar din banii adunați, o mie de lei, au cumpărat materiale de construcție.

Este drept, au mai fost și alți donatori care au contribuit la achiziționarea celor necesare pentru ridicarea unei camere. Momentul în care Maria Radea s-a trezit cu materialele de construcție și cu o clasă întreagă în curte a fost unul care a lăsat-o fără cuvinte… Imediat cum au citit despre gestul celor mici, ne-au contactat și alte persoane care au dorit să contribuie la ridicarea noii case. Iar copiii, coordonați de învățătoarea Alina Bârsan, sunt hotărâți să nu renunțe până nu vor vedea imobilul gata. Au început deja să adune bani pentru geamuri, scândură, tablă. Îi puteți ajuta și voi, cumpărându-le brățările confecționate cu mult drag și într-un scop nobil.

Copiii de la centrele de plasament din Secăria și Câmpina (de pe Muscel), oamenii fără adăpost din Ploiești, câțiva micuți cu nevoi speciale de la o grădiniță din Breaza, alți câțiva preșcolari, dar și școlari din familii sărace sau aflate într-un moment critic al vieții au fost vizitați de Iepurașul grupului „Pentru tine!“, cu haine, rechizite, jucării, dulciuri, alimente, produse de igienă, iar la câteva familii au ajuns televizoare, calculatoare și piese de mobilier.

În total, au fost, din nou, peste o sută de persoane cărora am reușit să le facem Sărbătorile mai frumoase, mai bogate, mai pline de speranță.

6. Cum convingeți oamenii să se alăture campaniilor pe care le inițiați?

Lili: Oamenii se alătură din proprie inițiativă. Dacă empatizează cu o persoană, o poveste, atunci se implică. În general, în prima fază ne urmăresc acțiunile, iar după ce se conving de ceea ce facem, ni se alătură cu ceea ce pot. Campaniile noastre sunt transparente. Prezentăm pas cu pas tot ceea ce facem. Pe de altă parte, cei care au ceva dubii despre ceea ce întreprindem, sunt așteptați să vină cu noi la acțiunile de voluntariat sau să ia pulsul emoțiilor atunci când distribuim donațiile. Nu vrem, neapărat, să-i convingem cât vrem să se convingă.

Cristi: Nu fac un scop din a convinge oamenii să ni se alăture. Este alegerea lor. Dar, în momentul în care aleg să intre în grup, prefer să fie activi…

voluntariat7. Cum găsiți cazurile sociale care sunt incluse în campanii?

Lili: De la prieteni, cunoscuți, membri ai grupului. Sunt și persoane care ne contactează și ne spun problema lor. În toate situațiile, însă, mergem să verificăm. Nu ne implicăm în toate cazurile. În primul rând, trebuie să fie povestea reală, să treacă de filtrul sufletesc. Iar oamenii să fie muncitori, să fie dornici de a depăși momentul critic în care se află. Am avut și situații în care am renunțat la cazuri după ce ne-au fost semnalate, de către mai multe persoane, neconcordanțe între povestea celui care dorea să fie ajutat și situația lui reală. Îi evităm, de asemenea, pe eternii „abonați“ ai ajutorului social sau pe cei care s-au obișnuit să (ne) aștepte, dar nu fac nimic pentru a-și depăși condiția.

Cristi: De obicei ne sunt prezentate de către prieteni sau cunoscuți ai celor vizați. Urmează o perioadă de informare și apoi mergem să vorbim cu ei. Ulterior, prezentăm “cazul” cu indicații destul de clare cu direcția către care tindem să mergem.

8. Ce urmează?

Lili: Cum am mai spus, sănătoși să fim! Ce va fi, vom vedea!

Cristi: Țineți aproape, pentru că nici noi nu știm!

Lili și Cristi ne demonstrează că, atunci când vrei, se poate! Se poate să-ți faci timp pentru voluntariat. Se poate să-ți găsești fericirea, chiar dacă nu o faci din prima. Se poate să-ți urmezi inima!

Dacă ți-a plăcut acest interviu, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa