Efectele tehnologiei asupra creşterii copiilor

Raluca Manea
efectele-tehnologiei-asupra-cresterii-copiilor-totul-despre-mame

Online-ul a schimbat modul in care ne raportăm la lume, iar efectele tehnologiei asupra creşterii copiilor sunt din ce în ce mai evidente

Povestea lui Alice în țara minunilor este cunoscută de toată lumea. Puțini știu însă că micul roman al lui Lewis Carroll are o continuare, care se numește Through the Looking Glass (Prin oglindă). Plictisită, într-o zi de iarnă cu zăpada pe pervaz, Alice pășește prin oglindă într-un tărâm de basm, la fel de plin de farmec și de absurd ca și Țara Minunilor. Acolo își face prieteni buni, află lucruri noi, dar este și gata-gata s-o pățească dacă nu are grijă: bucuriile și primejdiile sunt cât se poate de reale.

Nu cred că și-a imaginat vreodată Lewis Carroll când a scris această carte că ea va deveni realitate pe Terra. În multe case acum există astfel de sticle, de  looking glass, doar că acum se numesc monitoare. Lumea spre care dau ele este la fel de complicată, iar uneori mai dificilă decât cea reală.

Citește și: Internetul, doctor de groază

În online, binele și răul sunt exacerbate

Ar fi nedrept să înfierez online-ul. Pentru mine, este unealta cea mai folosită; datorită lui am câștigat prietene extraordinare din rândurile mamelor pasionate de educație timpurie, prietenie. Când s-a născut fetița noastră cu trisomie 13, în online am găsit cel mai minunat și mai cald grup de suport, cu o mulțime de informații care au îmbunătățit calitatea vieții copilului nostru. Online-ul mi-a dat posibilitatea de a cunoaște diferite stiluri de parenting, de a compara, a alege și, până la urmă, de a deveni un părinte mai bun.

Cu toate acestea, sunt conștientă e pericolele pe care le pot întâlni în lumea virtuală: intimitatea și privatul sunt “drepturi” foarte ușor de încălcat, cu consecințe care  reverberează în lumea reală. Am început să fiu mai prudentă cu pozele și informațiile pe care le pun  pe net.

Online-ul e și locul marilor dezbateri publice, al taberelor unde poți fi crucificat ca părinte. Se găsesc, de plildă, argumente pertinente atât pentru cei care au vaccinat, cât și pentru cei care au refuzat, așa că alegerea ta, pentru propriul copil, trece printr-o balanță foarte complicată. Dacă ai alăptat sau ai folosit formulă de lapte praf, dacă ai practicat  parentingul atașat sau, dimpotrivă, ai încurajat independența celui mic, dacă ai pus bebelușul pe burtică sau nu, pentru orice alegere a ta ca părinte vei primi argumente și contraargumente. Diferența este că, prin monitor, nu mai vedem persoana cu întreaga ei poveste de viață: vedem doar poza, câteva cuvinte tastate și nu reușim să empatizăm cu omul de dincolo de sticlă. Iar rănile căpătate through the looking glass dor la fel de mult și au repercusiuni în viață reală.

Sunt conștientă de pericolele la care se pot expune copiii mei, rătăcindu-se  la un click distanță.

Mulți părinți povestesc că se simt mai conectați cu copiii lor atunci când aceștia sunt departe. Mesageria, aplicațiile care îți permit să trimiți poze instantaneu, e-mailul și rețelele de socializare, toate te ajută să ții legătură la distanță. Însă, când sunt în aceeași cameră, părinții și copii sunt atât de absorbiți de lumea virtuală, încât uită să clădească o relație împreună. Greșeala o facem noi, adulții, care stăm cu nasul în telefon sau tabletă, în primul rând pentru că nu mai vedem ce se ascunde în ochii copilului nostru, și în al doilea rând pentru că îi inducem ideea că așa e normal.

Cheia e la noi, părinții

Noi trebuie să ne controlăm timpul petrecut pe net, în așa fel încât acesta să nu ne afecteze sănătatea și relația cu membrii familiei. În aceeași măsură, să îi educăm pe copii cum să discearnă între bine și rău, lucru care se aplică atât vieţii virtuale, cât și celei din offline. E ușor să cazi în capcana minciunii lui “crede și nu cerceta”, doar pentru că așa ai citit pe net. Nu toate informaţiile pe care ni le dă Google sunt adevărate.

Cum spune buna Carte, “cercetaţi toate lucrurile și păstrați ce este bun”- aceasta e regulă de aur pentru părinți și copii când călătoresc în lumea de dincolo de monitor.

Citește și:
Ce poze cu copiii tăi să nu postezi niciodată în social media
Cât de liberi ne putem lăsa copiii pe internet?
Ce fac copiii pe calculator sau pe tabletă? Iată răspunsurile lor sincere!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa