Expunem sau nu copiii în Social Media? Ghid de bună purtare pentru părinți

Cristina Călin, redactor
social-media

Punem sau a nu punem poze cu copiii pe internet? Ce scriem pe site-urile de socializate despre copiii noștri? Sunt printre întrebările care macină părinții vremurilor ce le trăim. Dacă aveați nevoie de un un argument în plus, o echipă de cercetărori de la Universitatea din Florida spun că mai bine ne abținem, conform medscape.com.

Reputația copiilor este principalul motiv de îngrijorare atunci când părinții împărtășesc pe site-urile de socializare fiecare pas pe care micuțul îl face. Pentru ca nimeni să nu aibă de suferit, medicii au întocmit un ghid pentru cei care vor să-și țină prietenii virtuali la curent cu dezvoltarea odoarelor respectând în același timp și dreptul la intimitate al acestora. Specialiștii sunt de părere că site-urile de socializare sunt instrumente foarte utile pentru părinți pentru că pot obține suport emoțional, dar și sfaturi practice de la cei aflați în aceleași situații, numai că uneori se depășesc niște limite. În cele mai multe cazuri aceștia nu sunt conștienți că împărtășesc niște informații care în viitor pot afecta dezvoltarea copiilor și nu numai. Aici se face referire la mult discutata problemă a renunțării la scutece, iar proaspeții părinți tind să ofere prea multe detalii, uneori chiar și fotografii, despre derularea procesului. În viitor acestea pot constitui sursă de atacuri la adresa copilului când acesta va fi la școală sau pot fi chiar găsite de un angajator care vrea să scormonească prea adânc în trecutul candidatului. Mai mult de atât, pozele pot fi salvate și niciodată nu poți ști unde ajung și când cineva le poate scoate la lumină. Pedofilii reprezintă aspectul cel mai înfiorător. Nimeni nu-și dorește ca fotografii cu bebelușul lui pe oliță să ajungă pe site-uri destinate acestora.

Informațiile pe care părinții le postează în social media pot fi utilizate și de răpitori sau de persoane care doresc să le fure identitatea. Poate sună a scenariu de film, însă realitatea a arătat că aceste lucruri sunt posibile.

Ghid de bună purtare a părinților în social media

Pentru a evita astfel de probleme, în unele țări din Europa a fost recunoscut dreptul oamenilor de a cere companiilor de internet să șteargă imagini sau informații despre ei de pe site-urile pe care le dețin. Dreptul copiilor la intimitate a fost ratificat prin Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copiilor. România este semnatară a acestei Convenții.

Iată câte dintre sfaturile date de cercetărorii americani menite să prevină situații stânjenitoare, uneori chiar periculoase! Cum trebuie să se poarte un părinte în social-media:

  • Citiți cu foarte mare atenție termenii și condițiile de utilizare ale site-urilor de social media pe care activați.
  • Creați-vă un sistem de alerte care să vă notifice atunci când numele copilului dvs este căutat prin intermediul motoarelor de căutare.
  • Dacă vreți să vă sfătuiți cu alți părinți sau poate doar să vă spuneți oful cu privire la provocările vieții de părinte, ar fi bine să luați în considerare să faceți acest lucru în mod anonim.
  • Este de preferat să nu împărtășiți locurile pe care le frecventați împreună cu copiii.
  • În cazul copiilor mai mari, întrebați-i dacă puteți publica ceva legat de ei.
  • Gândiți-vă la toate riscurile implicate de publicarea unei fotografii în care copiii nu sunt complet îmbrăcați.
  • Înainte de a publica orice informație sau fotografie care are legătură cu copilul gândiți-vă la implicațiile viitoare, chiar pe termen foarte lung.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa