Fundaţia Hope and Homes for Children România promovează copilăria şi familia la Gala Twin Art

Raluca Dumitrică
Alexandru Tomescu
Violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre protagoniştii evenimentului
Alexandru Tomescu
Violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre protagoniştii evenimentului

Muzica, literatura şi pictura vin la Ateneul Român în sprijinul copiilor abandonaţi din România

Fundaţia Hope and Homes for Children România va organiza miercuri, 26 martie, la Ateneul Român, cu începere de la ora 19:00, Gala Twin Art, ale cărei teme vor fi în acest an copilăria şi familia.

Evenimentul va fi prezentat de jurnalista Amalia Enache şi îi va aduce pe scena instituţiei culturale gazdă pe prinţesa Marina Sturdza (patron al organizaţiei HHC România), violonistul Alexandru Tomescu, muzicianul  Zoli Toth, cvartetul Ad Libitum, pianistul Andrei Licareţ, actorul Mircea Diaconu şi scriitorii Filip Florian şi Matei Florian.
Gala Twin Art se află la ediţia cu numărul doi şi se derulează primăvara, anotimp simbol pentru Fundaţia Hope and Homes for Children România.

 

Lipsa unei familii lasă cele mai adânci traume în viața copiilor

Gala Twin Art din acest an nu va fi despre violenţă şi abuzuri, ci despre copilărie şi familie, subiecte sensibile şi cu impact major asupra copiilor abandonaţi. Lipsa unei familii nu afectează doar un procent din copiii abandonaţi, ci îi afectează pe toţi în egală măsură, iar efectele nu sunt la fel de vizibile ca în cazul violenţei fizice, dar, de multe ori, lasă traume mai adânci şi mai tulburătoare.

Tema propusă în acest an de Fundaţia Hope and Homes for Children România a pornit şi de la o serie de statistici triste. Potrivit acestora, în România de astăzi din şase în şase ore un bebeluş este abandonat în maternitate, aproape 97% dintre copiii din orfelinate nu sunt orfani, ci provin din familii care nu şi-au mai permis să aibă grijă de ei, dar care visează să îi ia acasă cândva, în timp ce în anumite orfelinate copiii locuiesc în camere cu mai mult de 40 de paturi.

O casă, o familie şi amintiri pentru fiecare copil!

HHC România s-a gândit să le dea nu doar o casă şi o familie copiilor abandonaţi din România, ci să le şi ofere dreptul la amintiri. Pentru că aproape toţi copiii abandonaţi nu vor şti peste ani cum arătau când erau copii, deoarece nimeni nu s-a gândit să le facă o fotografie, HHC România a făcut o galerie-manifest, ce va putea fi vizionată la Gala Twin Art din 26 martie. Galeria va conţine amintirile din copilărie donate de zeci de persoane publice şi îşi propune să arate că ceea ce copiilor instituţionalizaţi le lipseşte cel mai mult nu sunt chestiunile materiale, ci dragostea, iar uneori este nevoie de foarte puţin pentru a-i face fericiţi.

Dorina Chiriac ne dă o definiție a unei copilării fericite

Una dintre persoanele publice care a acceptat să-şi aducă aminte de copilărie, pentru a-i sprijini pe copiii instituţionalizaţi, a fost şi actriţa Dorina Chiriac. Mărturia sa emoţionantă cuprinde în ea noţiunile de copilărie, familie, fericire: “Mamei i-a intrat o gâză în gură în vreme ce cântam toţi – mama, tata şi noi, trei surori – în drumeţie prin Bucegi. Mama ne-a lăsat să pictam pereţii casei pentru că şi ea făcea asta. Mama ne certa că îi aduceam în casă toate lighioanele: câini, pisici, hamsteri, ţestoase, dar era singura care avea apoi grijă de ele. Mama m-a pârat la doctor că ţin cură de slăbire. Mama vorbea cu plantele de pe balcon şi ele se făceau mai frumoase. Mama dansa rock & roll cu tata la nunta vreunei rude. Tata mi-a dat pasiunea pentru istorie şi mi-a turnat cognac pe rana de la genunchi când am căzut pe o conservă ruginită. Copilăria mea e sentimentul de securitate şi apartenenţă pe care îl aveam când dormeam toţi cinci înghesuiţi într-o singură cameră, într-o pensiune la munte.”

Fundaţia Hope and Homes for Children România reformează de 15 ani sistemul de protecţie a copilului

Fundaţia Hope and Homes for Children România, reformează de 15 ani sistemul de protecţie a copilului. Până acum, HHC România a închis peste 40 de instituţii locale de tip mamut, ce adăposteau 5069 de copii, copii care astăzi au parte de o viaţă de familie. HHC România şi-a propus, totodată, ca până în anul 2020 să închidă toate orfelinatele din România şi fiecare copil salvat să fie mutat într-un mediu cât mai apropiat de o familie. În momentul de faţă, în ţara noastră mai sunt 159 de centre de plasament în care trăiesc 8.721 de copii.

Biletele pentru Gala Twin Art pot fi achiziţionate online, iar banii vor merge către finanţarea proiectelor HHC România. Mai multe detalii despre eveniment, aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa