Gânduri de 8 martie

TOTUL DESPRE MAME

Sugestii retro pentru Ziua femeii

 

Nu e nicio mirare că în revista, de-acum binecunoscută vouă, SĂNĂTATEA ȘI VIAȚA FERICITĂ” – Revistă ilustrată de medicină populară, higienă socială, educație morală, literatură medicală, Director fondator Dr. Sigmand-Sigma, femeia are un rol central, deși revista se adresa de fapt întregii familii, cu problematici de la mic la mare. Pentru că, ce mai tura-vura, femeia, în toate timpurile, a fost doctorul și psihologul casei. În consecință, o revistă de medicină și educație socială i se adresează în primul rând ei, ca sursă de încredere de a informa întreaga familie. De aceea, în luna martie revista abundă de articole în care gratulează mama și femeia în general (poate că astfel redactorii își mai spală păcatele din restul anului), dar în stilul acelor ani de reconstrucție dintre războaie, cu epitete astăzi desuete, cu tot felul de comparații patetice care acum pentru noi nu mai înseamnă nimic, cu metafore copilărești, fără nicio bănuială că va veni o epocă în care la putere va fi political correcteness-ul, că femeile vor vota și vor munci cot la cot cu bărbații și că se va vehicula termenul de „discriminare pozitivă”.

Pentru că tot este 8 martie astăzi, am selectat pentru voi câteva fragmente înălțătoare din numerele din martie din 1934 și 1938, pe care, știind deja cam cum era privită femeia în epocă, ar trebui să le privim cu maximă înțelegere, cu un surâs și să apreciem un pic mai mult lumea în care trăim astăzi.

 

„Mama – izvor de vitalitate”, un articol semnat de Dr. Eugen

„În chinuri și mari emoții se săvârșește misterul f a c e r e i! În aceste momente, femeia dovedește puteri nebănuite ale corpului și ale sufletului. În curajul ei de jertfire de sine și de devotament al mamei născătoare se arată eroismul ei mai de preț, mai sublim decât al bărbaților. Femeia trăiește pentru copilul ei. Mama este patria, este refugiul copilului. Oricât de îndepărtat ar trăi fiul de casa lui părintească, mama îi rămâne icoana vieții la care el se gândește și se închină. Gândul la mama lui îi dă putere de muncă. Femeia este isvorul energiei eterne, din care se adapă omul pentru a avea curagiul de a lupta, de a munci, de a trăi. Prin funcțiunile ei biologice femeia este mai puternică trupește și sufletește, ea suportă cu mai mult eroism durerile decât bărbații. Precum în sânul ei germinează sămânța viitorului, tot așa în sufletul ei sălășluiește duhul tainic al sentimentului de mamă, vecinic gata să se jertfească pentru copiii ei.”

Ei, v-a emoționat? Ia să vedem cum sună „Cele zece porunci de ZIUA MAMEI”, astea sigur vă vor merge la inimă, și acum nu glumesc. Puteți să pregătiți un pachețel de șervețele.

 

  1. Scutește în această zi pe mama ta de orice oboseală, ca să aibă și Ea o zi de sărbătoare!
  2. Împodobește-i odaia dis-de-dimineață cu flori!
  3. Scrie-i câteva rânduri duioase dacă e departe și trimite-i un mic dar!
  4. Iar dacă e plecată pentru vecie, mergi la mormânul Ei și împodobește-i locul de odihnă cu gingașele flori de primăvară!
  5. Dacă cunoști vreo Mamă trudită sau în mizerie, du-te de o mângâie și ajut-o, dacă poți!
  6. Adu-ți aminte de mamele bolnave din spitaluri, cele părăsite în aziluri, ajută-le, consolează-le!
  7. Dacă întâlnești o mamă gârbovită de ani arată-i o mică atențiune, scutește-o de a duce o povară, dă-i tot sprijinul!
  8. Poartă-te cinstit, frumos, ca să faci cinste mamei tale. Nu fă nimic urât, ce ar pricinui durere și rușine mamei tale.
  9. Leagă-te cu jurământ, că o vei susține în totdeauna, că-i vei fi vecinic recunoscător.
  10. Leagă-te prin jurământ, că-ți vei cinsti mama cât timp vei trăi!

 

Destul de triste aceste îndemnuri (porunci sună prea dur), și curios este că nu spune nicăieri nimic de iubire. Bineînțeles, iubirea ar putea fi inclusă în toate aceste gesturi pe care e îndemnat cititorul să le facă, dar totuși…

Dar hai mai bine să ne înveselim cu câteva sfaturi de primăvară, în spiritul revistei: 

„Precum soarele strălucește pe cer și dă sănătate și putere, tot astfel și tu femeie fii un soare în casa ta. Fii veselă și vei înveseli pe ceilalți ai casei. Soțul tău, copiii tăi, au nevoie de soare, nu de nori, au nevoie de un chip vesel, nu de o mutră posomorâtă.

Bucură-te de orice floricică, de orice fir de iarbă, de orice bobocel, de razele de soare, și vei vedea ce frumoasă este viața!”

P.S. Pentru a respecta adevărul istoric, ar trebui să ne amintim că data de 8 martie a devenit Ziua femeii la începutul secolului trecut, la inițiativa partidelor socialiste și a grupărilor feministe care militau pentru drepturi egale pentru femei și bărbați. Mai târziu, această sărbătoare s-a răspândit și s-a îndulcit, așa cum dovedesc și florile de pe biroul nostru, nu-i așa?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa