Să nu repeți greșelile mamei tale

Iulia Mirică
Greșelile mamei

Cu siguranță că mama ta a fost cea mai bună. Și este o persoană cu atât mai specială pentru că te-a crescut. Dar, cu toate acestea, probabil că sunt câteva lucruri pe care vrei să le faci diferit, atunci când vine vorba de copiii tăi, față de cum a procedat ea cu tine. Greșelile mamei tale – sau ceea ce consideri tu că sunt greșeli – nu ar trebui să fie și greșelile tale.

Poate ai observat deja unele lucruri pe care nu ai vrea să le faci în raport cu cel mic și ți se pare că sunt atât de familiare, tocmai pentru că sunt greșelile mamei tale. Din momentul în care le observi, poți începe să conștientizezi de ce reacționezi așa în fiecare situație dată și să-ți modifici comportamentul, astfel încât să întărești relația dintre tine și copil, nu să-l îndepărtezi pe cel mic.

1. Păstrarea aparențelor

Trebuie să recunoaștem că mamele noastre erau mai mult preocupate de aparențe. Cum arată copilul când iese pe stradă, cum arată casa de curată și de pusă la punct în caz că-i trec pragul vecinii sau chiar și copiii acestora. Dar s-ar putea ca tu să nu fii de acord cu această perspectivă. Nu se va supăra nimeni dacă ai câteva vase în chiuvetă sau hârtii pe masă. Copiii nu ar trebui să păstreze aceste aparențe și să depună eforturi pentru a-i impresiona pe alții tot timpul.

2. Nu te murdări!

S-ar putea ca mama ta să fi încercat să perpetueze ideea că a te murdări e ceva foarte rău. Însă copiii funcționează perfect și dacă merg prin noroi, se rostogolesc toamna prin frunzele căzute sau sar în bălți. Probabil că erai pedepsită dacă îți murdăreai hainele. Copiii cresc mai repede decât pot uza hainele. Deci, cui îi pasă dacă blugii trec printr-o duzină de spălări suplimentare? Distracția imediată este mai importantă decât păstrarea hainelor ca noi.

3. Accidentele sunt normale

Te certa mama ta atunci când vărsai paharul cu lapte? Îți zicea mereu să fii atentă, să te gândești la ceea ce faci? Ideea este că micuții au nevoie să le amintești să fie atenți, dar nu trebuie să le zici că vărsatul laptelui este un lucru rău. Accidentele se întâmplă, dar păstrează vederea de ansamblu.

4. Discuții despre orice

Îi poți da sfaturi celui mic atunci când ți le cere. Și poți spune doar „ce situație urâtă”, atunci când asta vor să audă. Mama ta se poate să fi fost orientată către rezolvarea problemelor. Iar atunci când te plângeai de un anumit lucru te întreba cum ai rezolvat sau de ce nu ai insistat mai mult. Dar tu îți doreai ca cineva să empatizeze cu tine. Așa că această cerere constantă de rezolvare a problemelor s-ar putea să îndepărteze copilul de tine, atunci când el caută altceva.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa