Moş Nicolae, aşteptat în toate colţurile lumii de copii!

Raluca Dumitrică
Istoria lui Mos Nicolae / Totul despre mame
Sinterklaas ajunge în Olanda cu vaporul, venind din Spania

Faima lui Moş Nicolae face ca ghetuţele multor copii din întreaga lume să fie aliniate la unison

Istoria lui Mos Nicolae / Totul despre mame
Sinterklaas ajunge în Olanda cu vaporul, venind din Spania

Sankt Nikolaus, Saint Nicholas, Szent Mikulás, Tinkunaco, San Nicola, Shën Kolli, Sinterklaas sau Saint Nicolas. Cam aşa îi spun Sfântului Nicolae, întruchipat de Moş Nicolae, locuitorii mai multor ţări de pe glob, precum Germania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Argentina, Italia, Albania, Aruba sau Franţa. Aici, Moşul este aşteptat cu sufletul la gură nu numai de copii, ci şi de adulţii care petrec şi se bucură cot la cot cu cei mici în această zi de sărbătoare.

Povestea lui Moş Nicolae, nu doar un basm

Deşi povestea lui Moş Nicolae nu este chiar o simplă poveste, ci un fapt real, aproape toate datele care au rămas în istorie în legătură cu Moşul sunt învăluite într-o aură de basm, astfel încât te poţi aşeza liniştită pe canapea să îi depeni celui mic amanuntele legate de viaţa acestuia. Şi, cum pe cei mici îi fascinează orice ţine de lumea basmului, vor fi mai mult ca siguri captivaţi de faptele Moşului. Acesta e cunoscut drept un orfan ce a ales să-şi dea averea, moştenită de la părinţii săi bogaţi, celor mai puţin înstăriţi şi care a preferat să rămână anonim în momentul înfăptuirii lucrurilor bune. Anonimitatea a putut fi păstrată până la un punct, când un tată sărac, care nu avea posibilitatea de a îndeplini cutuma vremii şi de a le face celor trei fete ale sale zestre, l-a surprins pe Nicolae noaptea, când lăsa pungi cu bani în încălţămintea sau în şosetele puse de fetele sale la uscat, lângă foc. De aici, de altfel, a început şi obiceiul pregătirii ghetuţelor în seara de 5 spre 6 decembrie, ca Moşul să le poată pune cadouri tuturor celor care îl aşteaptă.
Minunile pe care Nicolae se spune că le-ar fi făcut în timpul vieţii, dar şi după moartea sa, pentru a-i apăra pe copii, şi poveştile care s-au răspândit în întreagă Europa creştină i-au conferit acestuia aura de protector al celor mici. Generozitatea şi bunătatea acestuia s-au îndreptat nu numai asupra copiilor, ci şi asupra adulţilor, iar legendele care l-au înconjurat pe Nicolae au făcut ca el să devină şi ocrotitorul studenţilor, al orfanilor, al marinarilor şi călătorilor, al muncitorilor, al fetelor tinere, dar şi al celor pedepsiţi pe nedrept.

6 decembrie, ziua în care încep în multe ţări festivităţile de Crăciun

Mannala de Mos Nicolae / Totul despre mame
Mannala, prăjitura de Moş Nicolae în Franţa

Moş Nicolae este aşteptat în foarte multe ţări de pe glob, obiceiurile locale fiind deopotrivă interesante şi înduioşătoare. În Polonia, ziua de 6 decembrie marchează şi începutul sărbătorilor de iarnă, iar Dzien Świętego Mikołaja sau ziua lui Moş Nicolae începe în noaptea dinainte, când copiii îşi pregătesc şosetele sau încălţămintea pentru a le găsi pline, a doua zi, cu fructe şi nuci. Tot în această zi, copiii îi scriu lui Moş Nicolae ce cadouri ar vrea să primească de Crăciun, iar în Ajun scotocesc febril sub bradul împodobit, să vadă dacă dorinţele le-au fost îndeplinite.

Şi în Franţa venirea Moşului este aşteptată cu nerăbdare de copii, care ascultă curioşi povestea lui  Moş Nicolae şi participa alături de bunici sau de părinţi la pregătirea unor dulciuri tematice. Printre acestea se numără turta dulce sau mannala, o brioşă despre care se spune că are forma Moşului sau a unor copii salvaţi de Moş Nicolae din mâinile unui măcelar rău, Père Fouettard.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fel şi chip în Italia, tradiţiile fiind diferite în funcţie de regiune. În Nord, bunicii se costumează în Moş şi le aduc copiilor cadouri, printre care se află dulciuri şi mici surprize, în Sud copiii primesc pâinici intitulate Pani di San Nicola, în timp ce în zona de Est, copiii se trezesc în dimineaţa zilei de 6 decembrie înconjuraţi de cadouri surpriză din partea Moşului.

În Olanda, Moş Nicolae, ajutat de Zwarte Piet, ajunge direct din Spania, cu vaporul. Evenimentul are loc la jumătatea lunii noiembrie şi este atât de important, încât aproape toate oraşele găzduiesc parade similare, în care Moşul este aşteptat cu entuziasm de localnici. Patiseriile nu mai prididesc cu vânzarea unor biscuiţi speciali, intitulaţi speculaas, în timp ce copiii se întrec în a-i cânta Moşului cântece de sezon, ca să primească, în seara de 5 decembrie, daruri în ghetuţe.

În ţara noastră copiii îşi pregătesc încălţările de cu seară, pentru ca Moş Nicolae să le lase cadouri în ele pe timpul nopţii. Deşi într-o vreme se vehicula ideea că Moşul le poate lăsa copiilor neascultători câte o nuieluşa în ghete şi în cizme, inima mare a Moşului nu a putut să îngăduie oferirea unor astfel de cadouri, iar copiii s-au bucurat numai de daruri unul şi unul. Şi la noi tradiţiile diferă în funcţie de regiune, iar în popor Sfântului Nicolae este cunoscut drept Sân Nicoară. Tot în popor Moşul este aşteptat pe un cal alb, care simbolizează prima zăpadă, în timp ce în unele locuri se spune că, dacă ninge în ziua e 6 decembrie, înseamnă că Moşul şi-a scuturat barba lui stufoasă, iar acesta este semnul că iarna poate începe.

Moş Nicolae, responsabil pentru apariţia lui Moş Crăciun

Cadouri de la Mos Nicolae / Totul despre mame
Cadourile, numitorul comun al celor doi Moşi

Alături de Moşul sărbătorit pe 6 decembrie, copiii îl îndrăgesc şi pe Moş Crăciun, cel care vine peste două săptămâni şi jumătate de la primirea cadourilor în ghete. Cu toţii îl putem identifica dintr-o mie pe moşuleţul rotofei cu barbă albă şi haine roşii, care ne lasă daruri sub bradul frumos împodobit de Crăciun. Nu toţi ştim, însă, că Moş Nicolae este responsabil pentru apariţia în vieţile noastre a acestui personaj generos, pentru că, la origine, Moş Crăciun este tot Moş Nicolae. Deşi renumele lui Nicolae reuşise să ajungă în aproape toată Europa, în secolul al XVI-lea povestea sa începuse să-şi piardă din popularitate. După Revoluţia din America secolului al XVIII-lea, însă, lucrurile au început să se schimbe, iar Moşul acăpătat noi valenţe. Răspunzători pentru transformarea lui Moş Nicolae în Moş Crăciun au fost coloniştii olandezi, care ajunseseră în actualul New York, denumit, pe atunci, New Amsterdam. Aceştia au revigorat povestea şi semnificaţia Sfântului Nicolae, pe care l-au şi numit patron al statului New Netherland (azi, statul New York) şi al oraşului New Amsterdam. Deoarece în olandeză Moşul era cunoscut drept Sinterklaas, de aici şi până la denumirea de Santa Claus (Moş Crăciun) a fost doar un pas. Putem fi, aşadar, bucuroşi că Moş Nicolae s-a mai gândit o dată la copii şi s-a hotărât să-i bucure din nou, venind a doua oară mai încărcat, cu sania plină şi cu zăpadă din belşug.

 

Acum, că ştiți totul despre Moş Nicolae, ne spuneți şi nouă ce v-a lăsat anul acesta în ghete?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa