Rețelele de socializare și părinții. Care e cel mai periculos efect al faptului că postezi frecvent?

Monica Gaina

Cu atâţia prieteni şi urmăritori care postează şi, da, se laudă cu copiii şi vieţile lor pe rețelele de socializare, avem impresia că trebuie să ținem cumva pasul. Cum ne afectează postările în exces făcute pe Facebook sau Instagram? Şi, mai important, cum îi afectează pe copii? Mai multe despre aceste aspecte explică într-un articol Mackenzie Dawson de la Parents Magazine.

Postări şi like-uri

Te uiţi pe Facebook la fotografiile cu copii, câini sau vacanţe pe care le-ai postat tu sau prietenii şi vezi dintr-o dată o imagine cu o oliţă, plus rezultatul activităţii copilului şi un status care spune: “Prima dată la oliţă!“, scris de mândrul părinte. Poza în cauză primeşte o mulţime de like-uri, celebrând astfel momentul magic la care toţi au fost părtaşi, fie că au vrut, fie că nu. Cândva, lucrurile care se întâmplau în familie, rămâneau acolo. Generaţiile trecute de părinţi, cu precădere mamele, trebuiau să îşi înghită frustrările şi să le ascundă sub un zâmbet şi un “Totul este în regulă!”.

Părinţii moderni însă trăiesc într-o lume de update-uri şi upload-uri despre cum cresc copiii, pe care le pun la dispoziţia a sute, câteodată mii de persoane, de la prieteni apropiaţi, colegi de serviciu, până la persoane pe care le-au întâlnit de câteva ori sau deloc.

Ce spun studiile

În urma unui studiu al Parents Magazin, realizat pe un eşantion de mai mult de 2.000 de respondenţi,79 la sută au afirmat că alţi părinţi share-uiesc prea multe pe reţelele sociale în timp ce doar 32 la sută au fost de părere că ne arătăm prea mult pe noi înşine acolo. Părinţii gândesc diferit însă. De exemplu, în timp ce unii consideră că nu este în regulă să postezi o fotografie cu copilul în lenjerie intimă, alţii nu au nimic împotrivă. De fapt, abia începem să înţelegem cum îi afectează postatul în exces pe copiii din această primă generaţie a like-urilor fericite de pe Facebook, Twitter şi Instagram. Şi nu ai cum să nu observi cum micuţi de 3-4 ani pozează cu nonşalanţă.

Nevoia de faimă

Chiar dacă majoritatea părinţilor vine dintr-o perioadă în care folosirea calculatorului era limitată, copiii din ziua de astăzi cunosc puterea pe are o deţine media, unde fiecare poate fi un star. „Să faci şi să postezi fotografii, selfie-uri şi, în general, democratizarea de pe Youtube îi fac pe copii dornici de faimă mai mult decât în anii trecuţi”, explică psihologul Kaveri Subrahmanyam, director al Laboratorului de Media şi Limbaj din cadrul Universităţii de Stat din Los Angeles.

În cadrul unui studiu efectuat cu copii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 13 ani, unii având şi alţii nu profile pe internet, s-a observat că primii îşi doreau să fie faimoşi mai mult decât cei din a doua categorie. Incredibil este faptul că mulţi copii de vârstă mică întreabă câte „like”-uri au primit postările cu ei. Alţii însă se pot supăra din cauza obiceiului părinţilor de a posta.

„Copiii văd intimitatea în moduri diferite, spune Patrick Riccards, tată a doi copii, din Princeton, New Jersey. Fiul nostru în vârstă de 9 ani se ascunde când află că am încărcat o fotografie cu el pe Facebook ori că mătuşa a postat de ziua lui o fotografie de când era mic. Vrea să trăiască altfel viaţa.” Riccards spune că fiica sa, de 7 ani, este complet diferită: „Arde de nerăbdare să apară pe reţelele sociale. Fie că fotografiez ori râd la ceva ce spune, mă întreabă „O să pui asta pe Facebook?” după care se interesează de comment-uri celorlalţi.”

Nu doar copiilor le place atenţia

Bineînţeles că nu doar copiilor le place atenţia. Unii părinţi spun totul pe internet despre viaţa lor, problemele din timpul alăptării şi depresia post-partum, etc. Cu toate că aceste postări sunt inocente, nu avem cum să nu ne întrebăm oare ce vor crede copiii despre ele atunci când vor creşte. „Îmbrăţişând aceste unelte atât de puternice am pierdut din vedere implicaţiile. Înainte, toate lucrurile erau secrete. Acum totul apare pe internet, spune Michael Rich, director al centrului de Media şi Sănătatea Copilului din cadrul spitalului pentru copii din Boston. Înainte de a posta ar trebui să ne gândim ce va crede copilul când va creşte despre o fotografie de când era bebeluş şi se afla într-o situaţie mai puţin plăcută, iar părinţii, în loc să îi sară în ajutor, au luat o pauză ca să facă o fotografie haioasă şi să o posteze pe Instagram.”

Laudă fără frontiere

Înainte, lauda se făcea în persoană şi exista o limită în ceea ce privea persoanele care urmau să afle despre asta. Acum, audienţa este maximă, iar lauda în sine o artă. 60 la sută din respondenţii la sondajul menţionat anterior sunt de părere că părinţii se laudă prea mult pe reţelele de socializare. Bineînţeles că este o diferenţă între a ne lăuda din când în când sau a posta lucruri care ar bucura orice părinte, cum ar fi primii paşi ai copilului, şi o mulţime de update-uri zilnice. Unii părinţi par că vor fie să îşi creeze o mai bună imagine de sine sau să le creeze una copiilor.

Deşi este prea devreme pentru a cunoaşte efectele pe care apariţia pe reţelele de socializare le poate avea, experţii sunt de părere că nu poate fi prea sănătos pentru copii. Nu atât din cauza a ceea ce postează părinţii, ci a timpului petrecut online. „Reţelele de socializare sunt foarte bune. Putem împărtăşi instant lucruri cu prietenii aflaţi la foarte mare depărtare, explică dr. Catherine Steiner-Adair. Fenomenul devine însă îngrijorător atunci când părinţii se îndepărtează de viaţa de familie, pierduţi în telefon şi ecrane, iar copiii se simt neglijaţi şi singuri.”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa