România are nevoie de moașe astăzi mai mult ca niciodată!

TOTUL DESPRE MAME

Ziua Internațională a Moașei și Lansarea Asociației Moașelor Independente din România

Asociația Moașelor Independente din România (AMI), organizează sâmbătă, 11 mai 2013, între orele 14:00 – 19:00, la Muzeul Țăranului Român (Club), simpozionul „România Mileniului III are nevoie de moașe” – prin care celebrează atât Ziua Internațională a Moașelor, cât și lansarea AMI.

 

Înființată la începutul anului 2013 de către un grup format din 10 moașe cu multă experiență și 5 studente ale FMAM – UMF Carol Davila, AMI dorește sa aducă în prim plan importanța profesiei de moașă. Scopul AMI este promovarea sănătății femeilor, nou-născuților, familiei lor și întregii comunități prin dezvoltarea și susținerea profesiei de moașă în România.

Ziua Internațională a Moașei a fost propusă pentru prima dată de Confederația Internațională a Moașelor (ICM) la Conferința Moașelor din Olanda în 1987. Patru ani mai târziu, 50 de țări din lume au materializat propunerea și cu acceptul și recunoașterea OMS au ales data de 5 mai. De atunci, în fiecare an, în această zi, lumea întreagă este rugată să se concentreze pe rolul jucat de moașe în societate.

În fiecare an, ICM propune o temă de campanie pentru a furniza un apel motivant la acțiune. În următorii ani, până în 2015, ICM lansează tema globală „Lumea are nevoie de moașe astăzi, mai mult ca niciodată” (The World Needs Midwives Today More Than Ever) .

 

Rolul moașelor în societate

Moașele sunt parte din cultura si tradiția popoarelor din întreaga lume. Moașa acestui mileniu are în plus față de cele tradiționale o licență obținută prin parcurgerea și absolvirea unui program de învățământ universitar adecvat și acreditat. Prin urmare, ea trebuie recunoscută drept un profesionist responsabil care lucrează în parteneriat cu femeia însărcinată și în colaborare cu ceilalți profesioniști ai sănătății. Moașa poate oferi îngrijirea, asistența și consilierea necesară în timpul sarcinii, la naștere și în perioada lehuziei, atât femeii cât și nou-născutului, atunci când se derulează totul în parametri fiziologici. De asemenea, este instruită să recunoască eventualele complicații ce pot apărea atât la mamă, cât și la nou-născut și cunoaște măsurile de urgență necesare ce trebuie practicate până la venirea specialiștilor avizați pentru astfel de situații.

Moașa are un rol important în promovarea sănătății atât a femeii gravide, cât și a familiei acesteia și a întregii comunități. Ea are, de asemenea, cunoștințele necesare pentru a susține cursuri de educație pre și postnatală, îngrijire nou-născut, parenting, planning familial și educație sexuală. Prin definiție, ea este un furnizor de sănătate cu un potențial mare, educat să lucreze în echipă, fiind astfel pe deplin capabilă să participe la planificarea și dezvoltarea politicilor de sănătate în beneficiul populației.

În opinia AMI moașele sunt importante în societate pentru că:

– ajută femeile și familiile acestora să înțeleagă importanța îngrijirii prenatale, reducând astfel costurile și îmbunătățind procesul nașterii;

– promovează înțelegerea normalității procesului de naștere, reducând astfel nevoia de medicamente și intervențiile inutile și costisitoare;

– dețin abilități de comunicare, contribuind astfel la creșterea stimei de sine a femeii și îmbunătățirea relațiilor din familie;

– promovează alăptarea, reducând astfel bolile infantile și crescând atașamentul mamă-copil;

– respectă, în tot ceea ce întreprind, demnitatea umană, valorile și credințele culturale individuale.

Profesia de moașă este autonomă și este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-și rădăcinile încă din vremuri străvechi.

Conform ICM, autonomia îi permite stabilirea și controlul standardelor educației, formării și practicii moașelor astfel încât calitatea actelor medicale întreprinse de acestea să fie una la cel mai înalt nivel, bazându-se pe cercetare științifică și respectând codul etic și deontologic.

În multe țări din lume, femeile însărcinate beneficiază de îngrijirea unei moașe, existând studii ce demonstrează că în astfel de cazuri  necesitatea intervențiilor (medicație, manevre traumatizante, intervenții chirurgicale) au scăzut vertiginos. De asemenea, s-au constatat beneficii privind atașamentul mamă-copil, lactația naturală și, nu în ultimul rând, sănătatea psihică a celor doi și implicit a familiei întregi.

În România, această profesie este de departe ignorată, lucru care produce o insatisfacție mare în rândul moașelor care doresc cu adevărat să ofere sprijin comunității. Mai mult decât atât, această situație nu numai că este în detrimentul sănătății femeilor, dar le și privează de dreptul de a alege să nască natural cu o moașă.

În contextul de mai sus, AMI organizează acest simpozion la care vor participa moașe, medici, mămici, tătici, gravide și personalități care susțin această profesie.

 

Mai multe detalii despre simpozionul „România Mileniului III are nevoie de moașe” organizat sâmbătă, 11 mai 2013, între orele 14:00 – 19:00, la Muzeul Țăranului Român (Club), găsiți pe site-ul Asociației Moașelor Independente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa