Tu ştii ce face copilul tău pe Facebook?

Raluca Dumitrică
facebook-totul-despre-mame

Chiar dacă ai încredere în copilul tău, uneori lucrurile pot scăpa de sub control pe Facebook. 900 de apeluri pe WhatsApp, zeci de sms-uri şi apeluri telefonice la toate orele din zi şi din noapte de la bărbaţi din România, dar şi din toate colţurile globului (Jamaica, Oman, Spania, SUA, Italia) m-au făcut să mă gândesc dacă nu e ceva în neregulă cu numărul meu de telefon. Şi am avut mare dreptate.

Într-un moment de maximă inspiraţie şi de calm, asta după ce aproape că ţipam la omul aflat de partea cealaltă a telefonului când mă lua cu „bună, scumpete/păpuşă/iubita/honey/sweetie”, am aflat ce se ascundea în spatele acestei avalanşe de comunicare. O fată postase pe Facebook, la datele ei de contact, numărul meu de telefon, iar pozele semilascive pe care le încărca pe wall-ul personal, precum şi lipsa oricărei restricţii în a primi noi prieteni în listă, i-au determinat pe indivizii cu pricina să interpreteze într-un alt fel toată situaţia şi să vrea să intre în legătură cu domnişoara. Am aflat toate astea ţinând de vorbă la telefon un tinerel din Brăila care s-a emoţionat şi mi-a descris de-a fir a păr profilul răspândacei, eu am luat legătura cu ea, descoperind cu stupoare că era vorba de o minoră de 15 ani dintr-un sat ieşean, care a format la întâmplare combinaţia de cifre pe post de telefon, dar, vai, a ieșit fix numărul meu.

Tragicomic

Toată această poveste ar părea, la prima vedere, o întâmplare amuzantă şi atât. Mai ales că unii dintre apelanţi, cei din România, aveau iniţial o voce guturală şi cu modulaţii, ce se schimba brusc într-una speriată şi cu inflexiuni moldovenesco-ardeleneşti atunci când, exasperată, apăsam butonul difuzorului şi în peisaj intra şi vocea soţului meu.

Drama a apărut în momentul în care am luat la puricat pe Facebook numerele celor care m-au apelat şi, fiind asociate cu profilul lor, acestea mi-au furnizat surprize de proporţii. Ba erau tinerei de până-n 18 ani, cu coşuri pe faţă, pieptul dezgolit şi freza plină de gel, ba erau domni respectabili, cu soţie şi copil, ba pensionari serioşi şi a căror mimică nu lăsa să se vadă altceva decât un munte de seriozitate.

Tristeţea m-a cuprins de-a binelea când am văzut şi ce postau prietenii pe peretele de Facebook al minorei în cauză: filmuleţe erotice, poze deocheate şi îndemnuri la luptă ale unor organizaţii teroriste. Iar strecurate prin pleiada de anomalii se găseau, când şi când, mesaje ale mamei fetei, plecată la muncă în altă ţară, care îşi striga dorul pentru copilul său şi care îi transmitea cât de greu îi e printre străini.

Aparenţele înşală

Pe lângă toate astea, cu o minimă activitate online de Sherlock Holmes am găsit numele şi prenumele real al fetei, al mamei şi al surorii ei, localitatea de domiciliu, şcoala absolvită şi liceul la care tocmai a intrat, rude, prieteni apropiaţi, vechi şi noi colegi. Mă gândesc cu groază, aşa cum ar face-o orice mamă, că oricine îi putea face o vizită oricând puştoaicei.

Iar, înainte de a-mi zice că exagerez, vă spun următoarele: cel mai recent studiu publicat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane ne arată că în România anului 2014 au fost identificate 757 de victime, victimele din mediul rural predomină, lipsa educaţiei e unul dintre factorii principali ai intrării victimelor în trafic şi un număr semnificativ de minori cu vârste între 14 şi 17 ani ajung victime ale traficului de persoane şi minori.

Spre final vă mai rog doar să fiţi mai atenţi la comportamentul celui mic în online şi să aruncaţi mai mult decât un ochi în profilul de Facebook al copilului vostru, ca să preîntâmpinaţi o tragedie. E un efort aproape nesemnificativ, dar cu rezultate uriaşe.

Dacă vrei să citești mai multe despre siguranța copilului tău pe internet mai poți citi și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa