Viața cu bebe. 5 lucruri pe care le-am luat în calcul și 5 neprevăzute

Alexandra Constantin
Viata cu bebe

Nu degeaba se spune că meseria de părinte este printre cele mai complicate, dar şi cea mai frumoasă din lume. Împlinirile de care ai parte zi de zi şi zâmbetul celui mic sunt doar câteva dintre aspectele care îţi dau putere şi te ajută să mergi înainte, chiar şi atunci când la capitolul ,,somn” rămâi cu multe restanţe, iar răbdarea îţi este nu de puţine ori testată până dincolo de limite.

Gândurile şi temerile pe care le are orice mămică au început să apară încă de la vederea celor două liniuţe ale testului de sarcină. Cum să fac să fie bine pentru mine şi pentru bebe, ce schimbări trebuie să fac în alimentaţie ca cel mic să se dezvolte sănătos? Şi uite aşa a pornit drumul care astăzi a dus la îndeplinirea uneia dintre cele mai mari dorinţe, anume aceea de a deveni mamă. Dar cum nu mereu socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg, viaţa cu bebe a presupus nu numai lucruri pe care le prevedeam, ci şi de unele care ne-au luat prin surprindere, cum sunt cheltuielile pe care le-am avut cu bebeluşul.

Acest articol conține plasare de produse

Pentru o parte dintre acestea eram pregătiţi, mai ales că am aflat despre ele de la prietenii care aveau deja copii sau de pe nenumăratele pagini online ale mămicilor. Cu toate acestea, au apărut şi alte cheltuieli pentru care nu eram pregătiţi şi care uneori aproape că au forţat bugetul. Bine că măcar de acest stres în plus pot scăpa acum viitorii părinți, pentru că se fac lucruri deștepte pentru ei pe piața financiară. O soluție care să-i scape de eventualele cheltuieli neprevăzute este să-și achiziționeze cardul de la Banca Românească, prin care poți plăti pe loc orice cumpărătură în valoare de peste 200 de lei, iar la POS ești întrebat dacă vrei 3, 6, 12 sau 18 rate. Acest sistem de rate este valabil în orice magazin, iar cu acest card poți plăti oriunde în lume. Un card deștept, nu?

Dar să vă spun la ce m-am așteptat și la ce nu la începutul vieții cu bebe

La capitolul cheltuieli prevăzute, la noi s-au încadrat cele ce ţin de lucrurile de care are nevoie bebeluşul încă din primele zile când este adus acasă. Anume pătuţul pe care i l-am căutat luni bune în magazine, dar şi căruciorul potrivit vârstei lui. Şi ca totul să fie pregătit pentru bebe, o parte din bugetul familiei a fost alocat şi curăţeniei şi reorganizării locuinței. Vorba aceea… să fie totul curat şi igienizat pentru venirea pe lume a celui mai important membru al familiei. Tot la cheltuieli prevăzute a intrat şi costul scutecelor (care nu sunt deloc puţine la număr, mai ales în primele luni de viaţă), dar şi cele ce au ţinut de naştere, spitalizare şi tot ce a fost nevoie în maternitate pentru ca cel mic să fie în regulă.

De  cealaltă parte, au apărut cheltuielile pentru care nu am fost pe deplin pregătiţi, dar care au fost necesare pentru bebeluş. La acest capitol a intrat costul analizelor suplimentare pe care le-am făcut în cele nouă luni de sarcină, totul ca să ştim că bebe este bine şi să putem să prevenim din timp posibilele probleme care puteau apărea.

De asemenea, o cheltuială neprevăzută a fost şi cea pentru hăinuţele celui mic, care deşi au dimensiuni reduse au preţuri pe măsură. Nu este o noutate pentru părinţi că o pereche de pantofi pentru copil poate fi uneori la fel de scumpă ca şi cea pentru un adult. Nu mai spun că bebeluşul creşte atât de repede încât hăinuţele trebuie schimbate des, chiar dacă uneori se întâmplă să nu apuce să poarte tot ceea ce i-am cumpărat.

Tot la capitolul cheltuieli neprevăzute au intrat şi cele pentru investigaţiile pe care i le-am făcut celui mic în primele luni de viaţă, recomandate mai mult pentru liniştea noastră, dar şi cele pentru dispozitivele medicale (aparatul de aerosoli, batista bebeluşului, umidificatorul pentru încăperea în care stă bebeluşul) pe care încă nu le-am folosit, dar pe care este mai bine să le ai în casă pentru orice eventualitate.

Mai mult decât prevedeam iniţial am ajuns să dau şi pe produsele de îngrijire pentru cel mic. Şi asta deoarece la o căutare mai amplă pe internet ajungi să vezi că multe dintre produsele de îngrijire pot să conţină ingrediente nu tocmai sănătoase pentru pielea bebeluşului.  Iar produsele care sunt mai sigure din punct de vedere ale compoziţiei tind să aibă preţuri mult mai ridicate. Şi cum sunt folosite zi de zi (ca în cazul unguentului care previne iritaţia de scutec , al gelului de duş şi al şamponului), astfel de produse sunt cumpărate la intervale mici de timp.

De menţionat la capitolul cheltuieli neprevăzute sunt şi cumpărăturile emotive, aşa cum îmi place mie să le numesc. Aici intră jucăriile sau obiectele (cum este şi caruselul muzical pentru păţut) pe care le cumpărăm ca să-l distrăm pe cel mic, dar care de multe ori ajung să nu fie folosite.

Dacă ți s-a părut util acest articol, poți da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa