Magia Crăciunului înseamnă…

Adriana Moscu
magia-craciunului-totul-despre-mame

…să vrei să auzi clinchetul clopoțelului de la gâtul lui Rudolf și să-i convingi și pe ceilalți că l-au auzit

De câțiva ani, am pornit o revoluție personală împotriva misticismului de orice fel și a credințelor în ființe mitice ori supranaturale. Mi se pare că ne răpesc mult timp și ne distorsionează ideile și acțiunile zilnice mai ceva ca cioburule vrăjite din oglinda Crăiesei Zăpezii.

Și pentru că eu și cu religia ne-am cam certat, ca de fiecare dată într-un război trebuie să apară și victime colaterale. Uite-așa, mă trezesc într-o zi că mă ia gura pe dinainte și o întreb pe fie-mea cea mare: „Auzi, Ioana, tu cât o să mai crezi în Moș Crăciun?”

Copilul face niște ochi mari la mine, după care în privirea ei încep să zăresc disprețul. Ca de fiecare dată când mă lasă fără replică după ce spun vreo prostie, mi-o aruncă și acum: „Mama, ce întrebare e asta? E ca și cum te-aș întreba eu pe tine dacă încă îți mai place grișul cu lapte!”

Ooook! Capul între umeri, coada între picioare și stânga-mprejur, Adriana, ți-ai cerut-o și ai primit-o și de data asta. Toată lumea are dreptul să creadă în Moș Crăciun, ce ți-e neclar?

Citește și: Cum fentezi depresia, tristeţea şi melancolia de sărbători?

Renul cu nasul roșul și mama cu nasul lung

La un moment dat, probabil într-una din multele momente din viață în care lucrurile au scăpat de sub control (un control freak știe despre ce vorbesc), am devenit morocănosul de serviciu. Am început să contest tot, să mă supăr pe toți și mai ales pe spiritul sărbătorilor, pe care nu mai reușeam de câțiva ani să-l surprind sau, mă rog, să mă surprindă. Noroc că, între timp, am mai îmbătrânit – deși încă n-am albit – și am înțeles că nu Moșu’ și nici Rudolf cu nasul roșu nu erau vinovați pentru că eu nu mai auzeam clinchetul clopoțelului care vestea sosirea saniei zburătoare. Ci proiecțiile mele false și așteptările nerealiste pe care le aruncasem pe umerii celor din jur de-a lungul timpului. Așa că am șters puțin oglinda vrăjită de praf, am îndreptat-o să nu mai stea atât de strâmbă, și m-am privit în ea cu adevărat, prima oară după mult timp, fără să cred că știu deja ce voi vedea acolo. Când reflexia a devenit clară, am zărit o mamă al cărei nas de Pinocchio începea să se micșoreze. Mi-am spus atunci: “Pe cine păcălesc eu că nu mai cred în Moș, în reni și spiriduși?”

A fost momentul în care mi s-au înroșit ochii și odată cu ei și nasul, atât de tare încât Moșu’ mă putea ușor confunda cu Rudolf. Momentul în care mi-am permis să redevin copil și să îmi las, pe această cale, și fetele să se bucure în continuare de magia Crăciunului. Chiar dacă nu am mai pus niciodată de-atunci întrebări stupide, știu că ele cunosc cine este adevăratul Moș Crăciun (aka, o mămicuță bleguță, bine intenționată și iubitoare, care crește și învață din greșeli împreună și, uneori, de la fetele ei mai înțelepte).

5 metode sigure de a regăsi magia Crăciunului

Magia Crăciunului înseamnă magia de a dărui

După ce am stabilit toate acestea, mi-am dat seama că “magie” nu se referă neapărat la ființe și întâmplări fantasmagorice, ci are mai degrabă de-a face cu magia lucrului bine făcut, a gesturilor frumoase și a faptelor dezinteresate. Și am înțeles c-o să aud întotdeauna clopoțelul magic sunând dacă o să fac toate astea. Așa că, după ce am tot amânat asta pe motiv că nu e timp, m-am oprit din tot ce aveam de făcut și am scos ce nu mai era de folos din șifonier: am umplut 20 de sacoșe cu haine, pantofi, rechizite și cărți de povești și le-am dus unui om de încredere, care le-a distribuit mai departe, acolo unde era nevoie de ele. A doua zi am primit un sms de mulțumire: pentru 16 familii nevoiașe, Crăciunul va fi magic anul acesta.

Să dăruiești, însă, nu se referă întotdeauna la lucruri materiale: poți dărui încă o jumătate de oră din timpul tău copilului, înainte de culcare sau dimineața, devreme. Sau îi poți dărui mărul acela după care plânge că i-e poftă, deși v-ați băgat în pat de 10 minute. Ori îi poți dărui încă un pupic pe lângă cele 100, să fii sigură că îi vor ține bine de cald peste noapte.

Magia Crăciunului înseamnă să trăiești un Crăciun ca pe vremuri

Mi-a plăcut să redescopăr magia Crăciunului, așa că acum mă gândesc și la alte valențe pe care le va căpăta acest cuvânt anul acesta. Cu siguranță va fi magic să punem la cale un Crăciun “ca pe vremuri”. Cum adică? Uite-așa: cu sarmale și cozonaci făcuți în casă! Nu trebuie să ne spetim preparând o oală cu 100 de sarmale și 10 cozonaci, cantitatea finală poate fi suplimentată cu „spiridușii”-bunici sau din piață. Însă pegătirea lor va fi magică – 20 de sarmale rulate de mânuțe mici și un cozonăcel frământat la patru perechi de mâini nu ne va lua mult timp, dar va fi o distracție pe cinste!

Citește și:  8 alternative adorabile la bradul de Crăciun

Magia Crăciunului înseamnă colinde în jurul bradului

Da, putem găsi un milion de variante pe YouTube, dar anul ăsta o să închidem calculatorul și o să cântăm “O brad frumos” a capella. Bine, nu că nu ne-ar ajuta și vocile, avem un bariton bunicel (soțul), o super-soprană wannabe (eu) și două voci cu adevărat cristaline, cu ani de experiență în grupuri corale (ele, fetele). Apoi, ne vom așeza pe jos, sub brad, vom inspira mirosul de cetină și ne vom imagina că suntem într-o pădure magică, unde toți brăduții sunt pregătiți de sărbătoare, așa cum făceam eu, în copilărie.

Magia Crăciunului înseamnă urme de Moș Crăciun peste tot

Păi dacă am decis să credem în magie, apăi să credem până la capăt! Ori vine, ori nu mai vine Moș Crăciun la noi! Un “ho ho ho” misterios, auzit de pe hol când te-aștepți mai puțin, ușa de intrare trântită cu zgomot, urme de barbă albă sau de funingine pe covor (te las pe tine să-ți imaginezi cum le produci, astfel încât să fie cât mai autentice), sau clinchet de clopoțel sunt tot atâtea dovezi indubitabile că Moșu’ a trecut și pe la noi de Crăciun!

Magia Crăciunului înseamnă mesaje cu sclipici

Și ca să le recâștig cu totul încrederea, vom scrie împreună mesaje către Moș. O să profit de o clipă de neatenție și am să presar niște praf de artificii peste slovele lor. Le vom împături, vom ieși afară și le vom da foc – dacă sclipesc și scânteiază, e semn că spiridușii Moșului au recepționat mesajul! 

Citește și:
Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis
Basm de iarnă în Bucovina
Mai crezi în Moş Crăciun?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa