Cumpărături pe eBay pentru mămici și copii. Iată cum funcționează sistemul și care sunt avantajele!

Raluca Dumitrică
Shopping ebay Totul despre mame

Ponturi pentru shopping online şi poveşti interesante despre eBay

În ultimul timp şi eu, dar şi fetele mele primim destul de des întrebarea plăcută, de altfel, „de unde ţi-ai luat chestia asta?” Răspunsul meu este în cele mai multe cazuri „de pe eBay”, așa că m-am gândit să împart cu voi nişte ponturi despre shoppingul acesta extrem de plăcut în cel mai mare magazin online de pe planetă (şi nu glumesc deloc când spun asta), perfect pentru mamele care nu mai au atât de mult timp pentru shopping pe cât şi-ar dori.

eBay, de la o afacere de apartament, la un business fenomenal

eBay este o platforma de licitaţii online în care vânzători individuali sau magazine de tip outlet îşi comercializează produsele noi sau la mâna a doua. Jucării, CD-uri, ghiozdane, rochiţe pentru cele mici şi cele mari, cărţi şi pantofi, mobilă, servicii de croitorie, vouchere sau nume de domenii web, toate se găsesc pe eBay. Introduse în categorii extrem de detaliate şi care includ tot ce se găseşte într-un magazin real, dacă nu şi mai mult, produsele sau serviciile scoase la licitaţie sau cu sumă fixă de tip „buy it now” satisfac cu vârf şi îndesat orice exigenţă.

Lansat în 1995, în San Jose, California, de către antreprenorul Pierre Omidyar şi sub titulatura AuctionWeb, eBay cunoaşte rapid o nesperată popularitate şi ajunge la denumirea actuală în 1997, preluand numele de la Echo Bay Technology Group, firma de consultanţă a lui Omidyar. Astăzi, cu peste 15.000 de angajaţi şi profit de peste 1 miliard de dolari numai în primele două trimestre al anului 2013, eBay domină comerţul online şi nu pare a întâmpina vreo dificultate în a-şi menţine supremaţia.

Să încercăm marea cumpărăturilor cu degetul, pe eBay

Ştiam de mult de existenţa eBay-ului, nu numai din referinţele din cărţi sau din filme, ci şi din recomandările altora de pe internet, dar ideea preconcepută că a face cumpărături online pe eBay este un proces realmente complicat m-a făcut să stau în banca mea şi să prefer cumpărăturile din magazinele reale. După ce am găsit listată chiar pe eBay o păpuşă care dispăruse cu desăvârşire din magazinele noastre reale şi după ce am studiat un pic fenomenul pe diverse forumuri, m-am decis să accesez site-ul din UK, deoarece categoria de produse mi s-a părut a fi mai mare decât cea de pe eBay USA, iar taxele de transport păreau a fi mai mici decât dacă aş fi cumpărat din magazinul de peste Ocean. Nu m-am inşelat deloc. Aşadar, o să vă vorbesc puţin mai mult despre eBay-ul britanic, deşi regulile sunt aceleaşi pentru toate filialele eBay (.it, .de, .fr, .es şi lista poate continua) în ceea ce priveşte procesul watch-bid-win-pay (găsești produsul-licitezi-câștigi-plătești).

Primii paşi pe eBay, doar aparent dificili

Dacă ceva vă face cu ochiul şi vreţi să licitaţi/cumpăraţi, primul pas pentru a începe cumpărăturile pe eBay este să va faceţi un cont pe acest site, urmat de un cont de PayPal, cu ajutorul căruia veţi efectua plăţile după ce aţi câştigat licitaţiile sau aţi cumpărat cu preţ fix produsele dorite. PayPal este cea mai mare şi cea mai cunoscută companie din lume de procesare a plăţilor efectuate în mediul online şi este deţinută, surprinzător sau nu, de eBay. Cu o simplă adresă de e-mail şi un cont în bancă, fără a oferi detalii financiare vânzătorului, orice persoană fizică sau juridică poate să primească sau să trimită bani rapid, facil şi, cel mai important, în siguranţă. PayPal este practic un intermediar între banii cumpărătorului şi vânzător, astfel încât tranzacţia să fie complet sigură şi să fie eliminată până şi cea mai mică suspiciune de fraudă. PayPal oferă şi o garanţie în caz că produsul nu ajunge la destinaţie sau nu corespunde descrierii, aşa că sunteţi în totalitate pe mâini bune.

Cum se fac, deci, cumpărăturile pe eBay?

După ce aveți cont pe eBay și cont de PayPal, pasul următor este să licitaţi cât doriţi pentru ceea ce va interesează, să aşteptaţi încheierea licitaţiei (crescând sau nu preţul în funcţie de mersul lucrurilor) şi, în cazul în care sunteţi fericitul câştigător, să efectuaţi în timp util plata, astfel încât produsul să fie în drum spre voi cât mai repede cu putinţă.

Chilipiruri sau nu pe eBay?

Dacă în ceea ce priveşte produsele cu preţ fix lucrurile sunt destul de clare, în cazul produselor scoase la licitaţie acestea au de cele mai multe ori sume de pornire ce variază între 0.01 şi 0.99 lire. Acest lucru le face extrem de apetisante în ochii cumpărătorilor, dar, cum pe eBay totul este o loterie, puteţi avea bucuria de a câştiga un produs cu această suma incredibilă sau supriza de a-l vedea cum ajunge pe adevărate culmi din punct de vedere al preţului.

Din experienţa personală, produsele care încep de la 0.01 lire sunt cele care se vând pentru sume destul de frumoase, iar vânzătorul este perfect conştient de valoarea produsului şi de posibilităţile sale de a urca pe scara preţului. Cu toate astea, el preferă să înceapă licitaţia de la o sumă atât de mică pentru că taxa pe care eBay o percepe fiecărui vânzător în parte (ca orice afacere, trebuie să existe şi o taxa undeva) diferă fix în funcţie de această sumă de pornire a licitaţiei. La polul opus chilipirurilor se numără vânzările record, aşa cum a fost avionul Gulfstream II, vândut în 2001 pentru suma de 49 de milioane de dolari.

4 ponturi pentru o experienţă plăcută de shopping pe eBay

V-a prins microbul eBay? (Ah, dacă aș putea să vă arăt pentru ce rochie am licitat cu succes zilele trecute – neagră, vintage, superbă, în valoare de 0,99 lire – n-ați mai avea scăpare.) Atunci până la deţinerea aproape completă a tainelor sale nu mai este decât un pas (şi ceva experienţă, bineînţeles). Ca să ajungeţi să înţelegeţi mai bine fenomenul eBay, însă, vă ofer mai jos câteva ponturi pentru o experienţă plăcută de cumpărături.

1. Trimiteţi mesaje vânzătorului cu privire la livrare – chiar dacă în listarea produsului nu se specifică faptul că vânzătorul este dispus să trimită articolul şi în România, luaţi-vă inima în dinţi şi scrieţi-i un mesaj politicos în care să-l întrebaţi dacă poate face o excepţie şi care ar fi costul transportului, în cazul unui răspuns favorabil.

2. Orice neclaritate trebuie lămurită cu vânzătorul înainte de încheierea licitaţiei. Fie că vreţi nişte măsurători speciale pentru articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, fie că solicitaţi date tehnice suplimentare în cazul produselor electrocasnice sau de alt gen, fie că aţi vrea să ştiţi dacă biletele pentru concerte sau meciuri de fotbal sunt sau nu nominale. Sau chiar dacă vreţi să cumpăraţi o carte pe care vânzătorul a listat-o ca nouă şi nu aveţi chef să vă treziţi cu sublinieri sau cu urme de degete lipicioase în ea.

3. Ratingul cumpărătorului spune mult despre tranzacţia finală. Dacă printre evaluările primite se numără câteva păreri negative sau neutre, este posibil să vă treziţi şi voi cu o astfel de dezamăgire, aşa că riscul va aparţine. E adevărat că sunt şi cumpărători extrem de pretenţioşi şi de dificili, aşa încât vânzătorul chiar n-are nicio vină, dar un pic de precauţie nu strică când faceţi shopping.

4. Când vă doriţi cu adevărat un anumit produs, cea mai bună tactică este să licitaţi maximul propus în ultimele 10 secunde ale licitaţiei, pentru a avea certitudinea că sunteţi câştigător. De multe ori mi s-a întâmplat să fiu surclasată fix în ultimele secunde şi de-atunci m-am prins şi eu că pe planeta asta sunt destule persoane vigilente, care au înţeles perfect sistemul de funcţionare al eBay-ului. Asta nu exclude, însă, şi norocul de a fi singurul care licitează pentru un produs, poate chiar unul valoros, ceea ce te va face să jubilezi la finalul licitaţiei.

Dacă ar fi să comparăm dispariţia misterioasă din galantare a anumitor produse cu tainele din Triunghiul Bermudelor, atunci eBay este o rezolvare concretă a acestui mister: lucrurile nu dispar definitiv, ci se regăsesc pe eBay. Aşadar, dacă n-aţi mai apucat să puneţi mâna pe ultima colecţie de designer customizată pentru mass-market sau nu mai găsiţi nicăieri caseta din copilărie cu celebrul boy-band New Kids on the Block ca să o arătaţi, nostalgic, copiilor, atunci eBay vă rezolvă garantat. Reamintesc faptul că pe eBay se poate vinde aproape orice, iar bucuria de a găsi un produs pe care nu credeai că vei mai pune mâna vreodată este nepreţuită. Şi, dacă preţul este unul derizoriu, bucuria este cu atât mai mare. Încercaţi şi voi, atât postura de cumpărător sau, de ce nu, pe cea de vânzător!

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa