4 simptome ale unei mame hiperprotectoare. Te regăsești?

Mihaela Călin
mama hiperprotectoare

O mamă hiperprotectoare este axată pe copil, având grijă de el în mod excesiv şi fără să-şi permită vreo greşeală. Hiperprotecția părintească este o greşeală care afectează în mod negativ dezvoltarea copilului şi viaţa lui viitoare. O mamă hiperprotectoare, ca orice altă mamă, nu doreşte decât binele copilului ei, dar îi poate face rău în mod involuntar.

O mamă hiperprotectoare vrea să-şi protejeze copilul împotriva tuturor dificultăţilor vieţii, crezând că acesta nu poate face faţă eşecurilor, mâhnirilor etc.

Ea îl împiedică să facă greşeli şi astfel nu-i permite să înveţe din ele.

Ea nu acceptă faptul că băiatul sau fetiţa ei este o entitate separată, care are propria viaţă, interese şi ţeluri, şi că într-o bună zi o să-şi ia viaţa în mâini şi o să plece din casa părintească.

Efectul unei astfel de educaţii este un copil care se teme să se bazeze pe propriile sale puteri, nu crede în el însuşi și nu ştie ce îi place şi ce vrea. Are un sentiment de neputinţă, crede despre sine că nu este la fel de bun ca şi colegii săi sau dimpotrivă, crede că este mult mai bun decât aceştia, apreciază dr. Debra Peplar, profesoară de psihologie la York University.

Nevoia de hiperprotecție se aplică mamelor cu copii de toate vârstele, şi de multe ori nu se termină atunci când copilul ajunge la maturitate. Mama superprotectivă, obişnuită să aibă grijă şi control constant asupra copilului ei, va încerca să intervină în mod nejustificat în viaţa copilului, adult acum. Acest lucru îi poate cauza acestuia probleme în viaţa de cuplu şi nu numai.

4 semne că eşti o mamă hiperprotectoare:

Nu permiți altor persoane să aibă grijă de copil

Crezi că doar tu poţi să ai grijă de copilul tău? Eşti reticentă când vine vorba să laşi copilul în grija tatălui, a bunicii sau a bonei? Nu-ţi poţi imagina cum ar fi să pleci într-o vacanţă fără copil? Din păcate acestea sunt simptomele clasice de supraprotecţiei.

Acest comportament face imposibilă construirea unei legături între copil şi tatăl său, precum şi cu alţi membri ai familiei şi afectează dezvoltarea socială a copilului.

Crezi despre copilul ei că are nevoie de un tratament special

Pentru toate problemele copilului ea dă vina pe alţii: colegi, profesori, educatori. Consideră că ei nu observă că acest copil este extrem de delicat şi sensibil şi că are nevoie de un tratament special, în alte condiţii. Şi bineînţeles că nu ar trebui criticat. Întotdeauna găseşte scuze pentru comportamentul nepotrivit al copilului.

Nu stabilești limite copilului

Unui copil ar trebui să-i stabileşti clar, ceea ce este permis şi ce nu, şi să fie capabil să înţeleagă consecinţele depăşirii limitelor. În cazul în care mama superprotectivă îi permite copilului să distrugă obiecte sau să se uite la televizor, fără limită, copilul pierde sentimentul de securitate şi va avea senzaţia că orice este permis.

Stabilești viitorul copilului

Chiar dacă cel mic poartă încă scutece, ea ştie deja la ce facultate va merge copilul şi ce profesie o să aibă. Din dorinţa de a modela interesele copilului, îl va înscrie pe acesta la anumite cursuri fără să-i ceară opinia.

Este o greşeală să decizi viitorul copilului, forţându-l să urmeze un plan deja stabilit. Acest lucru îi poate perturba întreaga viaţă de adult, iar el nu numai că nu va ştii ce vrea să facă, dar nici măcar nu va fi capabil să ia o decizie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa