5 frici ale noilor părinți

Iulia Mirică
frici ale noilor parinti

Ești la primul copil și, cu toate că ai citit mult până să devii mamă, simți că nu ești deloc pregătită să faci față noii provocări. Asta în ciuda faptului că soțul își este alături și te susține. La fel și familia. Trebuie să știi, însă, că starea prin care treci este nu doar inerentă, ci și firească, și că nimeni nu scapă de frici ale noilor părinți.

Care sunt acele frici ale noilor părinți?

Crezi că voi sunteți singurul cuplu care se confruntă cu frici părintești? Mămicile le știu cel mai bine, dar există modalități prin a le elimina din viața ta. Există momente în timpul sarcinii, în care vei trece de la ideea abstractă de a fi părinte la faptele propriu-zise. Și sunt înfricoșătoare. Sau, cel puțin, așa ți se par ție. Pentru că îți dai seama că în burtica ta crește o ființă, care va avea nevoie de multe lucruri de la tine. Dar oamenii mici nu vin cu un manual de instrucțiuni la pachet, așa că ce poți face? Vestea bună este că nu ești singura mamă cu frici specifice părinților. Iată care sunt cele mai cunoscute și des întâlnite frici ale noilor părinți și cum le poți învinge!

1. Un copil va distruge căsnicia

Un copil poate părea ca o a cincea roată la căruță în relația dintre părinții săi, iar, în anumite privințe, este adevărat. Acest lucru ar putea explica de ce viitorii părinți se pot teme de faptul că un copil va strica un mariaj. Există cupluri fericite care se ceartă după multe nopți nedormite, în care au avut grijă de nou-născuți. Unele mame se plâng că sânii lor s-au transformat în săculeți cu lapte. Drumul parentingului nu este întotdeauna unul lin, dar, peste ani, vă veți da seama că vă iubiți mai mult. Bineînțeles, câteva trucuri pe care să le adopți pe parcurs nu strică.

De exemplu, puteți să vă asigurați amândoi că aveți o întâlnire romantică cel puțin o dată pe săptămână, precum și puțin timp pe care să îl petreci singură. Fie că este vorba de o plimbare prin parc, o vizită la coafor, momentul în care îți faci unghiile sau vrei să citești o carte, partenerul tău te poate ajuta să ai parte de aceste momente care te mai relaxează. De asemenea, partenerii dintr-un cuplu ar trebui să se aprecieze unul pe altul și să recunoască munca și eforturile făcute atunci când există și un copil (și nu numai).

2. Nu voi reuși să creez o legătură cu cel mic

Pentru unii părinți, dragostea maternă sau paternă este activată în momentul în care îi văd pe copii pentru prima oară sau când îi țin pe pielea lor. Dar, pentru alții, conexiunea nu este imediată. După o sarcină dificilă – inclusiv cezariană, preeclampsie sau desprinderea placentei -, ai crede că maternitatea este floare la ureche. Dar unele mămici se luptă cu depresia postpartum. Nu simt niciun atașament față de copilul lor și se îngrijorează că ar fi cele mai rele mame. Din fericire, acest tip de depresie poate trece, uneori cu ajutor din partea psihologului, permițându-ți să te bucuri cu adevărat de momentele cu cel mic.

Atunci când suferi de această depresie, ar trebui să știi că nu ești singura. În jur de 70-80% dintre noile mămici cred că nu pot crea o legătură copilul, aceasta fiind una dintre cele mai întâlnite frici ale noilor părinți. Acest lucru are loc din cauza unei combinații dintre nivelurile schimbate ale hormonilor, lipsa de somn, noile responsabilități și, în esență, faptul că întreaga viață s-a schimbat. Așa că trage când poți un pui de somn, bazează-te pe familie și prieteni pentru sprijin și ieși din casă cât mai mult posibil. Dacă depresia este mai lungă de o săptămână și îți afectează considerabil viața, ar trebui să discuți cu medicul tău cum te-ar putea ajuta să depășești una dintre cele apăsătoare frici ale noilor părinți.

3. Nu voi putea să alăptez

Atunci când naști copilul, nu primești și instrucțiuni la el. Unele mame sunt îngrijorate de faptul că nu vor obține suficient lapte pentru a-l hrăni. Iar când acesta este înțărcat și-ar putea face griji că va păți copilul ceva, că formula de lapte îi va face rău. Ți se pare cunoscut? Relaxează-te și dă-ți seama că alăptatul este greu. Chiar dacă ai mai avut alți copii înainte și ai experiență, laptele matern poate veni chiar și după o săptămână. Iar aprovizionarea poate dura până la o lună. Cu alte cuvinte, ia o pauză și nu fi timidă atunci când trebuie să ceri ajutor. Este important să ai un sistem de sprijin, inclusiv un consultant în alăptare, pediatru, prieteni. Dacă ești îngrijorată în ceea ce privește blocarea laptelui și ai nevoie să suplimentezi cu lapte, poți folosi căni, seringi și alte tehnici.

Dacă te hotărăști să utilizezi formula de lapte, nu te învinovăți. Există formulă care a fost creată pentru a hrăni bebelușul și pentru a-i oferi toate substanțele nutritive de care are nevoie. Este sigură pentru a-i fi oferită copilului, ca acesta să crească normal. Ce este mai important decât atât, este să creezi o legătură cu cel mic.

4. Nu o să știu să țin copilul

Înainte de a rămâne însărcinată, o mămică din New York a fost certată de o prietenă pentru modul în care ținea în brațe un nou-născut. Atunci când a născut un băiețel, era speriată că nu va ști cum să-l țină în siguranță. Era îngrijorată de faptul că ar putea să-i rupă gâtul, din cauza faptului că nu îl ține într-o poziție adecvată.

Având în vedere că majoritatea copiilor nu își pot controla capul până la vârsta de 3- 4 luni, nu este de mirare că mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la ținerea în brațe a unui nou-născut atât de mic. De obicei, mamelor și taților le trebuie câteva sesiuni de exerciții ținere în brațe a bebelușilor, înainte de a se simți confortabil în această postură. Asigură-te că ajuți susținerea capului și gâtului de fiecare dată când îl ții pe cel mic în poziție verticală. Și dacă ești cu adevărat nesigură, roagă o asistentă sau o moașă să te învețe rapid înainte de a părăsi spitalul.

5. Îl voi răni accidental pe cel mic

Posibilitățile de a face o eroare gravă – prea multe medicamente, scăparea nou-născutului – par infinite atunci când ești un părinte începător. Dar adu-ți aminte să apelezi la pediatru atunci când nu ești sigură sau îngrijorată din cauza unui lucru – știu cum să te ajute mai mult ca sigur. Este una dintre acele frici ale noilor părinți cel mai ușor de îndepărtat. Te poți îngrijora chiar și că o bucată de mâncare va rămâne în gât sau că nu îți vei da seama când are un virus cel mic. Poate că temerile tale sunt necunoscute, dar viața de părinți este frumoasă împreună cu acestea.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre se Facebook, unde poți găsi multe alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa