5 lucruri pe care fiecare familie ar trebui să le facă începând de AZI

TOTUL DESPRE MAME

Dacă simți uneori că lucrurile nu sunt așa cum ți-ai dori și ești un pic nemulțumită de viața voastră de familie, iată cinci lucruri pe care ar trebui să le puneți în practică începând de astăzi.

Rezultatele nu vor întârzia să apară: veți fi un pic mai bine dispuși, un pic mai sănătoși și veți comunica un pic mai bine. Cu alte cuvinte, veți fi un pic mai fericiți!

1. Staţi mai des seara la masă

Pe lângă faptul că în acest fel mâncați mai sănătos, cinele în familie le formează celor mici obiceiuri sănătoase pe termen lung.

Pentru copii, acest lucru este deosebit de important, întrucât îi învaţă că şi părinţii mănâncă anumite alimente, nu numai ei, şi le oferă posibilitatea de a discuta evenimentele de peste zi.

Cei mici pot învăţa, astfel, cum să discute cu cei din jur, mai ales în preajma Sărbătorilor, când la masă se strâng mai multe persoane. Mai mult, ei învaţă cum să negocieze şi cum să îşi modifice propriul comportament în funcţie de ceilalţi. Aşa că, într-o primă fază, începeţi cu un „te rog, dă-mi şi mie sarea”, iar de acolo lucrurile vor evolua de la sine.

Implicarea celor mici în prepararea meselor în familie este, de asemenea, o oportunitate ce nu ar trebui ratată. Ţine cont de faptul că scopul părinților este să-și educe copiii în așa fel încât să devină adulţi productivi şi responsabili.

Când îţi înveţi copiii să gătească, aceştia vor continua să se bucure de beneficiile meselor în familie şi chiar să transmită obiceiul mai departe, când vor avea la rândul lor copii.

2. Spălaţi-vă mai des pe mâini

Respectarea regulilor primare de igienă a salvat mai multe vieţi decât medicamentele, antibioticele şi toate operaţiile chirurgicale la un loc. Igiena personală este responsabilitatea fiecărui individ, iar spălatul pe mâini este poate cel mai importat aspect. Și culmea, nici nu poţi spune că este foarte greu de pus în practică.

De ce este spălatul mâinilor atât de eficient? Pentru că mâinile sunt principala interfaţă dintre lumea plină de microbi şi organismul uman. Mâinile ating locuri şi spaţii publice, iar apoi ajung şi în zona nasului, gurii şi ochilor. Încearcă numai să numeri de câte ori pe zi faci acest lucru. Oricare ar fi cifra la care ai ajunge, imaginează-ţi că micuţul tău o face de şi mai multe ori.

Spălarea mâinilor este o modalitate uşoară şi eficientă de a preveni răspândirea microbilor şi implicit a bolilor precum hepatita sau gripa.

3. Mergeți mai des pe jos la şcoală sau la grădiniță

Deja acest sfat a ajuns să fie un clişeu: foarte mulţi oameni promit că se apucă de sport în timp ce stau în pat sau pe canapea în faţa televizorului.

Cel mai bine ar fi să nu îţi propui să treci marea cu sarea. Porneşte la drum cu obiective mici, cum ar fi doar să mergi pe jos un pic mai mult, astfel încât mersul să devină o rutină zilnică. Îţi vei face şi ţie un bine, dar şi copiilor, care te văd drept principalul lor model.

Prima ocazie de a face sport este transportul. Copiii tăi deja trebuie să se deplaseze din punctul A în punctul B. În loc să îi duci cu maşina sau cu mijloacele de transport în comun, ia-i de mână şi du-i pe jos la şcoală sau în parc, atunci când distanța îți permite. Desigur, trebuie să fiți niște pietoni responsabili, aşa că nu uita să îţi foloseşti bine urechile şi ochii şi să îi înveţi pe copii principalele reguli de circulaţie, astfel încât, curând, să poată merge şi singuri pe stradă. 

Limitează-le copiilor timpul petrecut în faţa calculatorului şi mergi cu ei să se joace în parc dacă vremea este frumoasă. Lumea modernă pare să ne rupă tot mai mult de natură. Restabilirea legăturii dintre copii şi exterior are beneficii imense asupra sănătăţii.

4. Citiţi mai mult

Pentru copii, mai ales pentru cei mai mici, cititul este mai mult decât o simplă lectură. Chiar mult mai mult. Crearea obiceiului de a citi o carte încă din fragedă pruncie are nenumărate beneficii.

Nou născuţii şi copiii mici

Dacă bebeluşul tău este prea mic pentru a citi singur, citeşte-i tu. Dacă este atât de mic încât nu poate înţelege ce anume îi citeşti, citeşte-i oricum. Indiferent de cum ai face-o, dacă începi să îi citeşti copilului cât încă este bebeluş, contribui substanţial la modelarea gustului pentru cărţi şi corelarea lecturii cu o activitate plăcută.

Întrucât atenţia ta, ca părinte, este împărţită exclusiv între copil şi carte, a citi cu voce tare întăreşte legătura dintre voi. Acest lucru va mări sentimentul copilului de siguranţă şi îi va întări percepţia că există oameni alături de care merită să îşi petreacă timpul.

Până la 18 luni, cititul sau povestitul de basme stimulează dezvoltarea emoţională a copilului.

Preşcolarii

Pe măsură ce copilul creşte, cititul cu voce tare îi va activa abilităţile de a asculta şi îi va forma vocabularul, contribuind totodată la dezvoltarea creativităţii şi imaginaţiei. Toate acestea constituie o bază ideală pentru clipa când va trebui să meargă la şcoală.

Statisticile arată că preșcolarii cărora li se citeşte de mai multe ori pe zi jung să se descurce mult mai bine la grădiniţă decât cei cărora li se citeşte doar de câteva ori pe săptămână sau chiar şi mai rar.

Copiii mai mari

Dacă ţi-ai format un obicei din a citi acasă încă de când copiii erau foarte mici, îţi va fi mai uşor să o ţii tot aşa. Însă nu te opri la cărţi.

Pe măsură ce copiii cresc, pot juca diverse jocuri de cuvinte, pot învăța să scrie mailuri sau scrisori, să facă liste de cumpărături sau să îţi citească reţete din cartea de bucate.

Ţelul următor ar fi să îi determini pe cei mici să citească mai mult şi să aspire la lecturi din ce în ce mai avansate. Dacă sunt reticenţi să facă acest lucru, spune-le că o carte poate fi mai palpitantă decât un film, deoarece îşi pot face propriul film în mintea lor.

5. Comunicaţi mai mult

La început, poate părea relativ simplu: bebeluşul plânge, iar mama încearcă să îşi dea seama dacă vrea să mănânce, să doarmă, sau să îi fie schimbat scutectul.

Dacă facem un salt de vreo 15 ani înainte, lucrurile devin un pic mai complictate: în cazul în care un adolescent este monoton şi tăcut, ce își dorește? Independenţă? Are o angoasă existenţială? Probleme cu fetele? Probleme cu băieţii? Este agresat de colegi? E depresiv? Sau este doar adolescentul tipic care îşi face un scop din a-şi ignora părinţii aștia pisălogi?

Comunicarea nu se rezumă doar la cum să faci faţă aspectelor negative ale maturizării copilului. Implică să şi râdeţi împreună, să vă împărtăşiţi speranţele şi a-l învăţa cum să interacţioneze cu lumea largă.

Cel mai bun mod de a-ţi ajuta copilul de-a lungul drumului este să comunici cu el din timp. Acest lucru înseamnă a-ţi exprima opinia, iar alteori înseamnă să te abții din a-l judeca. Totodată trebuie să îl şi asculţi foarte mult. 

Cu cât comunicarea cu copilul este mai bună atunci când lucrurile merg bine, cu atât mai bine va funcționa atunci când are probleme la şcoală, cu prietenii sau dileme tipice adolescenței.  

Nu-ţi face griji dacă nu găseşti tot timpul cuvintele pentru a-i vorbi. Faptul că te străduieşti şi până la urmă reuşeşti să îl asculţi şi să îl sfătuieşti va fi cel mai important, până la urmă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa