Astăzi mâncăm împreună!

TOTUL DESPRE MAME

Cât de mult contează o masă în familie pe zi pentru starea noastră de bine

 

Cina în familie – ce obicei minunat! Mama și tatăl asculta poveștile de peste zi ale copiilor, recuperând timpul, reînnodând în fiecare seară firul relației acolo unde fusese rupt de graba dimineții. Familia se recompune, se regăsește, se așază în matca sa confortabilă. Toată lumea știe despre ce vorbesc? Probabil că vă amintiți de acest amestec de intimitate și bucurie, dar l-ați mai experimentat în ultimii ani?

Masa în familie este cu adevărat un moment al regăsirii, al recompunerii. Este locul în care micul trib împărtășește confesiuni, nevoi, bucurii și tristeți, locul unde se naște iertarea, locul unde se transmite înțelepciunea. Este locul în care nimeni nu se simte atacat, judecat, locul în care nimeni nu se simte prost, timid sau rușinat. Toată lumea se descarcă de energia negativă adunată peste zi și, împărtășind ceea ce simte, se umple de o energie mai bună, mai caldă. Poate de aceea mulți cercetători vorbesc despre masa în familie ca despre un soi de vaccin social, care protejează copilul de multe pericole.

Cei mai convingători sunt specialiștii în psihologia adolescenților, care ne asigură că aceasta este vârsta când primi înapoi cu dobândă maximă toată investiția pe care am făcut-o pe parcursul anilor. Cu cât familiile mănâncă mai des împreună, cu atât sunt adolescenții mai puțin dispuși să fumeze, să consume alcool sau droguri, să sufere de depresie, să aibă gânduri suicidale sau să sufere de obezitate. Atenția pe care au primit-o de-a lungul copilăriei, empatia regăsită în timpul meselor de familie, comuniunea cu restul familiei, împlinirea nevoii de siguranță afectivă – sunt toate importante pentru dezvoltarea unei personalități armonioase și a unui psihic sănătos.

Mesele în familie au nu doar importanță afectivă, asiguratoare, dar și una civilizatoare. Împreună cu membrii familiei, copiii învață câte ceva despre reguli, convenții sociale, deprind obiceiuri pe care le pot păstra toată viața, împart și ajută. În jurul mesei, familia își construiește propria identitate și cultură. Se spun povești din trecut, glume, iar lumea exterioară este analizată pe baza unor standarde comune. Dacă toate acestea sunt făcute cu calm și respect pentru fiecare dintre cei prezenți, copiii vor învăța să își gestioneze emoțiile și să își exprime nevoile.

William Doherty, autorul cărții încă netraduse în românește The Intentional Family: Simple Rituals to Strengthen Family Ties (Familia conștientă: Ritualuri simple pentru a întări legăturile de familie) scrie: „Masa în familie este despre a împărți. Observ tendința aceasta ca părinții să pregătească feluri de mâncare diferite pentru fiecare copil, ori acest lucru răpește din bucuria de a împărți. Să împarți implică să faci compromisuri. Nu toată lumea primește la fiecare masă felul preferat.”

 

Mesele de familie, între plăcere și calvar

Cu cât copiii sunt mai mari, cu atât au mai multă nevoie de acest timp împreună, de aceste ocazii de împlinire în mijlocul familiei protectoare. În același timp, din păcate, cu atât mai puțin probabil este să aibă parte de ele. Dacă la 12 ani majoritatea copiilor mănâncă aproape în fiecare seară cu familia, studiile arată că numai un sfert dintre adolescenții de 17 ani mai au acest obicei. Tocmai când ar avea mai mare nevoie de suport afectiv, obiceuirile se schimbă. Deschiderea către familie este înlocuită de o mai mare deschidere către prieteni, iar socializarea internă, care contribuie la formarea personalității și la transmiterea de valori sănătoase, este înlocuită tot mai mult de socializarea externă. Părinții se simt îndepărtați și de cele mai multe ori nu mai găsesc drumul înapoi către o intimitate adevărată. Iar dacă mesele în familie încetează să fie un obicei, ele – atunci când se mai întâmplă – sunt percepute de adolescenți ca un calvar. Apare o tensiune, o ruptură care transformă cina de familie într-un eveniment stânjenitor, jenant. Adolescenții vor ajunge în scurt timp să ocolească aceste evenimente rare și nepotrivite.

 

Există speranță!

Totuși, există speranță, chiar dacă am abandonat mesele în familie, atâta timp cât vrem cu adevărat să le reluăm. Cu multă perseverență și cu un pic de tact, relația se poate reconsolida, iar obiceiul de a mânca în familie poate redeveni prilej de cunoaștere și deschidere. Un studiu făcut de cercetatorii de la Centrul Național pentru adicții și abuz de droguri al Universitatii Columbia din SUA a demonstrat că perseverența tuturor poate readuce armonia în jurul mesei de familie. Atmosfera stânjenitoare se va diminua și va dispărea, iar copiii se vor bucura să își regăsească sanctuarul afectiv, chiar dacă la început vor încerca să saboteze reinstituirea obiceiului.

Iar dacă programul nu vă permite să fiți cu toții acasă pentru cină, există și alte soluții. Micul dejun sau prânzul au aceeași valoare, dacă vă sunt mai la îndemână. Important este să creați un obicei și să vă întâlniți în jurul mesei în fiecare zi, pe cât posibil.

Așadar, pentru binele tuturor și în special al copiilor, reinstituiți obiceiul meselor în familie. Scoateți scaunele de pe unde le-ați depozitat. Stingeți televizorul. Închideți telefoanele. Puneți deoparte laptopul și cărțile. Este un moment special, relaxați-vă și fiți acolo, cu mintea, cu sufletul, cu toată ființa. O cină nu e o masă împreună dacă fiecare își rumegă propriile gânduri sau dacă fiecare ar vrea să fie în altă parte. Chiar dacă nu iese perfect din prima, va fi din ce în ce mai bine.

 

Voi când ați mâncat ultima oară cu toată familia?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa