Care e stilul tău de parenting?

TOTUL DESPRE MAME

Fiecare dintre noi are un stil de parenting. Cercetătorii spun că aceste stiluri pornesc de la stilul autoritar pentru a ajunge, la extrema cealaltă a acestui continuum, la un stil permisiv.

Ambele au puncte tari şi puncte slabe

Dacă stilul tău e mai autoritar, atunci îi oferi copilului tău o fundaţie solidă. Rutine predictibile sunt instituite şi regulile şi aşteptările sunt clare. Dar s-ar putea să nu reuşeşti să vii în întâmpinarea emoţiilor copilului, să crezi că oferind empatie şi consolare înseamnă „să cedezi” şi apoi constaţi că devii rigid şi foloseşti ocazional ameninţări şi că ţipi la copil.

Ai un copil energic? Citește și cartea ”CUM SĂ CREȘTI UN COPIL ENERGIC” pe care o găsești AICI.

Pe de altă parte, dacă stilul tău e mai permisiv, eşti mai sensibil şi poţi citi printre rânduri, atunci răspunzi aşa cum trebuie acestor semnale. Într-o situaţie extremă, s-ar  putea totuşi să te trezeşti că vorbeşti degeaba şi copilul nu face ce i-ai spus. Ai putea încerca să-i găseşti scuze copilului sau să faci tot ce poţi ca să împiedici copilul să fie nefericit, până când ajungi la capătul răbdării.

Aşa se întâmplă când în ciuda celor mai bune intenţii – te trezeşti la extrema stilului AUTORITAR proferând ameninţări şi făcând reproşuri copilului.

Cercetătorii au constatat că cei mai eficienţi părinţi folosesc un stil care îi pune în mijlocul acestui continuum, folosindu-se atât de punctele forte ale stilului permisiv, cât și de cele ale stilului autoritar.

De aceea, ei sunt sensibili la emoţiile copiilor şi la semnalele lor şi le oferă o structură solidă şi predictibilă. Ne referim la acest stil ca la un „îndrumător emoţional”.

Ce este şi cum este un îndrumător emoţional?

Cei mai mulţi am interacţionat cu un îndrumător emoţional, chiar dacă nu ne-am dat seama de asta de la început. Vă gândiţi la o persoană care chiar v-a schimbat viaţa? Un părinte, antrenor, şef, învăţător  sau alt adult care a crezut în voi şi v-a ajutat? Care erau trăsăturile lui /ei?

Răspunsurile descriu, de obicei, o persoană  care este un sprijin, are răbdare , este rezonabilă, de încredere, blândă, încurajatoare, cinstită, cu simţul umorului şi care este şi un bun ascultător. Persoana respectivă vă forţa să îndepliniți sarcini?

De fapt, aceşti îndrumători personali  au de obicei aşteptări mari care ne motivează pe noi, protejaţii lor, să ne străduim să fim cât mai buni, dar nu din teamă, ci pentru că VREM să lucrăm cu ei. Cum reuşesc să facă asta?

Îndrumătorii emoţionali înţeleg  că disciplina care dă roade este cea care cuprinde şi sensibilitatea şi organizarea:

  • Sensibilitatea se referă la a recepta semnale, la a răspunde cu compasiune la emoţii, la a ajuta pe cineva să devină calm şi să se liniştească;
  • Organizarea oferă aşteptări clare, rutină predicitibilă şi orar, reguli concrete şi constante care îi arată copilului la ce să se aştepte.

Nimeni nu este un îndrumător emoţional perfect 100% din timp, dar echilibrul dintre sensibilitate şi organizare este ţinta noastră.

Citiţi lista de mai jos:

  • Autoritar: Clar asupra a ceea ce e de făcut. Să se facă asta acum. Vorbeşte  puţin. S-ar putea să nu afle ce simte copilul.
  • Indrumător emoţional (organizare): Clar asupra limitelor, rutinei şi menţinerea unui orar constant.
  • Indrumător emoţional (sensibilitate): Simte semnalele, calmează şi răspunde la emoţii şi este îndrumător emoţional.
  • Permisiv: Sensibil la emoţii dar s-ar putea să vorbească şi să vorbească, fără să fie ascultat. Poate deveni autoritar dacă e frustrat şi sătul de situaţie.

Fii cinstit – toţi avem momente grele!

Plasează-te în acel continuum. Ai nevoie să adaugi puţină sensibilitate în abordarea ta sau mai multă organizare? Dacă împarţi parentingul cu partenerul tău, care e stilul acestuia?

De foarte multe ori, în cupluri, unul dintre părinţi este permisiv, plângându-se că celălalt părinte autoritar este prea dur. În acelaşi timp, părintele autoritar insistă că părintele permisiv este prea blând.

Dezacordul conduce la polarizare, fiecare părinte situându-se la extremele acestui continuum. Dacă totuşi doriţi să vorbiţi şi să colaboraţi, puteţi deveni echipa perfectă arătând atât sensibilitate cât şi organizare.

  • Gândeşte-te din nou la îndrumătorul emoţional – acea persoană care ţi-a schimbat în mod semnificativ viaţa;
  • Ce este asemănător în stilurile voastre? Aminteşte-ţi acea abilitate asemănătoare şi mai des;
  • Apoi gândeşte-te la stilul partenerului tău  şi găseşte ceva care îţi aminteşte de îndrumătorul tău emoţional. Spune-i partenerului tău cât de mult apreciezi asta;
  • Ce lucru  nou ai putea să faci astăzi şi care te-ar face să semeni mai mult cu îndrumătorul tău emoţional?

Autor: Mary Sheedy Kurcinka

Ai un copil energic? Citește și cartea ”CUM SĂ CREȘTI UN COPIL ENERGIC” pe care o găsești AICI.

Traducere în limba română de Marina Neciu. Articolul original AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa